Hovedinnhold

Krever halvannet års fengsel for dødelig heroinoverdose

Enken (55) hjalp lege-ektemannen med å ta selvmord

SAMMEN: Roger Gundersen sammen med kona i Berlin i 2001. Foto: Gøran Bohlin.
SAMMEN: Roger Gundersen sammen med kona i Berlin i 2001. Foto: Gøran Bohlin.
(VG Nett) Statsadvokaten mener at enken til lege Roger Gundersen må dømmes til ubetinget fengsel for å ha hjulpet til med å ta livet hans.

Gundersen ble funnet død i parets hjem natt til 4. september i fjor. Kona fortalte da politiet at han hadde tatt sitt eget liv, og at ektemannen var dødssyk av kreft.

Senere viste det seg at begge disse opplysningene var feil, da en nær venninne av enken gikk til politiet og fortalte sannheten: 55-åringen hadde selv hjulpet ektemannen å sette den dødelige dosen.

Enken har innrømmet at hun hjalp til å sette sprøyten med tre gram heroin, men nekter straffskyld.

LES OGSÅ: - Måtte fortelle politiet at venninnen kunne ha tatt livet av ektemannen 

- Får ikke forklaringen til å stemme

I Nordre Vestfold tingrett i dag la statsadvokat Petter Sødal ned påstand om fengsel i 18 måneder for 55-åringen, skriver NRK Vestfold.

Tidligere i uken forklarte enken at hun ble truet med hagle av ektemannen til å hjelpe ham.

Statsadvokaten mener også at Gundersen selv ønsket å dø, men stusser på kvinnes forklaring, som har blitt forandret flere ganger etter pågripelsen.

Ifølge NRK trakk han frem at hun kunne fysisk rømt fra ektemannen, som kun var kledd i undertøyet, og at hun aldri nevnte truslene for noen andre.

- Dette får jeg ikke til å stemme, sa Sødahl ifølge radiokanalen.

Enkens forsvarere, Truls Dramer og Ole Tom Røed, mener at hun bare oppfylte sin manns ønske, og derfor ikke kan straffes.

LES OGSÅ: - Ble truet med hagle til å ta livet av ektemannen

Sjelden paragraf

Enken er tiltalt etter straffelovens paragraf 236. Det er andre gang i historien denne paragrafen brukes i Norge. Første gang var da Mats Sandvik ble dømt til fengsel for å ha hjulpet venninnen Hetal Anil Amin å begå selvmord i 1998.

Loven gir retten mulighet til å gå under minstestraffen på seks år i drapssaker.

- Det finnes svært lite rettspraksis på dette området, sier statsadvokaten til VG Nett.

- Ville ikke dø

Roger Gundersens tre barn fra tidligere ekteskap har reagert svært kraftig på enkens forklaring, og kan ikke forstå at faren hadde noe ønske om å dø.

De forklarte seg alle tre i retten, og deres bistandsadvokat, Fridtjof Feydt, presset enken på flere detaljer rundt det økonomiske.

På vegne av barna la han ned påstand om erstatning på 175.000 kroner til hver av dem, samt at 55-åringen skal fradømmes arven etter ektemannen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks