Hovedinnhold

Foreldre renvasket for kjønnslemlestelse

Krever erstatning

(VG Nett) Familien som ble tiltalt for kjønnslemlestelse krever erstatning av kommunen og politiet.

Tips oss

I forrige uke ble de to somaliske foreldrene pågrepet og varetektsfengslet. Nå krever forsvarrne til de to foreldrene erstatning fra politi og Hordaland-kommunen de bor i, etter at de tirsdag ble renvasket.

Forsvareren ønsker foreløpig ikke å opplyse om alle detaljer i erstatningskravet mot kommunen.

- Det vi har avdekket er graverende. Det gjelder blant annet barnevernets håndtering av saken. De har hatt mistanke mot foreldrene siden januar, men anmeldte forholdet før saken var undersøkt grundig, sier Keller-Fløystad.

Familien er fortsatt rystet etter at foreldrene ble anklaget for å ha omskåret sine to yngste barn, som begge er i barnehagealder.

- Saken har vært en hard belastning for familien, sier den somaliske kvinnens forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad, til VG Nett, etter at hun besøkte familien fredag.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?TIPS VG NETT!

Foreldreparet fra Hordaland ble tirsdag ettermiddag løslatt fra varetektsfengsling etter at barna ble undersøkt på Barneklinikken på Haukeland universitetssjukehus.

Les også:Barna til somalisk foreldrepar ikke kjønnslemlestet

Gransking

Rådmannen i kommunen opplyser til VG Nett at fylkeslegen nå vil granske den lokale legen. Legen skal ha konkludert med at «begge barna er klitoralt omskåret».

Forsvareren forteller at familien fortsatt er sterkt preget av det som har skjedd og at barna fremdeles er engstelige.

- Barna er preget av det som har skjedd, sier Keller-Fløystad.

SV-politiker:Krever gransking

Beklager ikke nå

Rådmannen i Hordaland-kommunen sier til VG Nett at han forstår at foreldrene er opprørte etter det som har skjedd.

- Det er ikke vanskelig å forstå at her har familien har vært utsatt for en stor belastning. Vi vil evaluere saken fra A og til Å.

Han opplyser at alle de ansatte som har vært involvert i saken har vært fortvilet over saken og er glade for at foreldrene nå er renvasket. Men han sier det er for tidlig å si om kommunen vil ta selvkritikk for sin befatning med saken.

- Vi vil vurdere alt veldig nøye. Alle er enige i at det er forferdelig. I og med at fylkeslegen er involvert må vi se hva som kommer ut av den vurderingen.

Les også:Opprørt og sjokkert over anklagene

- Graverende

Forsvareren ønsker foreløpig ikke å opplyse om alle detaljer i erstatningskravet mot kommunen.

- Det er graverende, det vi har avdekket. Det gjelder blant annet barnevernets håndtering av saken. De har hatt mistanke mot foreldrene siden januar, men anmeldte forholdet før saken var undersøkt grundig, sier Keller-Fløystad.

Undersøkelsen av barna, som begge to er under fem år, ble foretatt av en lokal lege som ikke har hatt spesialkompetanse på feltet.

Forsvareren regner med at søksmålet vil bli sendt over sommeren.

- Det kan ende med et søksmål hvis vi ikke får erstatning fra kommunen.

Gravid på cella

Politiet opplyste etter at foreldrene ble løslatt at de ville ha krav på erstatning etter å ha sittet fire dager i varetekt uten grunn.

- Det er forferdelig, moren lå gravid i arresten i flere døgn, sier den somaliske morens forsvarer, Keller-Fløystad.

Forsvareren har i dag besøkt sin klient. Advokaten forteller at det lokale politiet straks var på døren hos familien etter at de slapp ut fra varetekt og ba om unnskyldning.

- De venter fremdeles på en unnskyldning fra høyere hold.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks