Hovedinnhold

Stor oversikt over selskapene og krefttypene

Her er norsk kreftforskning i verdensklasse

VG har kartlagt de ti mest lovende norske bedriftene som utvikler banebrytende kreftmedisiner. Til sammen har de en markedsverdi på 21,5 milliarder kroner.

Denne saken handler om:

 I grafikken over kan du klikke deg inn og lese om hver selskap og krefttypene disse selskapene nå er i ferd med å utvikle medisiner mot.

Slik virker den nye kreftmedisinen

Kreft oppstår ved en mutasjon i genmaterialet vårt. Kreft får utvikle seg i fred og ro fordi den har et godt skalkeskjul. Kreften er også usedvanlig tilpasningsdyktig. Tradisjonelle kreftmedisiner vil derfor slutte å virke etter en stund.

Her ligger problemet, og her har vitenskapen også funnet løsningen. Det eneste som er like tilpasningsdyktig som kreft er menneskets immunforsvar. Kreften må derfor gjøres synlig for immunforsvaret. Og immunforsvaret må stimuleres til å gå til angrep og drepe kreften. Dette er den nye banebrytende behandlingen. Den kalles immunterapi og er for lengst stemplet som et paradigmeskifte innenfor kreftbehandling.

Bakgrunn: Utvikler kreftmedisiner verdt milliarder

Det utvikles nå svært kompliserte medikamenter som blant annet skal strippe kreften for dens skalkeskjul, og for å stimulere immunforsvaret til å gå løs på den altfor raske og dødelige celledelingen vi kaller kreft. I tillegg til immunterapi er målrettet kreftmedisin og genterapi også blant de mest lovende nye behandlingene.

Dette gir kreftforskning i verdensklassen

* Internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer blant annet ved Radiumhospitalet (Oslo Universitetssykehus), Universitetet i Tromsø og Universitetet i Bergen

* Forsprang i forskningen, da norske kreftforskere var noen av de første som begynte å jobbe med tanken om at kroppen eget immunforsvar kan brukes til å bekjempe kreft.

* Godt utbygget helsevesen, som tilbyr behandling til hele befolkningen

* Homogen, stabil og velutdannet befolkning

* Fremragende kreftregister, som registrerer 100 prosent av alle krefttilfeller og deres forløp (unik i verdenssammenheng sammen med andre skandinaviske land)

* Alle pasienter kan identifiseres (personnummer)

* Høy kvalitet og høy tempo på klinisk forskning

* Villige pasienter og en befolkning som er positiv til kliniske forsøk

* Engelsktalende forskere og personell

Kilde: Steinar Aamdal, professor og leder ved seksjon for klinisk kreftforskning ved Radiumhospitalet, Oslo Universitetssykehus

Kreft er ikke én sykdom. Derfor finnes det ikke en kur mot all kreft. Det finnes hundrevis av typer kreft, utallige mutasjoner i DNA i en enkel kreftsvulst, unike for hver enkel pasient. Immunterapi er derfor spesialtilpasset, og skal med kirurgisk presisjon angripe akkurat den kreften hver enkel pasient er rammet av.

Kostbar utvikling

De fleste norske kreftmedisinene under utvikling er ulike typer immunterapi og målrettet terapi. Det koster alt fra noen titalls millioner til flere milliarder å utvikle en ny kreftmedisin. Immunterapi er derfor svært kostbart. Selve utviklingen kan ta lang tid. Det tok 20 år å utvikle norske Xofigo.

Enkelte nye kreftmedisiner blir så dyre at norske helsemyndigheter har nektet å kjøpe de inn til norske pasienter. Hver nye kreftmedisin vurderes etter kost-nytte-prinsippet. Er for eksempel åtte måneder forlenget levetid for en døende pasient verdt 700 000 kroner?

Video: Her «sprenger» norsk vaksine kreftcellen!

 Lytix Biopharma er i gang med å utvikle vaksinen LTX-315. Her kan du se hvordan den dreper kreften:

Video: Lytix Biopharma

Store verdier

Til sammen har disse ti selskapene en markedsverdi på 21,5 milliarder kroner. Den største av disse, Algeta, ble kjøpt opp av tyske Bayer for 17,6 milliarder kroner i 2014.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks