Hovedinnhold

Krangler om 13. stjernetegn

Klaffer ikke horoskopet ditt? Forklaringen kan være at du er født i et annet stjernetegn enn du alltid har trodd.
Mye har nemlig skjedd i universet siden det astrologiske systemet ble satt opp for rundt 2500 år siden. I tillegg var det unøyaktig fra begynnelsen av.

For det første ble solens posisjoner delt inn i tolv like stjernebilder, alle 30 grader store og med rundt 30 dagers varighet. Men på grunn av at stjernebildene er av forskjellig størrelse, er dette unøyaktig.

For eksempel er Krepsen et lite stjernebilde, mens Fiskene er stort - men begge utgjør en tolvtedel av solens årlige vandring, i henhold til den tradisjonelle astrologien.

Stjernebilder endres

Stjernetegnet Krepsen har heller aldri truffet nøyaktig sammen med det astrologiske stjernebildet.

I 1929 bestemte Den internasjonale astronomiske union seg for å finne de offisielle grensene mellom stjernetegnene.

For å gjøre forvirringen komplett, ble resultatet av dette at de også tok med et trettende stjernetegn.

Dette heter Slangebæreren, og ligger mellom Skorpionen og Skytten.

I første halvdel av desember står solen foran stjernene i Slangebæreren. Rundt e´n av 20 personer er født i dette stjernetegnet, selv om få er klar over det.

For det andre har datoene solen tilbringer i hvert stjernebilde forandret seg med noen uker.

Opprinnelig var solen i stjernebildet Tvillingene de to første ukene av mai. Nå er solen i Tyren i det samme tidsrommet.

Tallmagi

- Årsaken er at jordkloden er som en snurrebass. Den snurrer ikke bare rundt sin egen akse, men aksen roterer også. Aksen bruker 25 800 år på å rotere én gang, sier stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

I dag er Polaris vår polarstjerne, men om rundt 8000 år vil den mest lyssterke stjernen i stjernetegnet Svanen, Deneb, bli vår nye polarstjerne.

Astrolog Sophie Lea, som har skrevet bøkene «Erotisk astroguide» og «Astrologi - himmelrommets hemmelige koder», mener forflytningen ikke har noen betydning for tolkningen av fødselshoroskop.

- Da stjernebildene ble oppdaget, så himmelen annerledes ut. Astrologene har akseptert det, og lever etter det. Vi har delt det inn i tolv stjernebilder, med ulike personlighetsmessige egenskaper, sier hun.

Lea lager horoskoper til Slangebæreren - dersom folk spør. Det er da det eneste stjernetegnet som faktisk stemmer med himmelen.

- Grunnen til at det normalt ikke tas med, er for det første at solen så vidt berører dette stjernetegnet sett fra jorden. For det andre handler det om tallmagi. Tolv er et spesielt tall. Dag og natt har tolv timer, Jakob hadde tolv sønner, Jerusalem tolv porter, Israel tolv stammer og så videre. Tallet tolv regnes som en helhet, forklarer hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks