Hovedinnhold

Støre vil ikke gripe inn i rettsprosessen i Kongo

VICTORIA TERRASSE(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre har fått forsikringer om at Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) ikke vil bli henrettet.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG NEtt følger Kongo-rettssaken

Fotograf Jørgen Braastad og journalist Linn K. Yttervik er på plass i rettssalen i Kongo.

Utenriksminster Jonas Gahr Støre tok overfor norsk presse klart avstand fra dødsdommen mot Tjostolv Moland og Joshua French da dommeren leste opp dommen i rettssaken i Kisangani tirsdag.

Faren Knut Moland krever overfor TV2 at norske myndigheter nå griper inn og henter hjem sønnen Tjostolv Moland (27) og meddømte Joshua French (28).

Les også:Molands far krever UD-reaksjon

Men på en hasteinnkalt pressekonferanse hos Utenriksdepartementet i Victoria Terrasse gjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre det helt klart at Norge ikke kan gripe inn i den kongolesiske rettsprosessen.

Se video:- Fikk forsikringer mot dødsstraff

- Vi må ha som prinsipiell linje at kongolesiske myndigheter er ansvarlige på kongolesisk territorium. Dette er en svært alvorlig tiltale, det handler om forbrytelse som noen har utført. Vi må vise en formell respekt for rettssystemet i landet, så skal vi være veldig opptatt av situasjonen for to norske borgere og skal være kategoriske, framoverlente og tydelige når to nordmenn er dødsdømt.

Støre viser til at de to dødsdømte nordmenneen nå vil få mulighet til å anke dommen:

- Vi er midt i en rettsprosess, det er ikke en rettskraftig dom.

Tett på nett:Hva betyr dødsdommen for Norge?

Vil opptre gjennomtenkt

På spørsmål fra VG Nett gjorde Støre det klart at han ikke nå vil etterkomme Knut Molands krav om at UD umiddelbart griper inn for å hente ut de to dødsdømte nordmennene.

- Det ligger i det jeg sier at vi skal forsøke å opptre på en måte som er gjennomtenkt for situasjonen for de to og at vi ikke er i veis ende ved en rettprosess, sier Støre på spørsmål fra VG Nett.

French:- Tribunalet kan henge seg selv

Artikkelen fortsetter.

DØDSDØMT: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French (t.h.) ble kjent skyldige på alle fem tiltalepunkter i retten i Kisangani tirsdag. Foto: Jørgen Braastad
DØDSDØMT: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French (t.h.) ble kjent skyldige på alle fem tiltalepunkter i retten i Kisangani tirsdag. Foto: Jørgen Braastad

Tar avstand fra dødsdom

Støre tar også i klare ordelag avstand fra dødsdommen mot de to nordmennene som ble dømt for å ha skutt og drept sjåføren Abedi Kasongo på veien fra Kisangani i Kongo mot grensen til Uganda 5. mai

- Norge reagerer svært sterkt. Vi er imot dødsstraff, prinsipielt, i praksis og alle steder til enhver tid. Det gjelder også i dette tilfellet, fortalte Støre.

- Dette synet har vi formidlet på ulike nivåer, også helt til topps i Kongo. Vi fikk det jeg vil kalle forsikringer om at det ikke ville bli gjennomført dødsstraff. I løpet av ettermiddagen vil jeg ha en samtale med utenriksministeren i Kongo, fortsatte Støre.

Støre gjorde det også klart at han selv har reagert på sider ved rettssaken i Kisangani, men velger likevel å formulere seg forsiktig:

- Det er ikke vanskelig å være norsk å legge merke til forskjellene. Det er veldig viktig at vi viser respekt for et annet land sitt rettsssystem. Det vil ikke tjene noen, minst de to tiltalte om vi ikke hadde gjort det på en passende måte.

VGTV:Her får de dødsdommen

Holder Kongo ansvarlig

KREVER UD-REAKSJON: Tjostolv Molands far Knut Moland krever at Norge nå henter hjem sønnen og Joshua French. Foto: Petter Emil Wikøren
KREVER UD-REAKSJON: Tjostolv Molands far Knut Moland krever at Norge nå henter hjem sønnen og Joshua French. Foto: Petter Emil Wikøren

Han kommer til å ta opp dødsdommen med svenske Carl Bildt, som nå leder formannskapet i EU. Norge deler holdningen til dødsstraff med de andre EU-landene, og har jobbet sammen med temaet internasjonalt.

- Vi vil holde Kongo ansvarlig for sikkerheten til de to, sier utenriksministeren.

Støre tok i klare ordelag avstand fra dødsdommen:

Han mener norske myndigheter har gjort hva de kan for å bistå Moland og French i Kongo.

- Vi er ikke i en posisjon hvor vi kan ta stilling til skyldspørsmålet. Det er ikke gjennomført norsk etterforskning i saken, fordi drapet ikke har skjedd på norsk territorium, påpeker Støre.

REAGERER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre reagerer sterkt på at to nordmenn er dømt til døden i Kongo. Foto: Scanpix
REAGERER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre reagerer sterkt på at to nordmenn er dømt til døden i Kongo. Foto: Scanpix


Les også:- En dag håper jeg å se sønnen min i Norge

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks