Hovedinnhold

Moland og French har fått egen celle etter hjelp fra François Hollande

DØMT FOR DRAP: Joshua French og Tjostolf Moland på cella i sentral-fengslet i Kisangani i januar i 2011. Foto: Helge Mikalsen
DØMT FOR DRAP: Joshua French og Tjostolf Moland på cella i sentral-fengslet i Kisangani i januar i 2011. Foto: Helge Mikalsen
Dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French har fått egen celle i fengselet i Kinshasa i Kongo etter at Frankrikes president François Hollande grep inn i saken.

Denne saken handler om:

Det var i oktober at Hollande var på offisielt besøk i Kongo. Da bodde French og Moland fortsatt på en seksmannscelle med andre kongolesiske fanger.

Fem dager etter at Hollande hadde møtt Kongos president Joseph Kabila, fikk de to nordmennene flytte inn på en egen celle som måler tre ganger fire meter. Der kan de lage egen mat og har tilgang på strøm og eget fjernsynsapparat.

- Etter at Hollande tok opp saken, gikk det bare fem dager før vi ble flyttet til en celle bare for oss to, sier French til Dagbladet.

Saken fortsetter under bildet...

GREP INN: Frankrikes president François Hollande.Foto: REUTERS/ NTB Scanpix
GREP INN: Frankrikes president François Hollande.Foto: REUTERS/ NTB Scanpix


French forteller at han og Moland er veldig takknemlige for at Hollande bidro til bedrede soningsforhold. Han opplyser at saken ikke sto på Hollandes offisielle agenda for møtene i landet, men at den ble tatt opp i en uformell samtale.

French er både norsk og britisk statsborger. Det var ifølge Dagbladet britiske diplomater som sto bak framstøtet overfor Hollande i forbindelse med hans Kongo-besøk.

- Menneskerettigheter var et hovedtema da president François Hollande besøkte Kongo nå i oktober. De to nordmennenes sak ble ikke offisielt tatt opp under besøket. Franske myndigheter kjenner godt til saken om Moland og French, sier presseansvarlig Ingrid Helle ved den franske ambassaden i Oslo.

Norske og britiske myndigheter jobber for å finne en løsning for å få de to dødsdømte til Norge, enten som soningsoverføring, benådning eller ved at de kan bli løslatt uten videre begrunnelse.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks