Hovedinnhold

Furuholmen: - Store muligheter for utlevering

(VG Nett) Tjostolv Moland og Joshua Frenchs norske advokat Morten Furuholmen mener at dommen mot nordmennene øker sjansene for at de kan utleveres til Norge.

Denne saken handler om:

- Gitt at de ikke er dømt for spionasje til fordel for Norge, ligger forhodene nå mer til rette for hjemsendelse til Norge, ved hjelp av norske myndigheter. Da blir det lettere å forholde seg til dommen på en nøktern måte, sier Marius Dietrichson som er ansatt i advokatfirmaet Furuholmen.

Det hersker forvirring om detaljene fra domsavsigelsen mot Tjostolv Moland og Joshua French, men spionasjeanklagene mot Norge er frafalt.

Nordmennene skal likevel være dømt for spionasje for en fremmed makt. Norge ble ikke nevnt under domsavsigelsen. Derfor ble heller ikke de eventyrlige erstatningskravene mot Norge nevnt.

Furuholmen mener nå det er større grunn til optimisme med tanke på å få de to nordmennene hjem til Norge.

- Om UD nå setter alle ressurser til, er det store muligheter for å få nordmennene hjem, sier han til TV2 Nyhetskanalen.

COVERITLIVE:Vi fulgte domsavsigelsen

Les også:Dømt til døden igjen

Dømt til døden

Tjostolv Moland og Joshua French er dømt til døden. Begge er dømt for spionasje, drapsforsøk, væpnet ran. Moland er dømt for drapet på Abedi Kasongo 5. mai i fjor og for ulovlig våpenbesittelse.

De er dømt, sammen med den norske stat, til å betale sjåførens enke, mor, onkel og resten av familien 20 millioner kroner hver.

Utenriksdepartementet gjentar det de har sagt hele tiden:

- Vi forholder oss ikke til anklagene mot den norske stat. Vi mener ikke det er noe grunnlag for å trekke oss inn i denne saken, verken som sivilt ansvarlig eller oppdragsrettslig. Det fins ikke noe grunnlag i folkeretten for å stevne en stat for en nasjonal domstol, sier pressevakt Kjetil Elsebutangen i UD til VG Nett.

Les også:- Kongo-fanger kan få amnesti

Anke ikke avgjort

I dagens VG sa ambassadør Jon Vea ved den norske ambassaden i Luanda, Angola, at norske myndigheter er optimistiske med tanke på å komme frem til en løsning om utlevering. Men så lenge det ikke er kjent om dommen blir anket eller ikke, er ikke dommen i dag endelig rettskraftig.

Derfor vil ikke Elsebutangen spekulere i om spionasjefrifinnelsen mot den norske stat er et tegn på at kongolesiske myndigheter kommer til å være mer imøtegående fremover.

- Det er ikke tatt noen endelig avgjørelse i forhold til anke. Vi må konferere med de kongolesiske forsvarerne, sier Dietrichson.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks