Hovedinnhold

French og Moland til VG Nett: - Hadde håpet på et annet resultat

Mamma Moland håper de kommer hjem til jul

(VG Nett) Tjostolv Moland og Joshua French er for tredje gang dømt til døden, men detaljene i dommen fremstår uklare.

Denne saken handler om:

VG Nett besøkte de to nordmennene på cella i Kisangani kort tid etter at dommen ble avsagt torsdag. De fremsto oppgitt, skuffet og lei etter å ha blitt dømt til døden for tredje gang.

Les også:- Den bisarre delen av dommen er borte

Nye dommere

Begge er dømt for spionasje, drapsforsøk og væpnet ran. Moland er dømt for drapet på Abedi Kasongo 5. mai i fjor og for ulovlig våpenbesittelse.

- Denne dommen ble lik de tidligere dommene, sier Tjostolv Moland til VG Nett.

Nordmennene sier at de hadde håpet på et annet resultat ettersom retten denne gang besto av ytterligere to nye dommere fra hovedstaden Kinshasa.

- Jeg tror ikke dette ville holdt i Norge, sier Moland sarkastisk.

VGTV:Vi fulgte domsavsigelsen live

Kan ta tid

Dommen ble lest opp på et komplisert juridisk språk, noe som førte til at både tolkene og andre fikk forskjellige oppfatninger om detaljene i dommen. Nordmennene gir uttrykk for at de er spente på å lese hva som står i dommen selv, men erfaringsmessig kan det ta flere uker før presidenten i militærtribunalet får skrevet ut dommen.

- Også for UD er det fortsatt detaljer som virker uklare. Vi jobber med å få klarhet i ordlyden i dommen. Men French og Moland er dømt til døden, og det er viktig når Norges utsending i Kinshasa skal reagere overfor kongolesiske myndigheter, sier ambassadesekretær Torstein Vangen, som var på plass under domsavsigelsen.

Nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, kom med følgende kommentar torsdag.

- Nå må UD inn og gjøre en jobb. Moland og French er slitne. Jeg er bekymret for helsen deres dersom de ikke kommer hjem, sier han til VG Nett.

Saken fortsetter under bildet

DØMT: Retten leser nå opp tiltalepunktene i saken mot Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Stian Eisenträger
DØMT: Retten leser nå opp tiltalepunktene i saken mot Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Stian Eisenträger

&nbsp;<FONT SIZE="2" />
Les også:Furuholmen: - Store muligheter for utlevering

Håper ingen anker

Mathilde Moland, mor til Tjostolv, håper de to nordmennene er hjemme innen et halvt år.

- Jeg håper de er hjemme til jul. Da har myndighetene noen måneder å jobbe på. Jeg prøver å være realistisk, det viktigste nå er at ingen av partene anker saken videre, sier Moland til VG Nett.

- Vi skal snakke med advokatene våre før vi bestemmer oss for hva vi skal gjøre videre, sier French.

FIKK DOMMEN: Joshua French og Tjostolv Moland på plass i retten hvor dommen mot dem ble lest opp. Foto: Stian Eisenträger
FIKK DOMMEN: Joshua French og Tjostolv Moland på plass i retten hvor dommen mot dem ble lest opp. Foto: Stian Eisenträger

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks