Hovedinnhold

French og Moland er ferdig med Norge

Vil flytte utenlands når de slipper fri

VIL IKKE HJEM: - Jeg kan ikke tenke meg et liv der jeg til stadighet blir gjenkjent på gaten, sier Tjostolv Moland. Sammen med cellekameraten Joshua French har han overlevd snart 22 månder i kongolesisk fengsel.
VIL IKKE HJEM: - Jeg kan ikke tenke meg et liv der jeg til stadighet blir gjenkjent på gaten, sier Tjostolv Moland. Sammen med cellekameraten Joshua French har han overlevd snart 22 månder i kongolesisk fengsel.
KISANGANI (VG) Tjostolv Moland og Joshua French ser ikke for seg et liv i Norge etter at de kommer ut av kongolesisk fangenskap.

Denne saken handler om:

- Ingen av oss har hatt noe ønske om å bli offentlige personer.

- Vi har heller ikke hatt noe ønske om all den oppmerksomheten saken har fått i media. I dag ville det nok være umulig for både Joshua og meg å gå på gaten i Norge uten å bli gjenkjent, noe ikke vi har hatt ønske om, sier Tjostolv Moland.

VGTV: Kongo-fangene: -Derfor ble overførselen til Kinshasa stoppet

Når de to nordmennene har overlevd snart 22 måneder i kongolesisk fangenskap, mener de selv at det skyldes deres evne til å ha fokus på å ta hver eneste dag som den kommer.

Og hver dag åpner med at French galgenhumoristisk ønsker sin cellekamerat:

- Velkommen til en ny dag i helvete.

Har bokplaner

Etter at avtalen med enken til den drepte sjåføren var på plass, syntes en stund tanken på overflytting til Norge noe nærmere.

Selv om den første ordren om overflytting fra Kisangani til Kinshasa ble neglisjert av guvernøren i Province Orientale, lever de fortsatt i håp om at overflyttingen skal gå i orden.

Med dette kommer også tanken på livet etter fengselet nærmere.

- Vil vi se en bok om livet i fengselet?

- Herfra er det umulig å skrive noe. Vi får ikke ha skrivesaker på cellen. Dessuten opplever vi stadig ransakinger av cellen, så det er umulig å gjemme unna noe, påpeker French.

- Men avtalen med enken om blant annet kjøp av to hus og kostnadene med å overleve i fengselet har satt oss i stor gjeld.

Vil være anonyme

Et lån på mer enn 800.000 kroner - og renter som påløper - skal betales tilbake. En bok kan være en måte å finansiere alt det denne saken har kostet oss, fortsetter han.

- Men en bok vil ikke gjøre dere mindre kjente hjemme?

- Nei, men vår mulighet til å leve anonymt i Norge er nok allerede spolert. Vi har valgt å jobbe i sikkerhetsbransjen, og da er det best å være mest mulig anonym.

- Jeg kan ikke tenke meg et liv der jeg til stadighet blir gjenkjent når jeg er ute. Derfor er vi nok ferdig med Norge for alltid. Men det finnes jo flere land en kan bosette seg i, sier Tjostolv Moland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks