Hovedinnhold

- Snakket med døde foran fullsatt konsertsal

ÅPENT SHOW: Lisa Williams holdt show på Oslo konserthus hvor hun hevdet at hun snakket med de døde. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl
ÅPENT SHOW: Lisa Williams holdt show på Oslo konserthus hvor hun hevdet at hun snakket med de døde. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl
OSLO KONSERTHUS (VG Nett) I et fullt konserthus prøvde Lisa Williams å overbevise tilskuerne om at hun kan snakke med døde mennesker.

Denne saken handler om:

Mer om Lisa Williams

  • Selverklært klarsynt, healer og medium.
  • Har egne TV-show der hun hevder at hun kommuniserer med de døde. Hun hevder hun har snakket med bl.a. prinsesse Diana, Marilyn Monroe og Ray Charles etter at de døde.
  • Barnebarn av Frances Glazebrook, et kjent britisk medium.

De som hadde møtt opp i Oslo konserthus mandag kveld var både spente og skeptiske. Flere var overbevist om at Williams faktisk kan snakke med de døde, mens andre hadde kjøpt billett for å se om de kunne bli overbevist.

Mandag advarte flere biskoper prinsesse Märtha Louise mot å kontakte de døde, i forbindelse med leie av et kurslokale i Stavanger. Advarselen kom etter et intervju prinsessen gjorde med Stavanger Aftenblad, der hun uttalte: «Det er ikke vanskelig å komme i kontakt med de døde heller, på samme måte som med englene. Også den kontakten kan vi opprette når som helst, når vi ønsker det».

En undersøkelse Infact har gjort for VG viser at 23 prosent mener det er mulig å ha kontakt med døde mennesker. Religionsforsker Jan Ingar Thon forteller at stadig flere nordmenn blir interessert i alternative religioner.

- Siden begynnelsen av 2000-tallet har dette fått et stort oppsving, sier Thon til VG Nett.

Han får støtte fra professor Lisbeth Mikaelsson.

- Medieoppslag, TV-programmer som Åndenes Makt, bøker og nettsteder er med på å utbre og styrke dette fenomenet. Samtidig er det ikke noe nytt, interessen har vært der i mange år, sier professoren, som underviser i religionsvitenskap ved universitetet i Bergen.

BAKGRUNN:- Godtar ikke at Märtha tar kontakt med døde i våre lokaler
Les også: Märtha: - Blir ingen kontakt med de døde

- Snakket med død mor

Lisa Williams innledet først seansen i konserthuset med å fortelle om seg selv og showet. Deretter lot hun åndene komme fram med sine budskap. Den første som angivelig slapp fram, kan ha vært moren til en kvinne som satt i salen.

- Jeg kjenner at det er en sterk kvinne. Hun har noe med kreft rundt seg. I tillegg snakker hun om en ring som er mistet, og hun ønsker kontakt med en som heter Susanne. Er det noen her som kjenner seg igjen?

En hånd i salen kom forsiktig opp etter en liten stund.

- Heter du Susanne?

- Nei, men min mor ville at jeg skulle hete Susanne, svarte kvinnen.

LES OGSÅ:- Blir ingen kontakt med de døde

Gravid på storskjerm

Deretter fikk hun en mikrofon i hånden. Hun ble bedt om å reise seg og Williams fortsatte samtalen som tilsynelatende forløp mellom mor og datter, via seg selv. Kvinnen fortalte at moren hadde dødd av kreft, og ja - moren var en sterk kvinne.

- Har du mistet en ring som moren din har gitt deg?

- Nei. Men jeg har en ring liggende hjemme som jeg ikke har brukt på en stund fordi hendene mine har svulmet opp, svarte hun.

- Moren din forteller meg noe om magen din. Du har svulmet litt opp, har noen problemer med magen. Stemmer det?

LES OGSÅ:- Godtar ikke at Märtha tar kontakt med døde i våre lokaler

På skjermen bak Williams kunne alle i konsertsalen se at kvinnen var gravid. Bildene viste en kvinne som er i slutten av svangerskapet. Dermed lo hele konsertsalen før de begynte å klappe. Williams snudde seg rundt og så det samme som alle andre.

- Er det ditt første barn?

- Nei, det tredje, svarte hun.

- Voksende

Samtalen mellom Williams og kvinnen i salen varte i nesten en halv time. Om tilhørerne ble overbevist om at samtalen virkelig inkluderte hennes døde mor, er uvisst.

Ifølge religionsforsker Jan Ingar Thon går interessen for dette i bølger. Allerede på 1700- og 1800-tallet var folk interessert i alternative religioner. Nå har denne interessen blomstret opp igjen.

- Hvorfor søker folk seg til alternative religioner?

- Det er mange forsøk på å forklare hvilke mekanismer som ligger bak. Enkelte vil si at dette er et typisk overskuddsfenomen. Når folk har mat, bolig, penger og jobb, har de tid til deler av livet som ikke er livsnødvendig, forteller Thon.

- Andre vil si det stikk motsatt. Når folk er i en vanskelig livssituasjon så søker mange seg til det alternative for å finne en forklaring på hvorfor det går så galt.

- Hva tror du selv?

- Jeg tror ikke selv. Men jeg har ingen problemer med at andre tror. Jeg synes det er mer betenkelig at det er så kommersielt. Dette er noe Märtha Louise og veldig mange andre gjør for å tjene penger. Hvis de virkelig vil hjelpe folk, hvorfor ta seg betalt for det, svarer Thon.

Professor Lisbeth Mikaelsson sier hun synes at spørsmålet om det er lett å få kontakt med ånder er overdramatisert.

- Dette er kjente toner. Det er også velkjent at prinsessen er en aktør i det nyreligiøse feltet. Da blir fokuset litt sensasjonspreget.

- Største marked

Fra scenen forteller Williams at hun har en egen fanside på Facebook hvor nordmenn dominerer medlemsmassen.

- Norge er vårt største marked, forteller Lisa begeistret i et intervju med Adressa.no

Hun har solgt ut to Grieghaller i Bergen, to Olavshaller i Trondheim og to utsolgte kvelder i Oslo konserthus.

- Jeg formidler kontakt mellom døde og levende. Det vil alltid være skeptikere, men jeg bruker ikke energi på å få dem til å forandre mening, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks