Hovedinnhold

Latterliggjør Märtha og Ari for bisarre navn

FÅR NAVNEKRITIKK: Pensjonert språkprofessor Finn-Erik Vinje latterligjør Märtha Louises og Ari Behns valg av navn på sine barn. Her er hele familien samlet på Slottet. Barna er (f.v) Emma Tallulah Behn, Leah Isadora Behn, og Maud Angelica Behn. Foto: EPA/DET KONGELIGE NORSKE HOFF
FÅR NAVNEKRITIKK: Pensjonert språkprofessor Finn-Erik Vinje latterligjør Märtha Louises og Ari Behns valg av navn på sine barn. Her er hele familien samlet på Slottet. Barna er (f.v) Emma Tallulah Behn, Leah Isadora Behn, og Maud Angelica Behn. Foto: EPA/DET KONGELIGE NORSKE HOFF
Pensjonert språkprofessor Finn-Erik Vinje mener navnene Märtha Louise og Ari Behn har valgt for sine barn er bisarre og utidige. Ari Behn selv slår hardt tilbake.

Denne saken handler om:

Utspillet fra Vinje kommer i professorens blogg på nettet. I bloggen bruker Vinje nylig døpte Emma Tallulah som argument for å avskaffe monarkiet, skriver Dagbladet.

«Den nyfødte Emma Tallulah er tronarving - et stykke ute i rekken, riktignok, men likevel. Teoretisk foreligger altså den risiko - må Gud forbyde - at vi får et statsoverhode i Norge som heter dronning Emma Tallulah! Derfor, og av en rekke andre grunner, er det på tide å avskaffe monarkiet», skriver Vinje.

Debatt:«Morsomt at det i et barnekull på tre går an å hete Leah Isadora, og fortsatt ha det mest normale navnet»

Han beskriver det videre som latterlig navne-anstaltmakeri å kalle barna Emma Tallulah, Maud Angelica og Leah Isadora «med kuriøse, eksotiske navn, stumme bokstaver og fremmede skrivemåter.»

- Ikeah Decibel

«Unnskyld, men må jeg ha lov til å falle besvimet om av latter? Og hvorav denne forkjærlighet for bokstaven h i utlyd? Barnemoren er som kjent meget interessert i nyåndelighet, healing og engler, og i den sammenhengen passer de bisarre navnene, hva vet jeg.», skriver Vinje og fortsetter:
«Hva med Boadicea? - eller Consuelo? Eller mer hjemlig: Ikeah Decibel? Og hvis foreldrene absolutt vil ha et indianernavn, kan jeg foreslå Pocahontas.»

Til Dagbladet sier Vinje at han ser det som en befrielse å skrive hva han vil på bloggen sin.

KRITISERER NAVNEVALGET: Finn-Erik Vinje. Foto: SCANPIX
KRITISERER NAVNEVALGET: Finn-Erik Vinje. Foto: SCANPIX

- Nå mener jeg i øst og vest. Jeg har ingen karrierehensyn å ta og jeg behøver ikke være venner med noen.

Les også:Her blir Emma Tallulah døpt

Han understreker at artikkelen om navnevalgene til Märtha og Ari er alvorlig ment. Vinje mener at vi trenger en ny navnedebatt i Norge.

- Jeg ser med forundring på hvordan unger nå blir døpt. Det er de besynderligste navn og et slags jåleri som ikke tiltaler meg. Jeg skulle ønske at foreldrene kunne begynt å kalle barna sine Kari, Eva, Knut og Kjell igjen, sier språkeksperten.

Politisk motiv

- Nå er det slåssing på alle fronter og dette åpner en ny front, sier Ari Behn til Dagbladet etter å ha blitt konfrontert med kritikken fra Vinje.

Les også:Raser mot Se og Hør etter «svinsk oppslag»

- Vinje har gang på gang vist at han har en politisk motivert kritikk mot meg og min familie. Dette har pågått i mange år og er ikke noe nytt, sier Behn.

Han ønsker ikke å utdype dette videre.

- Men dette handler ikke om språkpolitikk, sier han.

Om Vinjes navnekritikk sier Behn:

- Dette er ren intoleranse. Vinje ville aldri rakket ned på samme måte hvis det var naboer i oppgangen hans som kalte sønnen sin Baltazae. Det ville gjort han fremmedfiendtlig, sier Behn og viser til at han selv er døpt Ari Mikael, søsteren Anja Sabrina og hans kone Märtha Louise.

Les også:Navneforsker har aldri hørt om «Tallulah»

- Denne type navnekonstruksjoner er ikke en fremmedgjøring for oss, det er ren hverdag. Men det er kanskje vanskelig å forstå for en person som har fått den særnorske formen Finn-Erik, sier Ari Behn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks