Hovedinnhold

- Klokt å vurdere Märthas stilling

ARVEREKKEN: Prinsesse Märtha Louise er nummer fire i arverekken til den norske tronen. Foto: Lise Åserud / Scanpix
ARVEREKKEN: Prinsesse Märtha Louise er nummer fire i arverekken til den norske tronen. Foto: Lise Åserud / Scanpix
(VG Nett) De mange utspillene fra Märtha Louise har gjort det vanskelig for biskoper og andre å se henne for seg i rollen som Norges dronning.

Denne saken handler om:

Det mener forfatter og kongebiograf Tor Bomann-Larsen.

En meningsmåling Infact har gjort for VG i dag viser at nesten én av tre mener at Märtha Louise bør si fra seg prinsessetittelen så lenge hun driver kommersiell virksomhet. Målingen er gjennomført mandag kveld i kjølvannet av at prinsessen sto fram og bekjente at hun har evnen til å snakke med døde personer.

MÄRTHA:- Blir ingen kontakt med de døde

Undersøkelsen viser samtidig at de åndelige krumspringene til kongens datter bidrar til å svekke kongehusets omdømme i en stor del av befolkningen. Hele 34 prosent av de spurte mener at prinsessens samtaler med de døde svekker omdømmet. 15 prosent mener Märtha Louise bidrar til å styrke kongehusets omdømme.

Kollisjonskurs

Forfatter Tor Bomann-Larsen mener debatten bør handle om Märtha Loises plass i arverekkefølgen, og ikke prinsessetittelen.

- Hun er født som prinsesse, og oppfatter det som en del av sin identitet. Etter mitt syn blir det litt smålig å kreve at hun sier fra seg tittelen. Det ville imidlertid løse mange problemer dersom hun ikke sto i arverekkefølgen, sier Bomann-Larsen.

VG NETT-LESER:«Märtha er ikke gal, bare veldig alternativ!»
Delta i debatten her

Märtha Louise er nummer fire i arverekken til den norske tronen, etter kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus. Bomann-Larsen mener de mange utspillene fra prinsessen gjør at biskoper og andre har vanskelig se henne for seg som henne som Norges dronning.

- Det er nok å vise til det siste utspillet om samtale med de døde. Som dronning vil hun også være kirkens overhode. Da kan hun ikke forfekte tanker som er på kollisjonskurs med bispekollegiet, sier Bomann-Larsen.

Arverekken

Bomann-Larsen mener det bør være uproblematisk at Märtha Louise trer ut av arverekken, og viser til at det finnes mange eksempler fra europeiske kongehus der det har skjedd.

- Arverekken til den norske tronen er sikret, og det er bare en rent teoretisk mulighet for at Märtha noen gang skulle bli dronning, men så lenge hun står i arverekken vil det fortsette å bli stilt spørsmål hver gang det oppstår debatt om hennes virksomhet. Det er et problem for kongehuset, sier han.

VGTV:Prinsesse Märtha og Elisabeth Samnøy snakker om engler under boklansering i fjor

Infact-undersøkelsen viser at halvparten av befolkningen - 50,6 prosent - mener det er greit at Märtha kombinerer prinsessetittelen med kommersiell virksomhet. Bomann-Larsen mener det viser at folk ser at prinsessens virksomhet i liten grad berører forfatningen.

- De aksepterer at hun er født med denne tittelen, og at hun må få lov til å finne sin egen måte å skaffe seg en meningsfull tilværelse på, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks