Hovedinnhold

Halvorsen gir kong Olav skylden

SV-leder Kristin Halvorsen mener kong Olav er skyld i at oppussingskostnadene på Slottet ble på en halv milliard kroner.

Denne saken handler om:

- Det som fort ble tydelig, var at Slottet var i sjokkerende elendig forfatning. Det var et enormt forsømt vedlikehold. Det er kong Olavs ansvar. Han overlot en sur jobb til sine etterkommere, sier Halvorsen.


- Har han skylden for at Slottet forfalt?

- Ja. Det var hans ansvar. Han gjorde ikke vedlikeholdsarbeidet. Det kunne alle se, sier hun.

På midten av 1990-tallet ble det satt i gang et eget slottsprosjekt for å rehabilitere bygget. Overskridelsen ble store.

- Det var mye offentlig oppmerksomhet rundt oppussingen på Slottet. Ryktene begynte å gå om hvor ekstravagant oppussingen var med gullføtter på badekar og så videre, og at dette var sløseri, sier Halvorsen.

- Neppe godtatt

I sin bok «Rett fra hjertet» starter hun kapittelet «En bauta for renholderen» med Slottet.

Som medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget tok hun selv tilstanden i øyesyn:

«Bak kakkelovnene var veggstokkene svidde. Antagelig er det et lite under at Slottet ikke brant ned. Hele bygningen hadde stått og forfalt i årevis. Det arbeider 130 mennesker der. Et så dårlig arbeidsmiljø ville neppe blitt godtatt andre steder. Hvis det ikke hadde vært nettopp på Slottet, tror jeg Arbeidstilsynet hadde stengt hele butikken. Kong Olav hadde forsømt vedlikeholdet.»

- Ingen ekstrem luksus

Halvorsen forsvarer det arbeidet dronning Sonja gjorde med å sette Slottet i stand.

- Slottet er nå pent og vedlikeholdt, men det er ingen ekstrem luksus.

«Det som i 1994 startet med et vedtatt byggeprogram på 85 millioner kroner, sluttet i 2000 med en regning på 355 millioner kroner,» skriver hun.

- En del av prosjektet var tatt ut i tillegg, så det kostet egentlig en halv milliard.

- Hvorfor tok ikke kong Olav tak i oppussingen?

- Jeg vil tippe at han syntes det var flaut å gå til Stortinget og be om penger. Han skjøv regningen foran seg, og til syvende og sist står du der også med en stor politisk sak, sier Halvorsen.

- Hvorfor tar du dette opp i boken i kapittelet du mener er det viktigste?

- Det viser hva som skjer hvis man ikke gjør de usynlige oppgavene. Det gir store regninger i fremtiden. Slottet ble et symbol på dette for meg, sier Halvorsen.

- Hvorfor angriper du en død konge?

- Jeg angriper ikke en død mann. Kong Olav faller ikke i min aktelse selv om han hadde noen svakheter. Jeg var en av mange som tente lys på Slottsbakken da han døde. Først og fremst er det jeg skriver i boken om dette, en forståelse for kong Harald og dronning Sonja, og at de fikk et for stort ansvar for den jobben som måtte gjøres, sier Halvorsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks