Hovedinnhold

Første regjerende norske dronning

Jenta kan bli første regjerende dronning på 600 år

Den nyfødte jenta, om hun med tiden ønsker å bli dronning, vil bli den første kvinne som er regjerende monark i Norge på over 600 år.

Denne saken handler om:

Kalmarunionen

Meningen var at hun skulle tre tilbake når man fant en et akseptabelt kongsemne. Det fant man i hennes nieses sønn Bogislav av Pommern. Han ble kronet som sjuåring og tok navnet Erik. Han var for ung til å styre og Margrete forble monark i Norge og Danmark.

I Sverige var stormenn gått lei av den tyskættede kong Albrecht 3, fordi han ga tyske handelsmenn så mange fordeler. Som protest innkalte de Margrete til sitt riskråd og gav henne samme tittel - «mektige frue og husbonde». Nå var hun dronning over tre riker.

I 1397 sto hun bak en av de viktigste begivenhetene i vår historie. Hun var arkitekten bak den såkalte Kalmarunionen. Margrete fikk Erik kronet for alle tre riker i Kalmar, og en unionsavtale ble utarbeidet. Regjeringen vedble å ligge i hennes hånd også etter at Erik var blitt myndig. Hun styrte nærmest de tre riker som ett.

Margrete bodde i Danmark, men var ofte på reise, særlig i Sverige, men også i Norge, mer enn de unionskongene som kom etter henne.

Hun er gravlagt i Roskilde domkirke.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks