Hovedinnhold

Dronning Sonjas kunst gikk som varmt hvetebrød - og vennene fikk handle først

¬FORNØYD: Dronning Sonjas læremester Kjell Nupen var med på åpningen lørdag, sammen med sin kone Aino. Han og dronningen har samarbeidet i flere år, og Nupen skryter av eleven.
¬FORNØYD: Dronning Sonjas læremester Kjell Nupen var med på åpningen lørdag, sammen med sin kone Aino. Han og dronningen har samarbeidet i flere år, og Nupen skryter av eleven.
TJØME (VG) Det var en sprudlende dronning som lørdag avduket sin egen kunst i Kunstforeningen Verdens Ende: - Jeg har gruet meg til dette i et år!

Denne saken handler om:

Sammen med de to meritterte kunstnerne Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl stiller Dronningen ut 19 av sine egne kunstverk i den gamle prestegården på Tjøme de neste ukene. De 19 bildene er trykk, litografier og offset, og er priset fra overkommelige 2500 til 9500 kroner.

Lørdag deltok dronningen selv under åpningen, tydelig spent og glad.

- Jeg håper publikum vil ha glede av utstillingen. Det har vært en veldig morsom utfordring å være med på å henge opp verkene, sa dronning Sonja da hun spontant grep ordet etter kunstprofessor Øyvind Storm Bjerkes åpningstale.

Bjerke roste dronningens mot:

- Det er ytterst dristig å plassere seg mellom disse klassikerne, mente professoren.

- Jeg har gruet meg i et år!, proklamerte dronningen selv, til latter fra sitt fremmøtte publikum;

- Å se resultatet nå er en veldig, veldig glede.

Eksklusivt forhåndssalg

Dronningen ankom utstillingen hvitkledd og smilende like etter klokken 14, direkte fra hytta på Mågerø bare noen minutter borti veien.

VARM: Dronning Sonja delte villig ut klemmer og smil under åpningen, og sier hun føler seg som en av lokalbefolkningens egne.
VARM: Dronning Sonja delte villig ut klemmer og smil under åpningen, og sier hun føler seg som en av lokalbefolkningens egne.

Allerede før den offisielle åpningen lørdag, var 11 av Sonjas bilder solgt. Mange ble revet vekk alt dagen før, da dronningen hadde med 32 av sine venner på en forhåndsvisning.
Kjell Nupen, som har kjent dronning Sonja i en årrekke og samarbeidet med henne de siste fire årene, snakker varmt om eleven. VGs anmelder Lars Elton mener at det dronningen nå presenterer på Tjøme er kunstnerisk jevnt med læremestrene Nupen og Opdahl, og at Sonja har hatt en solid utvikling.

- Jeg er godt fornøyd, det er vi alle tre. Vi har følt at nivået hennes har vært der hele tiden - det har vært veldig gøy å være med på å forløse det, sier Nupen til VG på vei inn til utstillingen.

Han har selv dronningens kunst på veggen hjemme.

Lokalkjent

Kongefamilien har i en årrekke feriert på hytta på Mågerø. Sommerens utstilling kom i stand nærmest ved en tilfeldighet, etter at hun i fjor var innom kunstforeningen på en annen utstilling og kunstforeningens Turid Wiggen tok kontakt med henne og spurte om de samarbeidende kunstnerne ikke ville stille ut.

De tre kunstnernes verker er laget spesielt for denne utstillingen, og da kunstprofessor Bjerke under åpningen påpekte at lokalbefolkningen har sett på dronningen nærmest som en av sine egne, nikket dronningen heftig.

- Jeg er så imponert over hva dere gjør, så jeg melder meg inn, kvitterte hun.

Om det blir flere utstillinger av egen kunst i den gamle prestegården vil dronningen ikke spekulere i.

- Det spørs om det kommer flere forespørsler, det, sier hun til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks