Hovedinnhold

- Bør gi opp prinsessetittelen

Folket klar i sin dom - og stortingspolitikere refser

OMDØMMESVIKT: En av tre mener at prinsesse Märtha Louises påståtte kontakt med de døde svekker omdømmet til kongehuset. Anne Tingstad Wøien (øverst t.h.), Marianne Aasen og Per Olaf Lundteigen reagerer. Foto: Camera Press, Scanpix, Espen Sjølingstad Hoen
OMDØMMESVIKT: En av tre mener at prinsesse Märtha Louises påståtte kontakt med de døde svekker omdømmet til kongehuset. Anne Tingstad Wøien (øverst t.h.), Marianne Aasen og Per Olaf Lundteigen reagerer. Foto: Camera Press, Scanpix, Espen Sjølingstad Hoen
Nesten én av tre mener at prinsesse Märtha Louise bør si fra seg prinsessetittelen så lenge hun driver med kommersiell virksomhet.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • 40,3 prosent sier det er problematisk at prinsesse Märtha Louise har kontakt med de døde. 27,4 prosent sier det er helt greit, mens 32,3 prosent sier de ikke har noen bestemt oppfatning av saken.
  • Av respondentene som sier det er problematisk, svarer 52,5 prosent at det er problematisk fordi man tror at det ikke er mulig å ha kontakt med døde. 22,4 prosent mener det er problematisk ettersom hun bryter med kristen lære, mens 17,9 prosent sier det er fordi hun representerer kongefamilien.
  • Utfører: InFact AS / Populasjon: Landsrepresentativt, nordmenn +18 år / Antall intervjuer: 1.043 / Vekting: Kjønn, alder, bosted og partivalg ved Stortingsvalget 2009 / Feilmargin: Maksimalt +/- 3,0 % - gjelder totalutvalget / Metode: InFact automatiske telefonintervjuer / Periode: 13. september 2010

Hele 30,7 prosent svarer at prinsesse Märtha Louise bør si fra seg prinsessetittelen så lenge hun driver kommersiell virksomhet som engleskole og eventyrlesning.

Men halvparten av befolkningen, 50,6 prosent, sier samtidig at det er greit at Märtha kan kombinere prinsessetittel med kommersiell virksomhet.

Les også:- Godtar ikke at Märtha tar kontakt med døde i våre lokaler

Det kommer frem i en spørreundersøkelse utført av InFact på vegne av VG i går kveld.

Undersøkelsen viser at prinsesse Märtha Louises siste åndelige utvikling ikke tjener det norske kongehuset: Hele 34,6 prosent svarer at prinsesse Märtha Louises kontakt med de døde svekker omdømmet.

Ikke mulig

Samtidig svarer 32,6 prosent at kontakten ikke påvirker kongehuset, mens 15,5 prosent sier kontakten styrker omdømmet.

På spørsmål om folk tror det er mulig å ha kontakt med døde mennesker, svarer 23 prosent ja. 57 prosent svarer at det ikke er mulig.

Les også:Märtha i pressemelding: - Blir ingen kontakt med de døde

Kirkepolitiker Anne Tingelstad Wøien (Sp) tilhører nei-siden i spørsmålet om kontakt med de døde.

- Det er tull og innbilning at prinsesse Märtha Louise kan snakke med døde mennesker, sier Anne Tingelstad Wøien i Stortingets kirkekomité.

Hun er en av flere politikere på Stortinget, uavhengig av parti, som mener prinsessen har gått for langt i sin tro på egne evner.

- Er du død, så er du død. Å påstå at hun får kontakt med døde mennesker, er fri fantasi. Det er farlig å flørte med det okkulte på denne måten, spesielt for en offentlig foregangsperson som prinsessen, sier Tingelstad Wøien.

Uten autoritet

Hun mener Märtha Louise kan forlede sårbare mennesker, som nylig har mistet noen, til å tro på at hun virkelig kan kommunisere med de døde. Både hun og andre politikere mener Märtha Louise er i ferd med å svekke sin fra før svekkede autoritet som offentlig og kongelig person ytterligere.

- I denne sammenheng er Märtha Louise en tilfeldig person helt uten autoritet. Autoriteten hos en prinsesse som påstår å ha kontakt med døde, er ikke verdt noen ting, sier leder Marianne Aasen (Ap) i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité til VG.

Både hun og andre politikere har latt seg overraske over at prinsessen påstår å kunne snakke med døde mennesker. Selv om hun tidligere har hevdet at hun kan snakke med både dyr (hester) og lysvesener (engler).

VGTV:Prinsesse Märtha og Elisabeth Samnøy snakker om engler under boklansering i fjor

KrF-leder Dagfinn Høybråten mener at å påstå at man har kontakt med døde mennesker ikke er forenlig med den kristne lære.

- Jeg er overrasket over den retning prinsessens virksomhet har tatt. Men det er hennes valg. Jeg tror imidlertid det er klokt å lytte til de entydige råd som landets biskoper gir henne, sier Høybråten til VG.

Frarådet

De to bispene Laila Riksaasen Dahl og Erling Johan Pettersen understreket i VG i går at å kontakte de døde er i strid med kirkens lære. Prinsessen ble frarådet å drive med denne formen for påstått kontaktvirksomhet.

Les mer i dagens papirutgave av VG! Faksimile: VG (14.9.2010)
Les mer i dagens papirutgave av VG! Faksimile: VG (14.9.2010)

Marianne Aasen (Ap) er opptatt av at sårbare mennesker, som for eksempel har mistet noen av sine kjære, bør vernes mot prinsessen.

- Biskoper har for eksempel en vesentlig større autoritet enn prinsessen. Hør heller på dem enn på noen som driver med tilfeldige aktiviteter, sier Aasen.

Sp-politiker Per Olaf Lundteigen, er skeptisk til både Engleskolen og hele virksomheten prinsesse Märtha Louise driver med.

- Det er mange som har fortalt at de har snakket med døde. Men det er ikke mange prinsesser som har gjort det. Jeg ville ikke laget noen forretningsidé ut av det der, sier Lundteigen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks