Hovedinnhold

Konfidensielle papirer flyr inn i hagen til Stine

I FEIL HENDER: Stine Elizabeth må nesten daglig plukke papir fra tomten sin hjemme i Tønsberg. Noen ganger finner hun mer konfidensielle ting enn hun skulle ønske. Foto: Privat
I FEIL HENDER: Stine Elizabeth må nesten daglig plukke papir fra tomten sin hjemme i Tønsberg. Noen ganger finner hun mer konfidensielle ting enn hun skulle ønske. Foto: Privat
(VG Nett) Ordførerens private e-poster, avslag om asyl og konfidensielle rettspapirer havner rett som det er i hagen til Stine Elizabeth Fjell.

Med Tønsberg fyllplass som nær nabo må Stine Elizabeth Fjell bortimot daglig fjerne søppel fra hagen som har blitt fraktet med vinden fra søppelplassen.

Da Fjell var ute på sin vanlige søppelrunde onsdag, fant hun noe ganske annet enn de kommunale brevene til og fra Tønsberg kommune som hun vanligvis finner: Åtte sider med faksede rettsdokumenter fra Full City-saken i Agder lagmannsrett samt en e-post som er merket «strengt konfidensielt».

- Jeg tenkte bare: Er det mulig? Når dokumentene er markert som konfidensielle og det blir understreket at kun adressat skal se brevene, trodde jeg at man var mer forsiktig, sier Fjell til VG Nett.

- En makuleringsmaskin hadde gjort susen

Dette er ikke første gang vinden tar med seg post som ikke er adressert til Fjell. Hun kan fortelle at hun ofte finner kommunale og fylkeskommunale papirer i hagen sin. Nabolaget hennes har ifølge Fjell stadig vært plaget med lastebiler som ikke sikrer lasten sin, deriblant papiravfall som resulterer i mye søppel på eiendommen hennes.

- Jeg har funnet mye rart til tider, blant annet privat e-post til ordføreren, avslag på asylsøknader og andre ting som jeg har lite med. Men jeg har ikke tenkt så mye over det før jeg fant papirene om Full City. Da reagerte jeg virkelig.

Hun synes det er betenkelig at konfidensielle dokumenter ikke blir makulert.

- Jeg trodde det var strenge regler for hvordan man håndterer slike papirer. En makuleringsmaskin burde gjort susen, sier Fjell tørt.

- Blir litt skremt

Tønsberg-ordfører Petter Berg (H) blir stille i telefonrøret da VG Nett ringer for å fortelle at private e-poster har havnet i hendene på tilfeldige innbyggere i kommunen hans.

- Dette høres ikke bra ut. Man blir litt skremt. Her må vi nok gå gjennom rutinene både for makulering og transport av papirer, sier Berg, som varsler at han vil være mer forsiktig med sine private og kommunale papirer i fremtiden.

Også rådmann Trond Stenhaug i Tønsberg kommune liker dårlig at graderte papirer har havnet i hendene på uvedkommende.

- Vi har en privat utøver som har ansvar for tømming av papirer på rådhuset vårt. Vi må sjekke opp hvordan transporten foregår. Sånn kan vi ikke ha det.

- Ekteparet Fjell oppfordrer dere til å bruke makuleringsmaskinen deres..?

- Makulering er det beste for sensitive brev, men det er den enkeltes personlige ansvar å ta seg av graderte og ikke graderte dokumenter best mulig. Hvorvidt ordføreren ønsker å makulere private e-poster, er opp til ham.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks