Hovedinnhold

Trym (18) stiller til valg for Pensjonistpartiet

– Jeg får jo en del vitser på hvor mye jeg liksom liker kamferdrops og fyrstekake

<p>GODE VENNER: Trym Sivesindtajet (18) og oldemoren Elvine Bjerke (87) møtes fast hver onsdag på eldresenteret i Kolbu.</p>

GODE VENNER: Trym Sivesindtajet (18) og oldemoren Elvine Bjerke (87) møtes fast hver onsdag på eldresenteret i Kolbu.

Foto: Eivind Griffith Brænde, VG
TOTEN (VG) Trym Sivesindtajet (18) har så vidt blitt myndig, men vil inn på fylkestinget for Pensjonistpartiet. Men oldemoren på 87 år har ennå ikke bestemt seg for om han får hennes stemme.

Denne saken handler om:

Fyrstekaken blir servert og filterkaffen med tilhørende fløte helles i krus ved Fjellvoll aldershjem på Toten.

Her sitter 18 år gamle Trym og hans 87 år gamle oldemor Elvine Bjerke og nyter hverandres selskap, noe de gjør minst én gang i uken. Den som er helsolgt på politikken til Pensjonistpartiet og som nå vil inn på fylkestinget i Oppland, er derimot gutten som så vidt har fått stemmeretten.

Den tre generasjoner eldre damen ved hans side, er faktisk ikke sikker på om hun i det hele tatt vil stemme på oldebarnet – eller partiet han fremmer.

Akkurat det synes 18-åringen selv er helt rettferdig.

– Man kan ikke stemme på enkeltpersoner. Det er politikken man må være enig i, sier Sivesindtjaet lattermildt, på klingende Toten-dialekt.

Vitses om fyrstekake

På Gjøvik videregående finnes det en 18-åring som skiller seg ut fra sine jevnaldrende. Trym Sivesindtjaet er etter alle solemerker landets yngste representant for Pensjonistpartiet.

Fikk du med deg?:Helge (98) blir tidenes eldste kommunestyrepolitiker

Akkurat det går ikke ubemerket hen hos hans klassekamerater.

– Jeg får jo en del vitser om hvor mye jeg liksom liker kamferdrops og fyrstekake, da. Men jeg tør å være meg selv 100 prosent, og det er det ikke alle på min alder som tør, sier han.

<p>TRIVES GODT: 18 år gamle Trym Sivesindtajet trives godt med oldemoren Elvine Bjerke (87).<br/></p>

TRIVES GODT: 18 år gamle Trym Sivesindtajet trives godt med oldemoren Elvine Bjerke (87).

Foto: Eivind Griffith Brænde, VG

Han trives godt med den eldre garde, og kommer bra overens med sine over 80 år gamle partikolleger.

– Det som er fint med pensjonister, er jo at de har mye tid til overs, ler han.

Mer enn et parti for eldre

Sivesindtjaet er dramaelev ved Gjøvik videregående skole og elsker alt som har med 50-tallet å gjøre, både westernfilmene og musikken som ble laget for over et halvt århundre siden.

Pensjonistoppgjøret: Grått opprør mot økt politikerlønn

Kanskje det ikke var tilfeldig at han da også følte seg trukket mot Pensjonistpartiet da han som 16-åring skulle ta et politisk standpunkt.

– Som 16-åring tok jeg utallige «valgomater», men jeg var aldri mer enn «litt enig» med alle. Da jeg leste programmet til Pensjonistpartiet, var jeg solgt, sier han.

<p>POLITISK VARIASJON: Sivesindtajet forteller at det er mye politisk variasjon innad i familien. Oldemoren Elvine Bjerke (87) har aldri stemt Pensjonistpartiet.<br/></p>

POLITISK VARIASJON: Sivesindtajet forteller at det er mye politisk variasjon innad i familien. Oldemoren Elvine Bjerke (87) har aldri stemt Pensjonistpartiet.

Foto: Eivind Griffith Brænde, VG

Sånn sett passer det kanskje godt at partiet profilerer seg som «rødblått», ifølge Sivesindtjaet.

– Enkeltsaker over ideologi, sier han selv om partiets filosofi.

– Men er ikke Pensjonistpartiet nettopp det navnet tilsier – et parti for pensjonister?

– Nei, hovedfokuset er å hjelpe alle de vanskeligst stilte til et verdig liv. Det inkluderer også et ekstra fokus på barn og unge, alenemødre og funksjonshemmede. Vi har også økt satsing på skole, miljø og landbruk, sier 18-åringen.

Vil bytte navn

Pensjonistpartiet har stabilisert seg på mellom 10 og 15 000 stemmer ved både stortingsvalg og kommunevalg. Sivesindtjaet mener det skyldes at mange har fordommer mot partiet, og at navnet i seg selv skremmer bort mange potensielle velgere. Det har 18-åringen lyst å gjøre noe med.

Hadde store ambisjoner: – Vi skal bli større enn Frp!

– Jeg synes politikken vår omfatter så mye nå, at det ville vært lurt å bytte navn, sier han.

<p>PLANER OM FYLKESTINGET: Trym Sivesindtajet er én av tre representanter fra Pensjonistpartiet som søker å komme inn for partiet på fylkestinget i Oppland.<br/></p>

PLANER OM FYLKESTINGET: Trym Sivesindtajet er én av tre representanter fra Pensjonistpartiet som søker å komme inn for partiet på fylkestinget i Oppland.

Foto: Eivind Griffith Brænde, VG

Men det er fortsatt eldre-tematikken som får 18-åringen virkelig engasjert. Han mener generelt at flere på hans alder kunne tatt seg bedre tid til å lytte til eldre menneskers visdom.

– Mange eldre blir ikke tatt på alvor. Men jeg lærer masse av å høre på min oldemor, og om de erfaringene hun har gjort seg i løpet av et langt liv, sier han.

Han mener at man i Norge ikke er rustet for eldrebølgen.

– Vi er absolutt ikke rustet for den eldrebølgen som kommer til å treffe oss. Vi må ruste opp sykehjemsplasser og bygge ut kapasiteten, sier han.

– Kommer flere unge

<p>TETT KNYTTET: Trym Sivesindtjaet (18) har et brennende engasjement for god eldreomsorg. Her holder han oldemoren godt i hånden.</p><p><i><br clear="all"/></i></p>

TETT KNYTTET: Trym Sivesindtjaet (18) har et brennende engasjement for god eldreomsorg. Her holder han oldemoren godt i hånden.


Foto: Eivind Griffith Brænde, VG

Landets yngste Pensjonistparti-politiker mener det kommer til å bli flere som ham i tiden fremover. Til tross for at oldemoren ikke har bestemt seg for om oldebarnet er navnet hun kommer til å krysse av for i kommunevalget, mener 18-åringen at han har overbevist flere av sine jevnaldrende kamerater til å stemme på partiet hans – og det på grunn av politikken, og ikke på grunn av seg selv, mener han.

For Sivesindtjaet blir det selv en hektisk tid fremover mot kommunevalget. Innimellom bridgespillingen og bowlingen, som er andre hobbyer han rendyrker, skal 18-åringen drive valgkamp for partiet, stå på stand og være med i skoledebatter. Den eneste han går glipp av i høst, er debatten på sin egen videregående skole.

– Da skal jeg til London for å se legenden Jerry Lee Lewis. Han fyller tross alt 80 år, og det er avslutningsturneen hans, sier han.

– Pensjonistpartiet har ikke lyktes

«Om 1 av 3 pensjonister stemte Pensjonistpartiet, ville vi hatt 40 stortingsrepresentanter».

Slik lyder budskapet på Pensjonistpartiets hjemmesider. Likevel har partiet i løpet av sin 30 år gamle levetid aldri hatt en representant i Stortinget.

<p>VALGFORSKER: Bernt Aardal.<br/></p>

VALGFORSKER: Bernt Aardal.

Foto: Morten Holm, NTB scanpix

– Hvorfor har aldri Pensjonistpartiet etablert seg som et parti for pensjonister?

– De har aldri klart å etablere seg som et rikspolitisk parti, selv om de med lokale profiler har maktet å få representasjon i noen kommunestyrer. Jeg tror noe av hovedutfordringen er at man tar for gitt at pensjonister er en entydig gruppe. Pensjonister er derimot opptatt av mange forskjellige ting, og stemmer deretter. Selv når det gjelder pensjoner, så har de jo ikke de samme interessene, sier valgforsker Bernt Aardal, og fortsetter:

– Spørsmålet er om Pensjonistpartiet klarer å mobilisere enkeltsaker som trekker eldre fra andre partier. Hvis det i fremtiden forekommer en unison misnøye med de andre partienes eldrepolitikk, så kan det hende at de får en oppsving, mener Aardal.

Han peker på Miljøpartiet De Grønne som et parti som har lyktes med å profilere seg på en enkeltsak.

– Også de var lenge med i politikken, uten å ha noen gjennomslagskraft. Og se hvor de er nå, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks