Hovedinnhold

Derfor frykter samene at de vil «bli slukt» i ny storkommune

Kautokeino-ordfører mener samiske interesser overkjøres

<p>KNYTTET TIL NATUREN: Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta mener samenes forhold til å bruke naturen er ett av aspektene som vil lide hvis kommunen slås sammen med Alta.</p>

KNYTTET TIL NATUREN: Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta mener samenes forhold til å bruke naturen er ett av aspektene som vil lide hvis kommunen slås sammen med Alta.

Foto: Terje Mortensen, VG
ALTA (VG) Klemet Erland Hætta har styrt Kautokeino i tolv år. Nå frykter han at samene «vil bli slukt» i en storkommune styrt fra Alta.

Denne saken handler om:

Kommunesammenslåing er omstridt land og strand rundt, men for den samiske befolkningen har saken enda en dimensjon.

– Vi risikerer å gå fra å være en majoritet i vår egen kommune, til å bli en minoritet også på kommunenivå, sier ordfører i Kautokeino, Klemet Erland Hætta til VG.

Les også: NHO vil kutte fra 428 til 77 kommuner

Forslaget er at Kautokeino skal slås sammen med kystkommunene Alta, Loppa og Kvænangen, med administrasjon i Alta.

– Vår redsel er at vi vil bli slukt av Alta, og at de samiske interessene blir glemt, sier Hætta.

Språket viktigst

Den viktigste saken er muligheten til å snakke samisk i hverdagen:

– 95 prosent av våre innbyggere snakker samisk, og ønsker å kunne bruke samisk i møtet med kommunal forvaltning. Det vil bli svekket ved en sammenslåing.

Les også: Alf er Finnmarks sterke mann

<p>FRISKUS: Hætta kom rett fra å ha syklet Birken da han møtte VG.</p>

FRISKUS: Hætta kom rett fra å ha syklet Birken da han møtte VG.

Foto: Terje Mortensen, VG

Ordføreren kommer rett fra å ha syklet Birken da VG treffer ham, og må skifte til kofte før vi får ta bilde. Samiske interesser er mer enn bare språk, understreker han.

– Kulturen vår er knyttet til naturen. Vi har egne rettigheter for å ferdes i og høste av naturen. Staten, representert ved Fylkesmannen, har bare to begreper: Næring eller friluft.

– Vårt forhold til naturen er matauk, som er en stor del av kosthold og økonomi, gjennom reindrift, jakt, fiske og sanking. Hos oss går bruk og vern hånd i hånd.

Samisk alternativ

Et alternativ for Kautokeino er å slås sammen med Karasjok.

– Flertallet vil forbli egen kommune, men hvis vi skal slås sammen, så vil forståelsen for samiske interesser være større i en annen samisk kommune, sier Hætta.

«Samiske interesser» oppsummerer han som retten til å bruke samisk som offisielt språk, retten til tilgang til naturen, og retten til å ha kulturell opplæring i skole og barnehage.

<p>I ALTA: VG-fotograf Terje Mortensen og reporter Nilas Johnsen</p>

I ALTA: VG-fotograf Terje Mortensen og reporter Nilas Johnsen

Foto: Terje Mortensen, VG

– Den samiske befolkningen i Alta får et litt dårligere tilbud enn i Kautokeino. Vi så nettopp et eksempel ved at den samiske barnehagen ville utvide antall plasser, og fikk nei fra Alta kommune.

Høyres ordførerkandidat, Ivar Pettersen, som har tatt styring i prosessen sammen med avtroppende Høyre-ordfører Laila Davidsen, har forståelse for at Kautokeino er skeptiske.

– Sammenslåing må baseres på frivillighet. Men jeg er litt usikker på hva som menes når man snakker om «det samiske perspektivet». Jeg mener den samiske befolkningen i Alta får gode tilbud, og det er jo tjenestene som tilbys som er viktige, sier Pettersen.

Også Loppa og Kvænangen, som begge styres av Kystpartiet, er skeptiske til sammenslåing.

– Vi skal utrede sammenslåing siden regjeringen har beordret oss til det, men vi er ikke særlig motiverte. Vi frykter å bli en «utkant i utkanten», sier ordfører i Kvænangen, Jan Helge Jensen.

Les også: Fiskere i Altaelva fortviler over «hybrid-laks»

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks