Hovedinnhold

Ekspertforslag skaper reaksjoner:

Vil gi robotomsorg til eldre

** Maskiner skal erstatte pleiere
** Eldre skal klare seg mer alene
** Vil spare milliarder

NØTTERØY/OSLO (VG) Midt i valgkampen kaster et regjeringsutvalg en brannfakkel inn i debatten: Vi bør ty til flere roboter i eldreomsorgen.

Denne saken handler om:

For 93 år gamle Sverre Mathiassen er den nye tekno-omsorgen allerede en realitet. Han sitter på Bjønnesåsen bo- og behandlingssenter på Nøtterøy, med robot-selen Paro i fanget. Hans pårørende har godkjent at han snakker med VG.

VGTV: Se video av robotselen

- Vi to er gode venner, vi, sier han og stryker over den hvite pelsen.

- Men du vet at det er ikke et ordentlig dyr, det er jo egentlig en slags dokke? spør senterleder Anne-Britt Kjeldsberg forsiktig.

- Nei, dette er ikke noe dokke, dette er et ordentlig dyr, svarer Mathiassen bestemt.

Følg VG Netts valgdekning på Facebook 

Ved å tilby roboter i eldreomsorgen kan vi minske det enorme behovet for varme hender og i den kommende eldrebølgen, mener utvalget.

Sosialt selskap

Utvalget er ledet av Kåre Hagen, som er velferdsforsker ved BI og gift med arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

Her er noen av forslagene som sist tirsdag ble sendt ut på høring:

** Det bør bli mer bruk av roboter i eldreomsorgen. De kan bistå med alt fra toalettbesøk, til dusjing, påkledning og rydding - og elektroniske kjæledyr kan være sosialt selskap for de eldre.

** Sensorer kan kontrollere at den gamle eller demente har nok klær på seg, om hun har falt, eller om bleien bør byttes.

** Gamle og demente kan utstyres med GPS, slik at pleiere og pårørende kan følge med og spore dem opp hvis de går seg bort.

- Trygghetsrevolusjon

- Mye av teknologien finnes allerede, og den kan bidra til en revolusjon i folks evne til å være trygg og bo hjemme lenger, sier utvalgsleder Kåre Hagen til VG.

Marie (19) sier fra til Jens: - Rydd opp i eldreomsorgen

Men forslagene er kontroversielle.

- Automatisk dotørk og roboter som hjelper i dusjen, virker fremmed for meg. Man må se kritisk på hva teknologien skal brukes og ikke brukes til, sier helsepolitisk talsmann Geir-Ketil Hansen i SV.

Han er også skeptisk til elektroniske kjæledyr:

- Det er noe kaldt over det, sier Hansen.

- Jeg er positiv til bruk av velferdsteknologi, men vi må diskutere nøye de etiske problemstillingene, sier SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell.

Saken fortsetter under bildet...

POSITIVE: Senterleder Anne-Britt Kjeldsberg vil gjerne ha flere roboter til Bjørnåsen bo- og behandlingssenter for demenspasienter. Halvor Lindqvist er prosjektleder for omsorgsteknologien i Nøtterøy kommune. Foto: Kristian Helgesen
POSITIVE: Senterleder Anne-Britt Kjeldsberg vil gjerne ha flere roboter til Bjørnåsen bo- og behandlingssenter for demenspasienter. Halvor Lindqvist er prosjektleder for omsorgsteknologien i Nøtterøy kommune. Foto: Kristian Helgesen

Aps helsepolitiske talsmann, Tore Hagebakken, vil ikke ha sterke meninger om rapporten før høringsfristen går ut senere i høst.

- Men jeg ville nok først og fremst hatt hjelp av et levende menneske til å kle på meg, dusje og gå på toalettet, sier han.

Leder reagerer

Styreleder Harry Martin Svabø (74) i Seniorsaken reagerer på flere av forslagene.

- Gamle vil omgis av levende mennesker. Uansett hvor langt inn i demensen man er, vil det menneskelige nærværet og kontakten være viktig. Jeg ville blitt vasket av et levende menneske og føle den styrken og nærheten det gir, sier Svabø til VG.

Erna: - Aagot må få halv pris på sykehjemmet

Utvalget peker også selv på at flere av løsningene de skisserer kan være etisk problematiske:

GPS kan føre til unødvendig overvåkning og være «et inngrep overfor brukeren», skriver utvalget i rapporten. Bruk av roboter, som for eksempel robotkjæledyr, kan være «å utsette personer med demens for et bedrag», og «fremstå som lureri og uekte simulasjoner av sosiale relasjoner».

«På den andre siden vil mange hevde at dette ikke er vanskeligere enn at barn knytter seg til dukker, og kan lage fantasier og fortellinger om deres liv», legger utvalget til.

Svabø i Seniorsaken har liten sans for sammenligningen med barn:

- Jeg kan på ingen måte tenke meg en tilværelse hvor jeg skal sitte og stulle med en mekanisk dukke eller bikkje. Det har så lite med menneskelighet å gjøre. Da er man langt inne i teknologiens ensomme verden.

Jo Benkow (87): Vi glemmer våre eldre

Frp og Høyre er derimot positive til forslagene.

Auto-dotørk

- Elektroniske kjæledyr er glimrende hvis det forbedrer livskvaliteten til pasientene. Man må være relativt oppkonstruert negativt innstilt hvis man er negativ til det, sier Carl I. Hagen (Frp).

Jens til Marie (19): - Ikke slik vi vil ha det

Også Bent Høie i Høyre er positiv.

- Dette er en helt riktig og nødvendig vei å gå. Dette vil øke selvstendigheten til mennesker som har assistansebehov, sier Høie, som er leder i Stortingets helse- og omsorgskomité. Han legger til:

- Jeg ville mye heller hatt et toalett som tørker automatisk enn at et menneske tørket meg.

- Nye tekniske hjelpemidler må ikke brukes som argument mot økt bemanning. Vi ønsker mest mulig bemanning og menneskelig omsorg, sier Laila Dåvøy (KrF).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks