Hovedinnhold

Velgerras for Arbeiderpartiet

FIKK SYMPATI: Statsminister Jens Stoltenberg har høstet lovord for måten han taklet terroangrepene på, men nye meningsmålinger tyder på at folkets sympati hører mer til riksnivået enn lokalvalget. Her er Stoltenberg fotografert på minnesamlingen første august. Foto: Mattis Sandblad
FIKK SYMPATI: Statsminister Jens Stoltenberg har høstet lovord for måten han taklet terroangrepene på, men nye meningsmålinger tyder på at folkets sympati hører mer til riksnivået enn lokalvalget. Her er Stoltenberg fotografert på minnesamlingen første august. Foto: Mattis Sandblad
For første gang siden terroren 22. juli mister Arbeiderpartiet oppslutning hos velgerne.

Denne saken handler om:

I InFacts nye kommunemåling for VG går Arbeiderpartiet tilbake med 3,2 prosentpoeng og ender på 31,6 prosent.

Både Fremskrittspartiet og Høyre går frem, med henholdsvis 1,8 og 1,9 prosentpoeng.

Mer lokalt

Ap-nedgangen er den første i nasjonale målinger siden 22. juli.

LES OGSÅ: APs beste måling på 12 år

- Jeg tror den endringen er så stor at den trolig er signifikant med god margin, og det kan nok bety at ting er i ferd med å vende tilbake til det normale, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim.

Har du et tips? Kontakt VG Netts politiske journalister her! 

I VGs måling er folk spurt om hva de vil stemme ved kommunevalget. I flere andre målinger blir velgerne spurt om hva de vil stemme i stortingsvalg.

Der har opp mot 40 prosent av velgerne i flere målinger sagt de vil stemme Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ: Siv Jensen håper APs sympatibølge tar slutt

- Det kan nok henge sammen med at mye av det vi har kalt sympatibølgen har handlet om at folk synes Jens Stoltenberg har vært veldig dyktig og at de synes regjeringen har håndtert dette på en god måte. Kanskje hører det som er knyttet til terror mer til riksnivået enn lokalvalget, sier Todal Jenssen.

Ikke skremt

I Arbeiderpartiet lar partisekretær Raymond Johansen seg ikke skremme av nedgangen på målingene.

FØLG VALGET PÅ FACEBOOK HER 

- Valgkampen har så vidt begynt og vi ser frem til å møte velgere over hele landet og fortelle hva vi vil gjøre for å styrke våre lokalsamfunn og nærmiljøer, skriver Johansen i en e-post via sin kommunikasjonssjef Pia Guldbrandsen.

- Det viktigste for Arbeiderpartiet i ukene fremover vil bli å mobilisere sympatisørene våre slik at de stemmer på oss 12. september, sier Johansen.

LES OGSÅ: AP-topp om valgkampen: - Vi ønsker ikke særbehandling

Høyre-leder Erna Solberg sier hun vil være fornøyd dersom hun får en oppslutning på 24-25 prosent i valget.

I InFacts måling for VG får Høyre en oppslutning på 24,5 prosent.

- Får vi det vil det være et godt valg for Høyre. Men jeg er glad i alle stemmene vi får, og håper vi kan løfte partiet ytterligere, sier Solberg.

Glede i Frp

Til tross for til dels sterk kritikk mot både partileder Siv Jensen og Carl I. Hagen de siste ukene, går Fremskrittspartiet frem.

- Det er veldig stor interesse for politikk der ute, og vi har fått veldig godt gehør for å være tydelige, sier Siv Jensen.

HVA ER GALT DER DU BOR? SI FRA HER! 

Hun er ikke overrasket over Arbeiderpartiets tilbakegang.

- Man vinner ikke valg på sympati, man vinner på god politikk. Når folk skal avgi sine stemmer, vet de at dette gjelder i fire år.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks