Hovedinnhold

Ekspert om vannsikkerheten i Oslo: - Skremmende

KRITISK: IT-professor John Krogstie (innfeldt) er overrasket over VGs avsløringer rundt IT-sikkerheten ved vannforsyningen i Oslo kommune. Maridalsvannet på bildet er drikkevannskilden for nær 90 prosent av Oslos befolkning. Foto: Scanpix
KRITISK: IT-professor John Krogstie (innfeldt) er overrasket over VGs avsløringer rundt IT-sikkerheten ved vannforsyningen i Oslo kommune. Maridalsvannet på bildet er drikkevannskilden for nær 90 prosent av Oslos befolkning. Foto: Scanpix
(VG Nett) IT-eksperter VG Nett har snakket med stiller seg hoderystende til sikkerhetsnivået rundt drikkevannet i Oslo.

Denne saken handler om:

Fakta om bluetooth

Bluetooth er en trådløs teknologi som du kan bruke til å koble datamaskiner, mobiltelefoner og håndholdte enheter til hverandre og til Internett. Bluetooth-teknologien tar bort behovet for bruk av kabler til å koble sammen enheter. Bluetooth-aktiverte enheter kan kobles til trådløst innenfor en rekkevide på cirka 10 meter.

- Jeg ble overrasket da jeg leste dette. Dette må være en ytterlighet i forhold til å være sløv, sier professor John Krogstie ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU i Trondheim til VG Nett.

Les også: Kunne stoppet vanntilførselen med mobilen

VG kunne i dag avsløre at uvedkommende ved hjelp av en mobiltelefon og passordet 0-0-0-0 kunne tatt kontroll over drikkevannet og kloakken i Oslo kommune. Det kommer frem i en knusende rapport om vann- og avløpssituasjonen i Norges største by.

Ifølge VGs kilder skal dette være noen av opplysningene i rapporten:

* Uvedkommende har med en mobil og passordet 0-0-0-0 kunne overta kontrollen av vannforsyningen og fysisk komme seg inn og forgifte vannet etter at det har vært gjennom rensning.

* Vanntilførselen i store deler av Oslo kunne blitt stoppet.

* Det kunne gitt mulighet til trykkendring og sabotasje, som kunne ført kloakk inn i systemet.

* Vannet til 600.000 mennesker kunne i verste fall blitt forgiftet og skapt kaos i hovedstaden.

Vet du noe om denne saken? Tips oss her! 

- Her har det tydeligvis manglet helt basis kompetanse for å tenke sikkerhet. Koden 0-0-0-0 er sannsynligvis standardpassordet som kom med systemet. Det er skremmende med en så banal sikring, sier Krogstie, som er ekspert på offentlige IT-systemer.

Innførte systemet året etter terroridentifisering

Mnemonic er en av Nordens største leverandører innen IT- og informasjonssikkerhet. Seniorkonsulent Erik Alexander Løkken er også overrasket over VGs avsløring.

- Hvis det dere skriver var tilstrekkelig for å få tilgang, så er det ikke bra, sier Løkken.

I 2004 påpekte Oslo kommune selv at drikkevannet ville være et sårbart terror- eller sabotasjemål. Året etter var det nye systemet for fjernkontroll ved hjelp av bluetooth-teknologi fullstendig innført. Et system som det nå er avdekket så alvorlige sikkerhetsbrister rundt at rapporten er hemmeligholdt, gradert etter Sikkerhetsloven.

- En firesifret kode er ikke spesielt vanskelig å gjette, og de fleste vil starte med 0-0-0-0. Bluetoothteknologien er ikke usikker, men bruken av den kan være det, påpeker Løkken.

Artikkelen fortsetter under bildet!

NYTT I 2005: Da bluetooth-systemet sto ferdig i 2005 hadde Oslo kommunes informasjonsavis Oslo Nå denne artikkelen om teknologien som det nå er avslørt store sikkerhetsbrister rundt. Foto: Faksimile
NYTT I 2005: Da bluetooth-systemet sto ferdig i 2005 hadde Oslo kommunes informasjonsavis Oslo Nå denne artikkelen om teknologien som det nå er avslørt store sikkerhetsbrister rundt. Foto: Faksimile

IT-ekspert og lektor ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr, er ikke overrasket over sikkerhetsbruddene VG i dag avslører.

- Nei, jeg er ikke det. Dessverre så tror jeg at dette neppe er noe enestående eksempel, sier Hannemyr.
Han håper offentlige etater og norske bedrifter kan lære av de alvorlige avsløringene.

- Det kan være en god idé å bruke dette som en vekker, spesielt for virksomheter som har ansvar for kritisk infrastruktur, sier Hannemyr.

IT-EKSPERT: Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo.
IT-EKSPERT: Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo.

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune forteller at de fjernet bluetoothløsningen i vår samtidig med at rapporten avdekket de alvorlige sikkerhetsbristene. Systemet har vært i drift siden 2005 - med alvorlige sikkerhetsbrister.

- Men teknologien utvikler seg, og i etterkant skjønte vi at dette var en dårlig løsning. Men i 2005 var det en hypermoderne løsning, sier avdelingsdirektør Per Kristiansen, i Vann- og avløpsetaten til VG.

- Ikke akkurat rakettforskrning

John Krogstie ved NTNU påpeker derimot at bluetooth ikke akkurat var fersk teknologi da Oslo kommune tok det i bruk.

- Bluetooth var ikke akkurat rakettforskning på dette tidspunktet. Det burde være lett å sette seg inn i sikkerhetsproblematikken selv om de ikke selv hadde eksperter på huset. Det burde være en basiskompetanse for alle som jobber med IT, påpeker Krogstie.

Vann- og avløpsetaten i Oslo hevder at de da de ble kjent med sikkerhetsbristene i sitt system, iverksatte en rekke strakstiltak. I en pressemelding sendt ut i formiddag i etterkant av VGs avsløringer hevder direktør Eli Grimsby at vannforsyningen i Oslo aldri har vært sikrere enn akkurat nå.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks