Hovedinnhold

Oslo-ordføreren: - Er veldig lei meg

Håper velgerne ser forbi skattesnusket

HARDT PRESSET: Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen redegjorde i dag for den hemmelige kontoen han har hatt i Sveits. Foto: SCANPIX
HARDT PRESSET: Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen redegjorde i dag for den hemmelige kontoen han har hatt i Sveits. Foto: SCANPIX
RÅDHUSET (VG Nett) Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen sier han angrer på at han ikke betalte skatt for 1,5 millioner kroner som han arvet etter sin kone, og skjulte på en konto i Sveits.

Denne saken handler om:

I en redegjørelse til forretningsutvalget i Oslo kommune i dag, innrømmet Ditlev-Simonsen, som har vært ordfører i Oslo gjennom 12 år, at han har hatt 1,5 millioner kroner på en hemmelig konto i Sveits.

Les hva Per Ditlev-Simonsen sa, ord for ord.

Pengene, som Ditlev-Simonsen fikk i arveoppgjøret etter sin første kone i 1991, ble ikke oppgitt til skattemyndighetene. Kontoen ble avviklet sent i 1994 eller tidlig i 1995, ifølge ordføreren.

- Hvorfor betalte du ikke skatt av pengene?

- Det lurer jeg også på. Det var kjempedumt og det er jeg veldig lei meg for. Jeg skulle gitt utrolig mye for at dette var blitt gjort annerledes nå, det sier seg selv, sier Ditlev-Simonsen til VG Nett.

Trekker seg ikke

Under møtet ble han oppfordret av opposisjonspartiene SV, Ap og RV til å trekke seg fra ordførervervet.

- Jeg kommer ikke til å trekke meg hvis bystyrets flertall støtter meg. Det er kort tid igjen av denne bystyreperioden, og jeg mener at jeg er fullt i stand til å utføre ordførervervet i de ukene som er igjen. Samtidig tar jeg de kommentarene som kom fra venstresiden dypt alvorlig, sier Ditlev-Simonsen til VG Nett.

Dermed vil skatteskandalen rundt Oslo-ordføreren fortsatt være en sak, frem til neste bystyremøte i slutten av måneden.

- Skader denne saken ditt parti Høyre, midt inne i en kommunevalgkamp?

- Jeg håper ikke det har skadet Høyre, men jeg forstår at oppmerksomheten om denne saken kan trekke oppmerksomheten bort fra et viktig politisk budskap. Jeg håper inderlig at velgerne og publikum ser forbi dette og lytter til hva Høyre har og si, sier Høyre-ordføreren.

- Har dokumentasjon

Ordførerens hemmelige konto i Sveits ble kjent gjennom et skilsmisseoppgjør mellom ordførerens datter, Hydro-direktør Cecilie Ditlev-Simonsen, og EDB-direktør Endre Ragnes.

I sin redegjørelse om saken hevder Per Ditlev-Simonsen at han er blitt truet av datterens to eksmenn, som han mener har drevet en bevist og profesjonell svertekampanje mot hans datter.

«I dette spillet har de bevisst trukket meg inn og blant annet kommet til meg med direkte trusler knyttet til penger i Sveits. Det er bevisst forsøkt å skape et inntrykk at jeg har store skjulte verdier i Sveits. Disse påstandene er grunnløse, for det har jeg altså ikke», sa Oslo-ordføreren i redegjørelsen.

Til VG Nett sier Ditlev-Simonsen at han har bevis som dokumenterer truslene, men at han foreløpig ikke vet om han kommer til å gå ut med denne dokumentasjonen.

- Truslene er dokumenterbare og triste. Jeg synes bare det er trist, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks