Hovedinnhold

Angriper Jens for skattesnusk

- Du bør ikke kaste stein i glasshus, sier Erna

HVEM FÅR DIN STEMME?: VG Nett har en rekke verktøy som kan bidra til å gjøre valget enklere for deg. Foto: SCANPIX
HVEM FÅR DIN STEMME?: VG Nett har en rekke verktøy som kan bidra til å gjøre valget enklere for deg. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Erna Solberg (H) mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kaster stein i glasshus når han kritiserer Høyre etter skattefusk-saken til Oslo-ordføreren, fordi han selv har innrømmet å ha brukt svart dagmamma.

Denne saken handler om:

Høyre-leder Erna Solberg gikk under valgkampens første folkemøte rett i strupen på Jens Stoltenberg, da skattefusket til Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen kom opp som første tema.

Det endte med et kraftig munnhuggeri mellom Høyre- og Ap-lederen.

- Jeg ble forferdelig skuffet i går kveld, da jeg hørte at statsministeren prøvde å score politiske poeng mot Høyre og Frp på denne saken. Statsministeren har tidligere innrømmet at han har hatt svart arbeid og latt være å betale arbeidsgiveravgift og skatt. Da vil jeg spørre: Har du selv gjort opp for deg? Du burde ikke ha kastet politisk stein i glasshus, sa Solberg.

Hun viste til at Stoltenberg tidligere har innrømmet å ha hatt svart dagmamma.

Hvilken av partilederne synes du gjorde det best?Kast terning her!

- Bommer grovt

BLE IRRITERT: Ap-leder Jens Stoltenberg ble tydelig irritert over angrepene fra Erna Solberg. Foto: SCANPIX
BLE IRRITERT: Ap-leder Jens Stoltenberg ble tydelig irritert over angrepene fra Erna Solberg. Foto: SCANPIX

Kommentaren fikk Stoltenberg til å tenne på alle pluggene.

- Nå må du være presis. Når du prøver å være så pompøs, er det grovt at du bommer så stort på det du beskylder meg for, svarte han tydelig irritert.

- I en periode på fem-seks måneder betalte jeg penger til en dagmamma, men jeg vet ikke om hun betalte skatt. Det var aldri snakk om at jeg unnlot å betale arbeidsgiveravgift, la han til og avviste at han har forsøkt å utnytte saken:

- Det jeg har gjort, var å påpeke at enkelte hadde en tendens til å bagatellisere det som har skjedd, sa han.

Også partisekretær Martin Kolberg reagerer kraftig på Høyre-lederens uttalelser.

- Dette er uredelig av Erna Solberg. Hun burde konsentrere seg om å rydde opp i eget parti framfor å angripe statsministeren på en slik måte, sier partisekretær Martin Kolberg i en uttalelse på Arbeiderpartiets nettside.

- At Høyre nå bruker dette forholdet som en lynavleder i Ditlev-Simonsen saken gjør at man kan lure på hvor alvorlig Høyre faktisk ser på saken, sier Kolberg.

VG NETT VALGSPESIAL:Finn bloggen til din lokalpolitiker!

Mandag innrømmet Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) at han har hatt 1,5 millioner kroner på en hemmelig konto i Sveits.

Les ordførerens innrømmelse ord for ord.

Ordføreren har trukket seg fra valgkampen etter avsløringen av skattefusket, men vil ikke trekke seg som ordfører. Erna Solberg har sagt at hun ikke vil be ham trekke seg.

- Like ille

VIL I REGJERING: Frp-formann Siv Jensen. Foto: SCANPIX
VIL I REGJERING: Frp-formann Siv Jensen. Foto: SCANPIX

Frp-formann Siv Jensen var også på offensiven i debatten i Bergen, som ble sendt på NRK.

Jensen avviste at Fremskrittspartiet har stor takhøyde når det gjelder skattesnusk.

- Nei. Fremskrittspartiet er for at man skal følge norsk lov, enten vi liker skattetrykket eller ikke, sa Jensen.

Hun mente debatten om Ditlev-Simonsen var mindre interessant enn hva byrådslederkandidatene i Oslo har tenkt å gjøre de kommende årene. Og hun benyttet anledningen til å lange ut mot Aps kandidat Rune Gerhardsen, som har innrømmet å ha tjent 45.000 kroner på å holde foredrag om hvordan politikere kan påvirkes.

- Minst like ille, mente Jensen.

Statsminister Jens Stoltenberg var raskt ute med å forsvare sin partikollega.

- Ingen har påstått at han har brutt noen regler, han har tatt seg betalt for å holde noen foredrag, slik mange politikere har gjort, sa han.

Støtte fra Friele

Bergens-ordfører Hermann Friele kritiserte i Dagsavisen tirsdag svigersønnene til Ditlev-Simonsen, som har avslørt Sveitser

STØTTER KOLLEGA: Bergen-ordfører Hermann Friele (H) kaller Ditlev-Simonsens svigersønner for illojale angivere. Foto: SCANPIX
STØTTER KOLLEGA: Bergen-ordfører Hermann Friele (H) kaller Ditlev-Simonsens svigersønner for illojale angivere. Foto: SCANPIX

-kontoen i forbindelse med et skilsmisseoppgjør. Under folkemøtet gjentok han sine anklager mot svigersønnene:

- Jeg synes de er illojale angivere. Dette er en veldig trist sak, både for Høyre som parti og for Ditlev-Simonsen. Jeg har prøvd å være litt medmenneske og vise litt omtanke, sa Friele.

- Det betyr også at jeg tar helt avstand fra den handlingen som er begått, nemlig skattesnyteri. Men vi må kunne være medmennesker i en slik situasjon, og skille mellom sak og personer, mente Friele.

- Svekket tillit

SV-leder Kristin Halvorsen mener Ditlev-Simonsen-saken svekker respekten og skattelovgivningen.

- Skatteunndragelser er noe vi jobber intenst med å bekjempe. Når rike mennesker snyter på skatten, må andre, vanlige arbeidere betale mer. Dette handler om respekten for de lovene og reglene vi har, når en av landets fremste tillitsvalgte ikke respekterer det, sa Kristin Halvorsen.

Les også RVs partilederblogg:- Vi er utestengt fra NRK

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks