Hovedinnhold

Vil ha strengere miljøkrav til oljeselskapene

I FORHANDLINGER: Sammen med Erling Sande (Sp), la Inga Marte Thorklidsen i går frem Regjeringens tilbud i klimaforhandlingene. Foto: SCANPIX
I FORHANDLINGER: Sammen med Erling Sande (Sp), la Inga Marte Thorklidsen i går frem Regjeringens tilbud i klimaforhandlingene. Foto: SCANPIX
STORTINGET (VG Nett) Inga Marte Thorkildsen (SV) mener regjeringen må stramme grepet overfor oljeselskapene og sette mye tøffere klimakrav etter «Melkøya-skandalen».

Denne saken handler om:

Egentlig skulle Thorkildsen vært med i den norske delegasjonen på den store klimakonferansen på Bali. I stedet er hun hjemme for å lose de norske klimaforhandlingene i land.

Regjeringen ønsker et bredt klimaforlik, og startet torsdag forhandlinger med Høyre, Venstre og KrF. Thorklidsen er de rødgrønnes forhandlingsleder.

Les klimabloggen på VG Nett.

Et av områdene hun mener det fortsatt er en lang vei igjen å gå er på kravene til oljeindustrien.

Denne uken avslørte Aftenposten at mens Regjeringen forbereder en sjarmoffensiv på Bali og Jens Stoltenberg gjentar at vi har verdens mest ambisiøse miljøkrav, har det toppmoderne gasskraftanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest utviklet seg til å bli en miljøbombe.

I løpet av bare to måneder har anlegget sluppet ut nesten like mye CO2 som StatoilHydro hadde beregnet ville bli sluppet ut i løpet av ti måneder.

Les også:Opposisjonen misfornøyd med klimatilbud

Miljøskandaler

- Når vi får slike utslippsbomber i trynet er det et godt argument for å få inn med sterkere styring. Her ligger det så mange lik begravet, at det trengs nye grep for å hindre slike miljøskandaler, sier Thorkildsen.

Hun etterlyser klarere miljøpålegg i konsesjonene som deles ut til oljeselskapene. I tillegg mener hun det bør legges begrensninger på hvor mye selskapene kan investere i et prosjekt, før konsesjonen er gitt.

- Er Regjeringen enige om å kjøre en tøffere linje overfor oljeindustrien?

- Noe er det enighet om, og noe har vi ikke diskutert, sier Thorkildsen.

Ble hjemme

Thorklidsen bestemte seg denne uken for å prioritere de hjemmelige klimaforhandlingene foran Bali-konferansen.

- Det hadde vært en voldsom inspirasjon å være på Bali, men den viktigste oppgaven min nå er å lose forhandlingene her hjemme i land, sier SV-politikeren.

Men hun er ikke i tvil om hvilke forhandlinger som er viktigst for nordmenn.

- Helt åpenbart Bali. Vi er helt avhengige av å ha med de store landene som USA, og land som Kina, Indonesia og India. Håpet er å få en enighet om å få til en avtale i København 2009, som skal erstatte Kyotoavtalen, sier Thorkildsen.

- Selv om det alltid er sunt for folkevalgte å komme seg litt ut av andredammen, er det ingen vits i å deppe. Jeg får trøste meg med at det blir spennende forhandlinger og en mulighet til å treffe Al Gore, legger hun til med et smil.

- Vil merkes

Thorkildsen mener resultatene fra Bali-konferansen og København-forhandlingene er noe nordmenn vil merke i sin hverdag etter hvert.

- Det folk virkelig vil merke er hvis vi ikke klarer å snu utviklingen. Da vil vi merke det i form av mer uvær, flere ras, hyppigere flom og at man blir nødt til å ta dramatisk store grep etter hvert, sier Thorkildsen.

Noe av det de norske partiene vil forhandle om før klimaforliket er innføringen av såkalte grønne skatter og avgifter - etter prinsippet om at den som forurenser må betale.
Thorkildsen vil ikke røpe noe om de første samtalene i forhandlingene, men mener folk må regne med noen begrensninger i sitt fremtidige forbruk for å snu klimaforandringene.

- Det må bli en dugnad, der alle må være innstilt på å få noen begrensninger. Men de store grepene handler ikke om små skatte- og avgiftsendringer, sier SV-politikeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks