Hovedinnhold

Ut mot SVs klimakrav

«Dyrt» og «dumt» med store klimakutt

OVERAMBISIØS: Per Rune Henriksen, statssekretær i OED, mener petroleumssektoren og industrien bør holdes utenfor de innenlandske klimamålsettingene. FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG Foto:
OVERAMBISIØS: Per Rune Henriksen, statssekretær i OED, mener petroleumssektoren og industrien bør holdes utenfor de innenlandske klimamålsettingene. FOTO: MAGNAR KIRKNES/VG Foto:
(VG) Aps oljetopp Per Rune Henriksen vil gi blaffen i SVs knallharde klimakrav: Han mener det er dyrt og dumt å ta så store klimakutt i Norge.

Denne saken handler om:

Dersom Henriksen får gjennomslag for sitt forslag om å ta de forurensingsverstingene olje og industri ut av de norske kuttmålene, vil det være en total helomvending av regjeringens klimapolitikk. Til VG onsdag sa flere SV-topper at klimasaken er viktig nok til å gå ut av regjeringen.

Ønsker debatt

Men Aps mektige statssekretær i Olje- og energidepartementet mener Norge ikke lenger bør ta to tredjedeler av utslippskuttene hjemme, slik SV har et absolutt krav om.

LES OGSÅ: Stoltenberg: - Mørke utsikter for klimaavtale

- Vi må finne andre måter enn nasjonale mål som styrende for politikken. Det vesentlige er at sektorene ligger innenfor kvotesystemet, og har i tillegg til det en høyere avgift på utslipp med CO--avgiften. Vi må se i øynene at de letteste reduksjonene allerede er foretatt, sier Per Rune Henriksen.

Utspillet støtter opp under Finansdepartementets nye linje - og går rett imot regjeringspartner SV.

- Det du sier kolliderer vel med SVs syn?

- Det kan tenkes. Men vi må ta en debatt mellom regjeringspartiene, selv om vi er uenig i sak, sier Henriksen.

LES OGSÅ: AUF-lederen gir regjeringen klimarefs

- Dyrere å kutte

Når regjeringen nå forhandler om en ny klimaplan er forutsetningene vesentlig endret, mener Henriksen.

- Det har vist seg å være dyrere å kutte CO- enn det vi forutså da vi laget klimaforliket i 2007. Den teknologiske utviklingen har ikke gått så fort som vi forutsatte, sier han.

For å kutte CO- er blitt mye dyrere:

I 2007 kostet det 600 kroner å fjerne ett tonn CO- gjennom å elektrifisere deler av Nordsjøen, nå koster det opptil 3100 kroner, ifølge Klimadirektoratets tall.

For ambisiøst

- Tok regjeringen feil da klimaplanen ble laget i 2007?

- Det var slik verden så ut i 2007. Da var det riktig å være ambisiøs. Men det er ikke noe nederlag for meg å si, vel, vi var for ambisiøse. Det er en anklage jeg lever lett med, sier Henriksen.

- Dersom vi bruker 2000 kroner på å kutte ett tonn CO- på norsk sokkel, og kvoteprisen er 200 kroner, så vil det gi null reduksjoner i globale utslipp. Derimot har vi brukt mye penger på at noen andre i Europa kan slippe ut like mye som vi reduserer, sier Henriksen, og understreker hva han mener om det:

- Det er en dum måte å bruke penger på.

- Det du sier innebærer å bryte klimaforliket?

- Vi skal ikke bryte det, men vi må vurdere om den politikken som ble lagt der virker. Når klimameldingen kommer er det en anledning til å drøfte veien videre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks