Hovedinnhold

- To flyreiser i året er nok

Miljø-Gaarder vil rasjonere flyreiser

Forfatter og miljøpris-utdeler Jostein Gaarder vil rasjonere på flyreiser utenlands. Han mener to i året kan være nok.

Denne saken handler om:

FLYKUTT: Jostein Gaarder mener nordmenn må fly drastisk mindre for å bli mer miljøvennlige, og vil regulere antall flyturer i løpet av ett år. Foto: Stian Lysberg Solum
FLYKUTT: Jostein Gaarder mener nordmenn må fly drastisk mindre for å bli mer miljøvennlige, og vil regulere antall flyturer i løpet av ett år. Foto: Stian Lysberg Solum

Gaarder får støtte fra Steinar Lem i Framtiden i våre hender. Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) tar forslaget i mot med «stor interesse».

- Det har blitt sinnssykt, obskønt billig å reise med fly. Fra 20 utenlandsreiser i året kunne vi redusert det til ti, fem, tre eller to. Hverken politikere eller vanlige menn og kvinner er klar over hvor stor klimatrusselen er, sier Gaarder.

Han deltok i går ettermiddag på et VIP-arrangement om miljø i regi av Nobels fredssenter, der også kronprinsesse Mette-Marit var tilstede.

Tidligere på dagen ble Sofie-prisen for miljø og bærekraftig utvikling, delt ut til tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson.

Det var Gaarder og kona Siri Dannevig som opprettet prisen for ti år siden.

- Jeg tror ikke vår livskvalitet reduseres i takt med å redusere CO2-utslippene. Vi trenger litt grenser for å ha full glede av verden rundt oss, sier Gaarder.

Han legger til:

- 100 sexpartnere i løpet av ett år er ikke nødvendigvis ensbetydende med høy livskvalitet, men kanskje ti eller én sexpartner i året er det.

Miljøvernministeren åpner for rasjoneringsforslaget til Gaarder.

- Jeg tar imot alle ide'er og innspill med stor interesse. Alle enkeltidéer er viktige. Dette vil jeg komme tilbake til i klimaplanene. Det er veldig viktig at transport inkludert fly blir en del av internasjonale avtaler, sier Helen Bjørnøy (SV).

Jostein Gaarder understreker at heller ikke han er stolt over eget CO2-regnskap.

- Jeg har reist verden rundt mange ganger. Jeg har den unnskyldningen at jeg da snakker om miljø, men den holder ikke.

- Jeg tror ikke alle nyter så veldig å kjøre rundt i bensinslukere av noen biler. Alt er så billig fordi vi er så rike. Vi drar til Kanariøyene mange ganger i året. Hva med å heller reise på hytta og ta med masse bøker eller gå i Jotunheimen?, spør Gaarder.

Selv kjøpte han hybridbilen Toyota Prius for en uke siden, og har ikke en stor båt ved hytta ved sjøen.

- Hva gjør du ellers selv?

- Jeg prøver å ikke bruke bil, men gå mest mulig. Jeg lever når jeg går. Det sies at det urbane liv er miljøvennlig, for det er miljøvennlig å gå på kino, gå på restaurant, barer og det er mange morsomme spill. Vi må ha litt mer tid til å elske, smiler Gaarder.

- Hva ville du gjort som miljøvernminister, Gaarder?

- Det ville vært litt a'la Winston Chrurchill som sa at «jeg har ikke annet å tilby enn blod, svette og tårer», smiler Gaarder.

Telenor er en av sponsorene til Nobels Fredssenter, og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas deltok også på arrangementet i går.

- Flyindustrien må gå i en prosess med seg selv. De har én krones og 100-kroners tilbud på reiser. Det stimulerer til det motsatte av miljø. Nå er det air-rail og ikke inter-rail som gjelder. Det ligger noe der, sier Baksaas til VG.

Venstre-leder Lars Sponheim mener Syden-turer må forsakes i fremtiden.

- Det kan komme til det at den nye klimahverdagen krever av oss at vi bare tar én Syden-tur i året, og at vi heller tar et lengre opphold. Vi kan ikke ha det mønsteret vi ser nå. Men jeg tror ikke det vil bli nødvendig å rasjonere. Jeg tror det vil regulere seg selv når CO2-kostnadene legge inn i prisene, sier Sponheim til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks