Hovedinnhold

- Statoil bør betale dritten selv

MELKØYA: Oversiktsbilde av Statoils anlegg for mottak av gass fra Snøhvit-feltet. Foto: Scanpix
MELKØYA: Oversiktsbilde av Statoils anlegg for mottak av gass fra Snøhvit-feltet. Foto: Scanpix
(VG Nett) Etter at det i går ble klart at CO2-utslippene ved Statoils anlegg på Melkøya har vært langt høyere enn beregnet krever Naturvernforbundet at oljegiganten pålegges rensing på egen regning.

Denne saken handler om:

- Statoil bør pålegges CO2-håndtering snarest, og de bør betale hele dritten selv, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken til Aftenposten i dag.

StatoilHydros anlegg på Melkøya har sluppet ut langt større CO2-mengder enn planlagt. På to måneder, var utslippene fra såkalt fakling, altså brenning av overflødig gass fra produksjonen, på hele 1,099 millioner tonn, bare litt mindre enn selskapet på forhånd hadde beregnet for hele oppstartfasen på opptil ti måneder, kunne avisen melde i går.

I desember vil gassutvinningen på Melkøya komme i gang og nye hundretusener av tonn med CO2 bli sluppet ut.

Klimabloggen:- Vi har 100 måneder på å stoppe klodens feber!

Mener SFT ikke er tøffe nok

De voldsomme utslippene har fått miljøorganisasjonene i Norge til å reagere. Budskapet fra dem er at nå må regjeringen stille langt strengere krav til selskapet, som de mener ikke har kontroll på utslippene sine. Et av kravene er at StatoilHydro skal deponere CO2-utslippene fra selve gasskraftverket i Snøhvirfeltet. Et krav som står i stil med konsesjonen.

- Når utslippene er så store, og Statoil har demonstrert at de ikke har kontroll, bør Statens Forurensingstilsyn (SFT) kreve det. De bryter gang på gang reglene og får tilgivelse. Nå må Regjeringen vise at det får konsekvenser, sier avdelingsleder Guro Hauge i Bellona.

Greenpeace har derimot ikke spesielt stor tro på at dette kommer til å skje, og mener det kan se ut som om SFT ikke er tøffe nok.

I går var også opposisjonen på krigsstien, med krav om en redegjørels for utslippene.

- Mangler teknologi

Selskapet selv forsvarer seg med at det enda ikke finnes tilgjengelig teknologi.

- Vi håper Mongstad-piloten skal bringe frem slik teknologi. Problemet i dag er at vi ikke har den fangstteknologien tilgjengelig, sier informasjonsleder Sverre Kojedal i StatoilHydro.

SKUFFET: Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken. Foto: SCANPIX
SKUFFET: Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken. Foto: SCANPIX

Han har allerede innrømmet at StatoilHydro har vært for optimistiske i beregningene av CO2-utslipp fra anlegget på Melkøya.

Snøhvit ble åpnet formelt 21. august i år. Men driften på Melkøya ble stanset på grunn av tekniske problemer for to uker siden. Det er foreløpig uklart når driften vil komme i gang igjen. I en e-post til SFT i forrige uke skriver StatoilHydro at man regner med å komme i gang igjen i løpet av desember.

Ved den oppstarten vil det komme ytterlige utslipp.

Nesten like mye som flytrafikken

Ifølge tall VGs papiravis har hentet inn vil utslippene ved Melkøya være nesten like store som utslippene ved sivil norsk flytrafikk i år.

Tallene VG presenterer er et utslipp på 920 000 tonn CO2 fra Melkøya mot 963 00 tonn fra flytrafikken.

Lederen i miljøstiftelsen Zero sier at det betyr at alle nordmenn må overbevises om å la være å fly dersom det skal kuttes like mye som ved rensing av Melkøya.

- Det viser at politikerne ved hjelp av en beslutning kan oppnå like mye, sier Einar Håndlykken i Zero.

Her er den norske CO2-toppen (alle tall er basert på årlig basis):

1. StatoilHydros raffineri på Mongstad: 1,7 mill. tonn CO2
2. Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø: 1,3 mill. tonn CO2
3. Gasscos gassterminal på Kårstø: 1 million tonn CO2
4. StatoilHydros gasskraftverk på Melkøya: 920 000 tonn CO2
5. Norcem Brevik: 764 000 tonn CO2
6. Yara Porsgrunn: 686 000 tonn CO2
7. Hydro Aluminium Sunndalsøra: 587 000 tonn CO2
8. Hydro Aluminium Karmøy: 530 000 tonn CO2
9. Noretyl petrokjemi Grenland: 520 000 tonn CO2
10. Norcem sement, Kjøpsvik: 438 000 tonn CO2

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks