Hovedinnhold

Politi fjernet Greenpeace-aktivister på Svalbard

KULLAKSJON: Greenpeaces aksjon mot kullanlegget ved Sveagruva på Svalbard startet fredag. Lørdag ble fem demonstranter fjernet. Foto: Christian Åslund
KULLAKSJON: Greenpeaces aksjon mot kullanlegget ved Sveagruva på Svalbard startet fredag. Lørdag ble fem demonstranter fjernet. Foto: Christian Åslund
(VG Nett) Greenpeace aksjonerte mot et kullanlegg på Svaldbard. Lørdag ble aksjonistene fjernet av politiet.

Denne saken handler om:

Fristen for å fjerne seg frivillig løp ut lørdag morgen for Greenpeace-aktivistene. Politiet var raskt på pletten for å få aksjonistene bort fra laste anlegget ved Sveagruva på Svalbard.

- Vi konfronterte demonstrantene, og gjentok anmodningen om å fjerne seg frivillig, sier assisterende sysselmann Lars Fause til NTB.

Fem aksjonister fra Greenpeace hadde plassert seg på ulike steder på lasteanlegget.

Fjernet med makt

Da aktivistene ikke gjorde tegn til å etterfølge anmodningen om å fjerne seg, gikk politiet til verks. Politiet klatret opp for å fysisk hente ned demonstrantene.

- Politi og sysselmann møtte mannsterke opp, men politiaksjonen gikk rolig for seg, som alt annet har gjort her, sier Martin Norman i Greenpeace til VG Nett.

Assisterende sysselmann Fause er glad for at det ikke ble noen tildragelse under politiaksjonen.

- Vi er veldig glad for at dette løste seg ved dialog, sier assisterende sysselmann Fause.

AKSJONERTE: Politiet hentet ned fem demonstranter fra kullanlegget ved Sveagruva. Foto: Martin Norman
AKSJONERTE: Politiet hentet ned fem demonstranter fra kullanlegget ved Sveagruva. Foto: Martin Norman

Norman er nå tilbake på Greenpeace-båten «Arctic Sunrise» som har vært på en fire måneder langt tokt i nordområdene for å dokumentere klimaforandringer.

- Vi kommer til å bli på Svalbard noen dager til, men vi kommer ikke til å aksjonere mer mot Sveagruva i denne omgang, men det skal ikke forundre meg om det blir flere aksjoner senere. Det er kontroversielt at Norge som klimanasjon kaster kull på klimabålet, sier Nordman.

Les også:Greenpeace krever økt fokus på mijø

Overnattet i kran

Greenpeace gikk til aksjon fredag morgen. Flere demonstranter plasserte seg på ulike steder i anlegget, og fem ble værende natten over.

- De har overnattet ute, oppe i en kran. Det var 15 minusgrader og vind i natt, men det har gått bra. De ville ikke flytte seg frivillig, men ville heller ikke sette seg til motverge, opplyser leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Stemningen mellom politi og aksjonister skal ha vært gemyttlig.
- De skjønte hva vårt oppdrag er, og vi forstår hva de ønsker å formidle. Men dette er en ulovlig demonstrasjon, og de som valgte å bli, risikerte å bli pågrepet og få en straffereaksjon, sier Fause.

Aksjonistene risikerer bøter. Hvor store disse eventuelt blir, er det ennå ikke tatt stilling til, ifølge assisterende sysselmann.

To av aksjonistene forlot kontrollrommet frivillig fredag kveld. Fem aksjonister valgte å bli værende. De fikk frist til klokken 8 lørdag morgen med å fjerne seg.

Søkelys på kulleksport

I tillegg til de fem som blokkerer anlegget, har Greenpeace flere til stede på kaia.

- Vi har ikke noe ønske om å komme i konflikt med politi eller selskapet Store Norske Spitsbergen Kullkompani. Men det er en alvorlig sak å eksportere så store mengder kull, og det ønsket vi å sette søkelys på, sier Gulowsen.

Målet bak aksjonen var å hindre lasting av 70.000 tonn kull som skal til et portugisisk kullkraftverk.

Bakgrunnen er at gruva Svea Nord trolig vil være tom for kull i 2014, og neste år skal Stortinget avgjøre om det skal gis tillatelse til å åpne en ny gruve.

- Gjennom denne aksjonen har vi satt et etterlengtet og viktig søkelys på norsk svalbardpolitikk og kulleksport. Det later til at få har kjent til at vi eksporterer mellom 2,5 og 4 millioner tonn kull i året til europeiske kullkraftverk, sier Gullowsen.

Omregnet til CO2-utslipp, tilsvarer det tre Mongstad-kraftverk eller hele den norske bilparken, nemlig 6-8 millioner tonn i året, ifølge Greenpeace.

- Det er ikke mange, verken i Norge eller andre steder, som er klar over at Norge eksporterer så mye kull fra Svalbard til forurensende europeiske kullkraftverk. Denne diskusjonen vil fortsette, selv om de egentlige klimabeslutningene blir tatt i Oslo, Bangkok og København, sier Martin Norman fra Greenpeace i en pressemelding.

(Kilde: VG Nett/NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks