Hovedinnhold

Norske forskere serverer klimabombe

KLIMABOMBE: Mengden CO2 i atmosfæren utgjør en klimatrussel. Nå skal Norge samarbeide med tre andre land for å håndtere utslippene. Foto: REUTERS
KLIMABOMBE: Mengden CO2 i atmosfæren utgjør en klimatrussel. Nå skal Norge samarbeide med tre andre land for å håndtere utslippene. Foto: REUTERS
Klimaproblemet kan være langt mer alvorlig enn det FNs klimapanel hittil har anslått. Naturen greier ikke lenger å ta opp like mye CO2 som før.

Denne saken handler om:

Mengden CO2 i atmosfæren kan være 20-25 prosent høyere enn tidligere beregnet fordi naturen ikke lenger sluker like mye av de klimagassene vi slipper ut.

Konsekvensen er at klimaendringene vil komme raskere, skriver Dagsavisen.

Les også:- Slik kan Norge kutte utslippene med 74 prosent

Nye klimamodeller

Professorene Eystein Jansen og Helge Drange ved Bjerknessenteret for klimaforskning tilknyttet Universitetet i Bergen har allerede utarbeidet nye klimamodeller som tar hensyn til de høyere CO2-nivåene. Begge har deltatt i arbeidet til FNs klimapanel (IPCC).

TETT PÅ NETT: Hva skal til for å få nordmenn til å kutte utslippene sine?Spør ekspert!

Les også:Oljeindustrien: 31 prosent av CO2-utslippene

Nå har Bjerknessenteret gjort de første simuleringene med de nye modellene som neste hovedrapport fra IPCC skal bygge på.

Hva mener du må gjøres for å forhindre klimaendringene? Leserne diskuterèrher

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) fikk presentert modellene mandag. Han sier til Dagsavisen at det nå er enda viktigere med «en sterk og klar avtale» under klimatoppmøtet i København. Solheim varsler «en skjerping av de norske forhandlingsposisjonene».

Stigende temperaturer

Trolig vil det ikke bli mulig å nå målet som verdens stormakter omsider har sluttet seg til, om at den globale temperaturstigningen ikke skal være mer enn 2 grader.

- Det mest realistiske er ikke lenger 2 grader, men 3,5 eller 4 grader celsius. Da passerer vi også flere terskler hvor det vil inntreffe uopprettelige skader på miljøet. Det vil ha enorme konsekvenser for vanntilgang og matproduksjon, sier Drange.

Han legger til at klimakuttene innen 2050 ikke må være 50 prosent, men at man må sikte mot 85 prosent kutt.

Et annet og helt nytt moment fra klimaforskerne er at smeltingen av isen på Grønland og i Antarktis nå bidrar like mye til havnivåstigningen som smeltingen av mindre breer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks