Hovedinnhold

Her er Norges klimaverstinger i industrien

(VG Nett) Disse seks selskapene i Norge slipper ut nesten dobbelt så mye klimagass som alle norske husholdninger til sammen.

Denne saken handler om:

UTSLIPPSKILDER

* Yara AS, Porsgrunn: 2,2
* Statoil ASA, Mongstad: 1,7
* Gassco AS, Kårstø: 1,1
* Hydro Aluminium, Karmøy: 0,9
* Hydro Aluminium, Sunndal: 0,8
* Norcem AS, Brevik: 0,7
* Hydro Aluminium, Årdal: 0,6
* Norcem AS, Kjøpsvik: 0,4
* Noretyl AS, Grenland: 0,4
* Statoil ASA, Tjeldbergodden: 0,4
* Yara AS, Glomfjord: 0,4

Tallene er i millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Kilde: SFT
HER SLIPPES DET UT KLIMAGASSENE: Disse elleve bedriftene slipper ut med klimagasser blant industriene på fastlandet i Norge. Foto: Kystatlas
HER SLIPPES DET UT KLIMAGASSENE: Disse elleve bedriftene slipper ut med klimagasser blant industriene på fastlandet i Norge. Foto: Kystatlas

Mens nordmenn på hjemmebasis er ansvarlig for 5,6 millioner tonn CO2 i året, slipper seks forskjellige norske industriselskaper ut totalt 9,6 millioner tonn med klimagasser.

Tallene inkluderer blant oppvarming og bilforbruk. Mens flyreiser og forsøpling er utelatt.

Ifølge tallene fra Statistisk Sentralbyrå og Statens Forurensningstilsyn betyr det at utslippene fra over 4,5 millioner nordmenns årlige forbruk i husholdningene tilsvarer nær halvparten av de seks industrigigantenes utslipp på fastlandet i Norge.

Verstingliste

Yaras produksjon av gjødsel og ammoniakk i Porsgrunn troner på toppen av utslippskilder. Bedriften slapp i 2005 ut like mange forurensende stoffer i lufta som nær en fjerdedel av all trafikk på norske veier, ifølge SFT. I tillegg ligger Yaras anlegg i Glomfjord på verstinglisten.

- Vi har brukt ti år på å utvikle en katalysator. I 2006 igangsatte vi denne katalysatoren ved noen av våre fabrikkanlegg og fikk redusert utslippene betydelig. Bare i Porsgrunn ble utslippene redusert med 500 000 tonn CO2-ekvivalenter, sier informasjonssjef Arne Cartridge i Yara til VG Nett.

Ifølge Cartridge skal katalysatoren monteres i alle Yaras anlegg i Europa. Målet er å redusere bedriftens samlede utslipp i verdensdelen med 25 prosent.

Hvor mye CO2 slipper du ut i året?Ta VG Netts klimatest!

Hva mener du må gjøres for å redusere utslippene?Diskutér her!

Sammensatt

Tallene fra SFT gjelder industribedrifter i Norge og er hentet inn i 2005. Men ifølge SFT har ikke bedriftene gjort noen store endringer for å redusere utslippene sine. Offshore er ikke regnet med i oversikten.

Like bak Yara kommer Statoils oljeraffineri på Mongstad. Oljegiganten slapp i 2005 ut 1,7 millioner tonn med klimagasser - og har ingen umiddelbare planer om å redusere dette. Firmaet venter på den nye teknologien som skal sikre CO2-rensing i mindre skala når gasskraftverket starter opp i 2010 og full CO2-rensing fra 2014 på Mongstad.

- Energiverket på Mongstad vil i fremtiden drives slik at tallene vil forandre seg. Vi driver anleggene nå så energisikkert som det er teknisk mulig å gjøre i dag. Poenget vårt er å lage planer for fremtiden slik at vi kan bruke teknologi til å rense mer av utslippene, forklarer Arild Steine i Statoil.

LES:SV-ere i opprør etter Mongstad-avtale

Statoils anlegg på Tjeldbergodden ligger litt lenger ned på verstinglisten. Utslippene her er ikke like store, men oljegiganten har heller ingen umiddelbare planer om å gjøre noe med dem. I samarbeid med Shell driver Statoil nå et prosjekt for å utrede hvilke tekniske muligheter som finnes for CO2-fangst.

- Det prosjektet er litt fram i tid, og det er ikke sikkert at vi får det til, påpeker Steine.

Et annet selskap som også sliter med CO2-fangst er det statseide aksjeselskapet Gassco - som inndirekte også er eid av Statoil. I 2005 slapp anlegget på Kårstø ut 1.1 millioner tonn med klimagasser. Ifølge pressetalsmann Kjell Varlo Larsen ønsker firmaet å redusere utslippene sine, men økonomi kombinert med vanskelig teknologi gjør at de har få konkrete umiddelbare planer.

- Det er dyrt å utvikle ny teknologi, og CO2-teknologien har også spesielle utfordringer. Utslippene på Kårstø kommer i hovedsak fra åtte ulike piper. Det er gjennomført studier for å se på mulighetene for å fange CO2 fra disse åtte pipene, men det er i dag vanskelig å se om dette teknisk lar seg løse. Det er meget dyrt å fange CO2 på åtte ulike punkter, sier Larsen.

ANSVARLIG FOR UTSLIPP: På Mongstad slapp Statoil ut i 2005 1,7 millioner tonn med klimagasser. Foto: Scanpix
ANSVARLIG FOR UTSLIPP: På Mongstad slapp Statoil ut i 2005 1,7 millioner tonn med klimagasser. Foto: Scanpix

Han mener prisen for å fange CO2 fra én pipe ligger på mellom 500 og 1 000 kroner per tonn CO2, og at denne kostanden vil stige betraktelig hvis man skal ta opp klimagasser fra åtte forskjellige punkter.

Aluminium

Det er tre store kilder til klimagassutslipp i Norge: Transport, industri og offshore. I 2005 var transportsektoren ansvarlig for 17,6 millioner tonn med co2-ekvivalenter, hvorav veitransport utgjør 9,8 millioner tonn.

Industribedrifter i Norge slapp ut 14,7 millioner tonn med klimagasser. De seks selskapene Yara, Statoil, Gassco, Hydro, Norcem og Noretyl står for 9,6 millioner tonn av disse utslippene. Offshore følger like bak med 13,4 millioner tonn med utslipp i 2005.

Aluminiumsgiganten Hydro er også en av de store industribedriftene som er ansvarlig for vesentlige mengder av Norges totale utslipp. Med tre forskjellige anlegg på Karmøy, i Sunndal og i Årdal slapp Hydro ut 2,3 millioner tonn med klimagasser i 2005. Ifølge informasjonssjef Thomas Knudsen er utslippene redusert fordi deler av anlegget i Årdal ble stengt i mai.

- Vi jobber kontinuerlig med å forbedre virksomheten. Siden 1990 har vi redusert utslippene våre med en million tonn. Tallene fra Årdal vil se bedre ut, og vi jobber med å stenge av deler av anlegget på Karmøy, sier Knudsen.

I tillegg har Hydro ifølge Knudsen forpliktet seg til å redusere utslippene sine ytterligere med 25 prosent innen 2008.

Biobrensel

Norges eneste sementprodusent er også en stor bidragsyter til mer forurensende luft. Norcems to produksjonssteder i Brevik og Kjøpsvik krever mye energi, og slipper dermed også ut betydelige mengder CO2.

- Vi har jobbet med å redusere våre utslipp i ti år, og prøvd å finne den beste teknologien som krever minst mulig energi for å produsere sement, hevder administrerende direktør Gunnar Syvertsen.

Han peker på at bedriften nå erstatter store deler av olje og kullforbruket med biobrensel. Målet er at de skal bruke 70 prosent biobrensel mot dagens 35 prosent innen 2011. I tillegg prøver Norcem å redusere energibruken ved selve produksjonen med 10 prosent.

- Vi er helt overbevist om at dagens nivå ikke holder i fremtiden. Vi må være bedre enn resten av verden i å redusere utslippene for å kunne konkurrere, mener Syvertsen.

Noretyl har ikke ønsket å kommentere denne artikkelen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks