Hovedinnhold

Turbo-Petters nye miljøvenn:

Gøran Persson: - Hvorfor gjorde du ikke noe, bestefar?

SNAKKET OM MILJØ: Sveriges tidligere statsminister Gøran Persson var invitert til miljømøtet i Oslo av Petter Stordalen (t.h.). Foto: Jan Petter Lynau; VG
SNAKKET OM MILJØ: Sveriges tidligere statsminister Gøran Persson var invitert til miljømøtet i Oslo av Petter Stordalen (t.h.). Foto: Jan Petter Lynau; VG
(VG Nett) Petter Stordalen hadde hentet inn Sveriges tidligere statsminister Gøran Persson til et miljømøtet i Oslo i formiddag.

Denne saken handler om:

Persson ba folk tenke over et spørsmål du risikerer å få fra dine barnebarn, når kloden om 50 år er på vei mot overoppheting: - Hvorfor gjorde du ikke noe, bestefar?

Han sa det er et spørsmål vi alle må stille oss - og som vi kan hindre å bli spurt om, hvis vi faktisk gjør noe for miljøet.

Persson sa at finanskrisen er heftig og vil bli verre, men at den virkelig store utfordringen, er miljøkrisen: Våre CO2-utslipp ødelegger balansen og på lang sikt kloden.

Pessimist-Persson

Persson er pessimist foran verdens klimamøte i København i desember.

- Vi må stanse CO2-utslippene innen 2015. Det er seks år til. Når du ser tilbake til 2003, skjønner du at vi har dårlig tid. Jeg tror ikke København-møtet kommer opp med en løsning, sa han.

Den svenske sosialdemokraten tror finanskrisens konsekvenser kan hjelpe.

- Finanskrisen har gitt oss G20-møtet: De store nasjonene går sammen for å løse en krise. Jeg tror det også kan være veien for å løse miljøkrisen. De store går sammen og tar ansvar. De som ikke blir med, rammes av handelsrestriksjoner.

Han ga uttrykk for at Kina er nøkkellandet.

- Skru på vannkrana

Stordalen viste at det er langt frem i det praktiske liv.

- De produserer drikkevann på Fiji, henter flaskene fra Kina og sender vannet hit til Norge hvor vannflasken koster 70 kroner. Vi sender vann fra Telemark som heter Voss, til USA hvor de selges for 100 kroner. De sendes tilbake til Norge, hvor de selges for 110 kroner på restaurant. Det er galskap. I stedet for å fly vannet verden rundt og forurense, kan vi kan jo bare skru på vannkrana.

Han fortalte at Veritas er i ferd med å miljø-godkjenne (ISO-sertifisere) hans 160 Choice-hoteller.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks