Hovedinnhold

Flere kommuner har egen energi- og klimaplan

261 norske kommuner har nå utarbeidet energi- og klimaplaner, mens 167 kommuner har gjort vedtak om å gjøre det, ifølge tall fra Enova.

Denne saken handler om:

Enova har fra 2005 til 2008 registrert stor økning i antall søknader om tilskudd til arbeid med å utarbeide energi- og klimaplaner, skriver Nationen.

Hver kommune kan få opptil 100.000 kroner til planarbeidet. Seniorrådgiver Kjersti Gjervan i Enova sier at mange kommuner har samarbeidet for å utarbeide planer, enten via regionråd eller andre regionale nettverk.

Den praktiske gjennomføringen av arbeidet i kommunene er kommet lengst når det gjelder bygninger. Kommunesektoren er eier av totalt 30 millioner kvadratmeter med bygg i Norge, og den gjennomsnittlige energibruken i kommunale og fylkeskommunale bygg er mellom 8 og 9 TWh i året.

- Flere pilotprosjekter har vist et sparepotensial på minst 15 prosent. Med normal energipris vil det medføre i underkant av 1 milliard kroner i årlige innsparinger, sier Gjervan.

Siden høsten 2009 har Enova faset ut mulighetene for tilskudd til planarbeid. Endringen er en konsekvens av politiske vedtak som har plassert energi- og klimaplaner i retningslinjene til plan- og bygningsloven.

- I framtiden blir Enovas rolle å bidra både gjennom kurstilbud og nye støtteprogrammer for bygg for å realisere planene, sier Gjervan.

Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS er fornøyd med at energi- og klimaplanene raskt kommer på plass.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks