Hovedinnhold

Flere klimaskeptikere i Norge

KLIMASKEPSIS: En ung isbjørn på et ørlite isfjell øst av Edgeøya, Svalbard. En ny undersøkelse viser at fire av ti nordmenn mener at alvorlighetsgraden ved klimaendringer blir overdrevet. Foto: NTB SCANPIX
KLIMASKEPSIS: En ung isbjørn på et ørlite isfjell øst av Edgeøya, Svalbard. En ny undersøkelse viser at fire av ti nordmenn mener at alvorlighetsgraden ved klimaendringer blir overdrevet. Foto: NTB SCANPIX
Hver tredje nordmann mener klimatrusselen er overdrevet, og enda flere mener global oppvarming kun skyldes naturlige variasjoner i jordens temperatur.

Denne saken handler om:

Det viser en landsomfattende spørreundersøkelse som er utført av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Resultatene blir lagt fram på en konferanse om klima og holdninger i Bergen onsdag, skriver Bergens Tidende.

- Klimaskepsis ser ut til å være mer utbredt blant nordmenn enn det man tidligere har antatt. Andelen såkalte klimafornektere er riktignok bare i underkant av ti prosent, men rundt fire av ti spurte er helt eller delvis enig i utsagnet om at «alvorlighetsgraden ved klimaendringer blir overdrevet», sier forskningssjef Eivind Stø og forskningsassistent Marthe Hårvik Austgulen ved SIFO.

Fire av ti er også helt eller delvis enig i påstanden «Klimaendringer er kun naturlige variasjoner i jordens temperatur».

Hver fjerde spurte (23,7 prosent) i undersøkelsen tror ikke at flommer og hetebølger øker i omfang, men at «det bare er mediene som rapporter mer om det». 29,4 prosent mener klimaendringer blir gitt for mye oppmerksomhet.

Folk som stemmer på Sosialistisk Venstreparti eller Venstre er mest overbevist om at klimaforskerne har vitenskapelig belegg for sine konklusjoner om menneskeskapt oppvarming av jorden. Frp-ere tviler mest.

- Frp-sympatisørene er klart mest skeptisk. Folk med utdanning på universitets- eller høyskolenivå er mindre klimaskeptisk enn folk med lavere utdanning, sier Stø og Austgulen.

1.532 personer deltok i den landsomfattende spørreundersøkelsen.

Klimaforsker:  Brutte klimaløfter kan gi smitteeffekt

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks