Hovedinnhold

Finansdepartementet vil bryte klimaavtale

VIL UT: Sigbjørn Johnsen og Finansdepartementet vil helst slippe kostbare utslippskutt på hjemmebane. Nå brygger det opp til knallhard kamp i regjeringen. FOTO: FRODE HANSEN/VG
VIL UT: Sigbjørn Johnsen og Finansdepartementet vil helst slippe kostbare utslippskutt på hjemmebane. Nå brygger det opp til knallhard kamp i regjeringen. FOTO: FRODE HANSEN/VG
Finansdepartementet vil la klimakuttene skje utenlands i stedet for i Norge. AUF-leder Eskil Pedersen er kritisk til forslaget.

Denne saken handler om:

FAKTA KLIMAMELDINGEN

  • I «Klimameldingen» skal regjeringen legge frem planen for hvordan Norge skal kutte sine klimagassutslipp.
  • Ifølge klimaforliket på Stortinget fra 2008 skal to tredjedeler av utslippskuttene skje nasjonalt. Det innebærer et kutt på 15 -17 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2020.
  • Hovedvirkemidlene i Norges klimapolitikk er avgifter og det europeiske kvotesystem. Tiltakene i Klimameldingen vil kunne ha innvirkning på bensinpriser, strømpriser, kollektivsatsing, samt en rekke tiltak som påvirker norsk industri.

AV: LARS MOLTEBERG GLOMNES og KJETIL GILLESVIK 
Dermed vil departementet bryte med Klimaforliket fra 2008.

VG vet at Finansdepartementet i et høringssvar til Miljøverndepartementet skriver at to tredjedeler av utslippskuttene likevel ikke bør tas i Norge, slik forliket krever.

Ifølge kilder i regjeringen og regjeringspartiene peker Finansdepartementet på flere grunner til å bryte avtalen, blant annet:

Man har ikke fått på plass en bindende internasjonal klimaavtale.

Kostnadene ved klimatiltak i Norge har økt siden Klimaforliket.

Utviklingen av ny miljøteknologi har gått langsommere enn forventet.

Ny klimamelding

Finansdepartementet foreslår at man i stedet for kostbare utslippskutt på hjemmebane, heller bruker ressurser på kvotekjøp og fortsatt regnskogstiltak i utlandet.

Dermed brygger det opp til knallhard kamp i regjeringen, som er i ferd med å forhandle frem en ny klimamelding.

Meldingen skal slå fast hvordan Norge skal nå målene om betydelige utslippskutt innen 2020.

I SV og Senterpartiet er det et tydelig krav at tiltakene må sørge for kutt hjemme i Norge. Derfor ble det debatt da første statssekretær Ketil Lund i vår gikk ut og sådde tvil om Klimaforliket fortsatt sto ved lag.

- Vi bør ikke innføre tiltak som bare gjør at norske bedrifter flytter til Sverige, sa Lund til Aftenposten.

AUF vil kutte hjemme

AUF-leder Eskil Pedersen advarer sitt eget moderparti om å være bremseklossen i arbeidet med den nye klimameldingen.

- Klimakrisen har ikke blitt redusert, så da kan vi heller ikke redusere ambisjonene om to tredjedels kutt hjemme, sier han.

AUF-LEDER: Eskil Pedersen er kritisk til klimakutt i utlandet. Foto: Berit Roald, Scanpix
AUF-LEDER: Eskil Pedersen er kritisk til klimakutt i utlandet. Foto: Berit Roald, Scanpix


- I en verden som opplever en enorm økonomisk krise er det nesten bare Norge som har økonomisk handlingsrom til å vise at man både kan sikre velstandsutvikling og klimagassreduksjoner. Hvordan skal vi kunne forvente at Kina eller andre land som er på vei opp på velstandstigen vil være med på forpliktende klimaavtaler hvis rike Norge sender signalet om at vi ikke har mulighet til å kutte i våre utslipp?

- AUF mener oljeindustrien kan bidra med finansiering for tiltak som kan redusere utslipp i transport og landbasert industri. Dessuten må vi rense gasskraftverkene på Mongstad og Kårstø så raskt som overhodet mulig, avslutter Pedersen.

Bred politisk enighet

Også fra motsatt politiske fløy kommer det kritikk mot regjeringen. Høyres miljøpolitiske talsmann, Nicolai Astrup, ber regjeringen levere snart.

- Regjeringen har malt seg selv inn i et hjørne. Jo lenger de utsetter beslutningene om hvilke tiltak som skal gjennomføres i Norge, jo dyrere og mer krevende blir det å innfri klimaforliket. Det er fire år siden klimaforliket ble inngått, og enda har vi ikke kommet i gang med konkrete tiltak. Regjeringens klimapolitikk er en flopp, for å si det forsiktig, sier Astrup til VG Nett.

Natur og Ungdom ber Jens Stoltenberg komme på banen og tydeliggjøre hva regjeringen nå vil gjøre:

- Jens Stoltenberg kan ikke la Finansdepartementet og Ola Borten Moe kjøre norsk klimapolitikk i grøfta. Det disse departementene legger opp til, betyr å satse på at klimaarbeidet skal mislykkes. Det har vært stille fra klima-Jens lenge, og nå er det på tide at statsministeren kommer på banen og rydder opp, sier Ola Skaalvik Elvevold, leder i Natur og Ungdom, til VG Nett.

Ingen kommentar

Finansminister Sigbjørn Johnsen ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til sin statssekretær Ketil Lund i Finansdepartementet. Lund vil hverken bekrefte eller avkrefte at det foreligger et nytt forslag om at større deler av utslippskuttene bør skje utenfor Norges grenser.

- Jeg kan ikke kommentere noe på denne prosessen nå, sier han.

Samtlige partier på Stortinget med unntak av Frp sto bak klimaforliket. At Finansdepartementet nå ønsker å endre på avtalen opprører Venstreleder Trine Skei Grande.

- Hvordan skal vi klare å overbevise kinesere og indere om å ta klimakutt når vi ikke selv er villig til å gjøre det samme. Dette er både et gammeldags og umoralsk forslag, sier Skei Grande.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks