Hovedinnhold

AUF-lederen gir regjeringen klimarefs

Eskil Pedersen advarer moderpartiet

REFSER SINE EGNE: AUF-leder Eskil Pedersen mener Norge, som er rikt land, må gå foran for å redusere klimagassutslippene. Foto: Frode Hansen
REFSER SINE EGNE: AUF-leder Eskil Pedersen mener Norge, som er rikt land, må gå foran for å redusere klimagassutslippene. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) - Hvis det avgjørende er om regnestykket går i pluss, vil vi aldri klare å redde kloden fra klimakrisen, sier AUF-leder Eskil Pedersen til VG Nett.

Han advarer nå sitt eget moderparti om å være bremseklossen i arbeidet med den nye klimameldingen. Det er avtalen som konkret skal si hvilke tiltak Norge må gjennomføre for å klare å kutte CO2-utslippene.

Målet, som ble vedtatt i Klimaforliket på Stortinget i 2008, er å få utslippene 30 prosent ned fra 1990-nivå.

- Bør bryte med klimaforliket

VG skrev i går om hvordan Finansdepartementet i et hemmeligstemplet internt dokument slår fast at regjeringen bør bryte med Klimaforliket.

De mener regjeringen bør bryte løftet om å ta to tredjedeler av kuttet innenlands, slik avtalen fra 2008 sier. Finansdepartementet foreslår at man i stedet for kostbare utslippskutt på hjemmebane må bruke ressurser på kvotekjøp og fortsatt regnskogstiltak i utlandet.

LES OGSÅ: Klimameldingen kan bli utsatt på nytt

Det er defensivt, mener AUF:

- Klimakrisen har ikke blitt redusert, da kan vi heller ikke redusere ambisjonene om to tredjedels kutt hjemme, sier Eskil Pedersen.

Han mener Norge, som er rikt land, må gå foran.

- I en verden som opplever en enorm økonomisk krise er det nesten bare Norge som har økonomisk handlingsrom til å vise at man både kan sikre velstandsutvikling og klimagassreduksjoner. Hvordan skal vi kunne forvente at Kina eller andre land som er på vei opp på velstandstigen vil være med på forpliktende klimaavtaler hvis rike Norge sender signalet om at vi ikke har mulighet til å kutte i våre utslipp, spør AUF-lederen.

BAKGRUNN: Klimautslippene vokser raskere enn noensinne

Klare forventninger

Pedersen sier han har klare forventninger til at Jens Stoltenberg leverer som lovet.

- AUF forventer en minst like ambisiøs klimamelding som sist. Vi vil ha to tredjedels utslippskutt i Norge og særlig må vi få på plass tiltak i transportsektoren. Vi mener oljeindustrien kan bidra med finansiering for tiltak som kan redusere utslipp i transport og landbasert industri. Dessuten må vi rense gasskraftverkene på Mongstad og Kårstø så raskt som overhodet mulig, avslutter Pedersen.

LES OSGÅ: Mener Norge sprer usikkerhet før klimaforhandlinger

Også fra motsatt politiske fløy kommer det kritikk mot regjeringen. Høyres miljøpolitiske talsmann, Nicolai Astrup, ber regjeringen levere snart.

- Regjeringen har malt seg selv inn i et hjørne. Jo lenger de utsetter beslutningene om hvilke tiltak som skal gjennomføres i Norge, jo dyrere og mer krevende blir det å innfri klimaforliket. Det er fire år siden klimaforliket ble inngått, og enda har vi ikke kommet i gang med konkrete tiltak. At regjeringen er uenige om hvordan man skal håndtere utslipp i kvotepliktig sektor er ingen unnskyldning for ikke å komme i gang med tiltak i for eksempel transportsektoren. Regjeringens klimapolitikk er en flopp, for å si det forsiktig, sier Astrup til VG Nett.

Krever Jens på banen

Natur og Ungdom ber Jens Stoltenberg komme på banen og tydeliggjøre hva regjeringen nå vil gjøre:

- Jens Stoltenberg kan ikke la Finansdepartementet og Ola Borten Moe kjøre norsk klimapolitikk i grøfta. Det disse departementene legger opp til, betyr å satse på at klimaarbeidet skal mislykkes. Det har vært stille fra klima-Jens lenge, og nå er det på tide at statsministeren kommer på banen og rydder opp, sier Ola Skaalvik Elvevold, leder i Natur og Ungdom, til VG Nett.

Bellona: - EØS forplikter Norge å kutte hjemme

Stoltenberg selv ville i går ikke kommentere den kommende klimameldingen.

- Jeg vil ikke kommentere enkeltheter i en melding som regjeringen legger fram til neste år. Når regjeringen legger den fram, vil alle se hva vårt standpunkt er, sier Stoltenberg til NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks