Hovedinnhold

Al Gore i Tromsø for å lage klimaplan

- DÅRLIG TID: Nobels fredprisvinner og tidligere amerikansk visepresident Al Gore konstaterte at verden har dårlig tid på seg til å møte klimatrusselen, da han møtte Jonas Gahr Støre i Tromsø tirsdag. Foto: Scanpix
- DÅRLIG TID: Nobels fredprisvinner og tidligere amerikansk visepresident Al Gore konstaterte at verden har dårlig tid på seg til å møte klimatrusselen, da han møtte Jonas Gahr Støre i Tromsø tirsdag. Foto: Scanpix
(VG Nett) Issmeltingen i Arktis går raskere enn først antatt. I dag er Al Gore i Tromsø for å legge en kriseplan sammen med Jonas Gahr Støre og andre klimatopper.

Denne saken handler om:

- Vi har begrenset med tid, sa den tidligere amerikanske visepresidenten og Nobels Fredsprisvinneren Al Gore da han sammen med Norges utenriksminister åpnet konferansen Melting Ice: Regional Dramas, Global Wake-Up Call i ishavsbyen i ettermiddag.

Sammen med Jonas Gahr Støre er han vert for konferansen.

Vil presse verdens klimatopper

En rekke ministre og klimaforskere er på plass for å diskutere konsekvensene av issmeltingen i Arktis og verdens fjellområder. Det er på det rene at isen smelter raskere enn først antatt. Temperaturene i polare strøk stiger dobbelt så raskt som temperaturene globalt.

LES OGSÅ:Ny og billigere metode for CO2-rensing

Målet med konferansen er å komme frem til en felles politikk som kan fungere som et kraftig innspill til og legge press på verdens klimatopper under FNs klimakonferanse i Køvenhavn i høst.

Al Gore legger ikke skjul på at tiden ikke er på deres side, og det neste tiåret kan bli avgjørende.

- Verdens ledende vitenskapsmenn har de siste årene sagt at vi i løpet av et tiår risikerer å gå over et vippepunkt. Hvis avsmeltningen i Arktis kommer til det punktet at permafrosten smelter og frigjør enorme mengder metan til atmosfæren, vil det bli veldig mye mer vanskelig å svare på klimautfordringen.

Deretter gikk han løs på en presentasjon som tydelig demonstrerte at isen i Arktis er i ferd med å svinne hen. Han sammenliknet Arktis med et hjerte i en kropp. For hver gang hjertet banker, blir blod pumpet ut i kroppen. På samme måte vil havnivået i verdens hav stige etterhvert som isen i Arktis smelter og vannet som er igjen blir pumpet ut i verden.

- Arktis er verdens havs hjerte, sa Gore.

DISKUTÉR:Hva bør verdenssamfunnet gjøre for å begrense issmeltingen og konsekvensene av den?

Han ble tatt vel i mot av Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre da konferansen åpnet.

VG NETT-BLOGGER:Det blir spennende å se hvor mye is som smelter

Støre: - Velkommen hjem, Gore

- Velkommen hjem, sa Støre til Gore da han innledet sitt introduksjonsforedrag.

- Du skal alltid føle deg velkommen i Norge. Alle fredsprisvinnere skal føle at de har et andre hjem her, sa han videre.

I likhet med Gore fokuserte han på tidsperspektivet da han skulle beskrive alvorlighetsgraden av den intensive issmeltingen.

LES OGSÅ:Al Gore med ny klimabok

- Konsekvensene av issmeltingen kommer nærmere og nærmere vår tid, sa han.

Ansvaret som hviler på store industriland, som Norge, ble understreket.

- Vi har vært med på å skape disse forandringene. Vi har et stort ansvar med å gjøre noe med det, sa han.

- Vi vet nok til å gjøre noe med dette. Vi må fortsette med forskning og handling, la han til.

I dagens VG kunne den norske klimaforskeren Ola M. Johannessen, som jobber som forskningsdirektør ved Nansensenteret for klimaforskning, vise til et regnestykke som forbløffet ham. Utregningene hans for når Polhavet vil bli isfritt året rundt, viser at Arktis vil bli isfritt, sommer så vel som vinter, allerede dette århundret.

LES OGSÅ:- Må angripe klimaproblemene nå!

Dette har han funnet ut ved å sammenlikne den årlige isutbredelsen i Polhavet med den årlige konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren.

- Jeg ble ganske paff da jeg så det, sier han.

Slutt på norsk formannskap

Dette får konsekvenser for langt mer enn livet i Arktis. Det påvirker også klimaet globalt, fordi havisen i Arktis reflekterer mye av solenergien. Men når isen smelter, blir denne energien absorbert av havet. Den økte oppvarmingen og nedsmeltingen av isdekket over Grønland som følge av dette vil i sin tur kunne føre til at havet stiger.

LES OGSÅ:Folk tror ikke på klimatrusselen

Det vil kunne true kystområder og lavtliggende strøk verden over. Flere store flommer og tap av drikkevannskilder vil kunne bli en økt trussel for verdens befolkning.

Konferansen holdes dagen før det siste ministermøtet i Arktisk Råd under det to og et halvt år lange norske formannskapet. Det er forventet at flere utenriksministre fra statene i Arktisk råd og flere observatørstater vil delta på møtet i Tromsø. USA, Russland, Canada, Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge utgjør Arktisk Råd.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks