Hovedinnhold

Kjent professor var falsk Try

Fikk hjelp av rektor med hevnmotiv

SPØKEFUGL: Professor Runar Døving Foto: Scanpix
SPØKEFUGL: Professor Runar Døving Foto: Scanpix
VG kan avsløre hvem som ga seg ut for Kjetil Try i Dagbladet: Forbruksforsker Runar Døving.

Døving er professor ved Markedshøyskolen og kjent samfunnsdebattant. Try har eget reklamebyrå og er nær venn av statsministeren.

- En slik spøk må Try tåle, sier Runar Døving (46) til VG, om at han skrev et helsides debattinnlegg i Dagbladet lørdag i navnet til Kjetil Try (49).

Døvings medsammensvorne er rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen i Oslo. Begge understreker at stuntet ikke har noe med deres faglige virke.

Les også:Dagbladet lurt av falskt leserinnlegg

Innlegget som er signert Kjetil Try, har tittelen «Reklamen vil redde oss» og fastslår at reklamebransjen i krisetider gjør Norges viktigste jobb.

- Vi satt og diskuterte regjeringens krisepakker. Og tenkte; hvorfor ikke fokusere på reklamebransjen, som er så viktig for å trigge forbruk, sier Trond Blindheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE FORNØYD: Kjetil Try synes ikke spøken fra professoren var noe morsom. Foto: Frode Hansen/VG
IKKE FORNØYD: Kjetil Try synes ikke spøken fra professoren var noe morsom. Foto: Frode Hansen/VG

- Veldig gøy

Etter hvert drodlet de seg frem til Try - og Dagbladet:

- Da ble det veldig gøy. Vi kunne legge på et lag til, for Try har ganske festlige koblinger til Arbeiderpartiet. Jeg skrev innlegget på et kvarter, sier Døving.

Den kreative lederen i Try Reklamebyrå har statsminister Jens Stoltenberg som forlover, har regissert en av Aps valgkampanjer og er Arbeiderparti-mann.

- Ville dere bare drive gjøn med Try og Dagbladet?

- Vi foreslår i innlegget en krisepakke til reklamebransjen, som er ytterste konsekvens av at Kristin Halvorsen sier at løp og kjøp er samfunnsnyttig, sier Døving.

- Men er ikke det riktig?

- Jo da, i et system der vekst driver samfunnsøkonomien og reklame skaper forbruk. Men problemene ved uhemmet vekst er det ingen som fremhever, sier Døving.

- Det kunne du da skrevet i eget navn?

- Jo da, men jeg syntes det var morsomt å late som jeg hadde et ståsted på innsiden av bransjen og ble grepet av spøken om å la Try kritisere sine egne.

- Try ble forarget. Hva vil du si til ham?

- Det er rart at helvete er løs om man tøyser med et navn. Jeg skylder Dagbladets kronikkredaktør en unnskyldning, men ikke Try.

- Nå er vi skuls

HEVNGJERRIG: Trond Blindheim Foto: Scanpix
HEVNGJERRIG: Trond Blindheim Foto: Scanpix

Trond Blindheim hadde et annet motiv:

En politietterforsker i Trys tredje og siste kriminalroman, «La de små barn komme til meg» bærer nemlig Blindheims navn.

- Han er en ufyselig førstebetjent, det mest usympatiske du kan tenke deg. Mange kontaktet meg og lurte på hvorfor Kjetil Try hatet meg, sier Blindheim.

- Hva ville du sagt til Try i dag?

- Etter innlegget? Nå er vi skuls. Takk for sist, for at du brukte navnet mitt på en nedrig og sur måte.

- Dette stuntet er så platt, infantilt og hjelpeløst at det for meg er en gåte at to voksne menn med høyere utdanning står bak. Det er ikke hylende morsomt eller originalt, bare pinlig, sier Try.

- Er du selvhøytidelig?

- Nei, jeg trenger ikke være det for å bli irritert over at noen skriver innlegg i mitt navn med meninger jeg aldri har hatt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks