Hovedinnhold

Her får Røkke eget svaberg. Det er laget for hånd.

BYGGEKLOSSER: Blokkene skal settes sammen til kunstige svaberg på Røkkes nye badebrygge. Foto: Trond Solberg/VG
BYGGEKLOSSER: Blokkene skal settes sammen til kunstige svaberg på Røkkes nye badebrygge. Foto: Trond Solberg/VG
KONGLUNGEN/OSLO (VG) Møysommelig plasseres de håndpussede granittblokkene som skal bli Kjell Inge Røkkes private badeplass.

Denne saken handler om:

FAKTA: Kjell Inge Røkke

  • Født 25. oktober 1958 i Molde. Norsk næringslivsleder og industrieier.
  • Røkke har som hovedeier vært en førende kraft i utviklingen av Aker siden midten av 1990-tallet.
  • Forretningskarrieren begynte med kjøpet av en 69-fots tråler i 1982 i USA. Med dette utgangspunktet bygget han gradvis opp en ledende global virksomhet innen fangst og sjøbasert videreforedling av hvitfisk.
  • Giftet seg med Anne Grete Eidsvik i Roma i 2004. Sammen har de to sønner. Fra før har Røkke to voksne barn.

I går kom steinene, som når de settes sammen skal bli kunstige svaberg - perfekt til et sommerlig bad.

En flytende heisekran med kapasitet til å løfte 400 tonn 45 meter opp i luften senket de håndtilpassede elementene ned i vannkanten foran milliardærens luksusvilla ved Oslofjorden.

De kunstige svabergene plasseres i forlengelsen av et badehus som snart vil være på plass.

Palasset på Konglungen i Asker har kostet flere hundre millioner kroner å bygge, og skal endelig stå ferdig i august, to år etter at byggeprosjektet fikk grønt lys.

Venter med badet

Da de tre tomtene ble kjøpt for totalt 45 millioner kroner i 2004 og 2006, fikk Røkke til sammen fire forskjellige båtbrygger.

Derfor bestemte han og kona Anne Grete Eidsvik seg for å bygge om den ene til en svært eksklusiv badebrygge, bekrefter Asker kommune. De har godkjent ombyggingsplanene.

TUNGT LØFT: Enorme kraner setter på plass håndtilpassede granittblokker på Kjell Inge Røkkes eiendom på Konglungen i Asker. Foto: Trond Solberg/VG
TUNGT LØFT: Enorme kraner setter på plass håndtilpassede granittblokker på Kjell Inge Røkkes eiendom på Konglungen i Asker. Foto: Trond Solberg/VG

Sammen med de kunstige svabergene skal det stå et badehus. Det bygges ifølge arkitektfirmaet Meinich Arkitekter AS et annet sted, og vil kunne plasseres så snart svabergene er montert.

Men bade fra anlegget kan ikke Røkke og familien før i august, når den midlertidige brukstillatelsen ifølge arkitektfirmaet skal foreligge.

Imens kan de bruke én av de tre andre bryggene, eller ta en dukkert i det private badebassenget som allerede er på plass på den tolv mål store tomten.

De har også 920 kvadratmeter inneplass fordelt på tre hus.

Ekteparet ønsket i utgangspunktet en ny villa på 700 kvadratmeter, men fikk ikke bygge hovedhus med større grunnflate enn 275 kvadratmeter på de eksklusive tomtene. For å få litt mer boltreplass, er to av hovedhusene og garasjen forbundet med en enorm kjeller på 1951 kvadratmeter.

Der er det blant annet funnet plass til et luksuriøst spa-anlegg, en kinosal, et trimrom og en vinkjeller.

I tillegg er det bygget en garasje på 668 kvadrat, med plass til 13 biler, og egen bilvask og tennisbane på toppen. Jan Häusler sitter i styret i Naturvernforbundet i Asker og kjenner ikke til at det har kommet kritikk mot byggingen av det falske svaberget:

Holder seg til loven

- Det er en kystlinjekontur og en strandsonelinje som går rett utenfor inngangen der, mellom huset og sjøen. Kommunen har godkjent det, så det er egentlig ikke en sak. Jeg regner med at det ligger solide godkjenninger bak et slikt prosjekt.

Heller ikke Natur og Ungdom kjenner til at byggingen har vært debattert.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim var ikke tilgjengelig for en kommentar i går kveld, men planavdelingen i Miljødepartementet opplyser at så lenge landskapsendringen er godkjent av kommunen og ikke har fått merknader av Fylkesmannen, regner man med at prosjektet er i tråd med loven.

Hverken entreprenør Ivar Rune Ansnes eller Kjell Inge Røkke ville i går kommentere byggeplanene, eller utviklingen så langt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks