Hovedinnhold

Kjell får åpne den 100 år gamle mysteriepakken

OTTA (VG Nett) «Kan aabnes i 2012» skrev en tidligere ordfører i Sel kommune på en pakke fra 1912. I morgen skal den pakkes opp.

Click here to read the story in english 
Click here to see the video with english subtitles 

Johan Nygaard bestemte seg så for å gi pakken til kommuneadministrasjonen i Sel på 1920-tallet. De fikk pakken på en betingelse: Dere får ikke åpne pakken før om hundre år.

VGTV: Her er den 100 år gamle pakken - hva inneholder den?

Og oppfordringen er blitt fulgt. Ingen aner hva som skjuler seg inni det brune pakkepapiret. Men i morgen skal bygdas store hemmelighet avsløres.

For hvorfor har de måttet vente? Hva er det i den? En hemmelig beskjed? Mynter? Et mystisk brev? Sladder om bygdefolket? Eller er det en dårlig spøk fra ordfører Nygaard?

Fredag kl. 18 avsløres innholdet. VGTV sender direkte da pakken åpnes .

Funnet på søppelhaug

Pakken veier 3,1 kilo, er 40 cm bred, 28 cm dyp og 9 cm tykk, og står trygt plassert i en glassmonter i et av Gudbrandsdalmusea. Pakken er forseglet og knyttet sammen. Tidligere er den oppbevart i både arkiv og hvelv og i en søppelhaug.

PROTOKOLL:Hva tror du er i mysteriepakken?

Artikkelen fortsetter under bildet

BLE NESTE BORTE: Pakken var i ferd med å gå tapt for alltid da den nesten ble kastet på 50- og 80-tallet.
BLE NESTE BORTE: Pakken var i ferd med å gå tapt for alltid da den nesten ble kastet på 50- og 80-tallet.


Innholdet i pakken, som blant annet har overlevd to verdenskriger, er blitt flyttet rundt om i byen Otta flere ganger. Det er bare tilfeldig at pakken ikke har gått tapt. Blant annet holdt den på å bli kastet på 50-tallet, da det var en stor ryddeaksjon i det gamle kommunehuset. To personer fant heldigvis pakken i en stor søppelhaug. Også på 80-tallet holdt pakken på å bli kastet.

Kjell Voldheim jobber som industriregistrator på Gudbrandsdalsmusea. Han er én av to som skal åpne pakken.

- Utrolig spennende

- Vi har jo ikke peiling på hva som er inni den. Det blir utrolig spennende! Vi har fabulert veldig på hva den kan inneholde. Fra kommunalt hold kom det et ønske om at den inneholdt en bunke med oljeaksjer som kunne hjelpe kommunen, sier Voldheim lattermildt til VG.

Han legger ikke skjul på at han holder absolutt alle muligheter åpne:

- Det kan være historiske dokumenter. Eller kanskje det er «The Blue Star»-diamanten» fra Titanic, som sank i 1912, spøker Voldheim.

Han beskriver pakken som tung, med et tykt materiale rundt.

- Historisk

I morgen er Sel kommune klar for en historisk merkedag.

I tillegg til at innholdet i den mystiske pakken skal avsløres, feirer bygda også jubileum for «Slaget i Kringen». Det er nemlig 400 år siden bønder i Gudbrandsdalen sto opp til kamp mot skotske soldater, mens krigen mellom Sverige og Danmark-Norge sto på for fullt. Utrolig nok vant de norske bøndene slaget.

Artikkelen fortsetter under bildet

ALDRI ÅPNET: Ordfører i Sel kommune Dag-Erik Pryhn garanterer for at pakken er fullstendig uåpnet. Foto: Benjamin Ree, VG
ALDRI ÅPNET: Ordfører i Sel kommune Dag-Erik Pryhn garanterer for at pakken er fullstendig uåpnet. Foto: Benjamin Ree, VG


Det var under 300-årsjubileet i 1912 at ordfører Nygaard skrev «Kringenstøtten og Kringenfesten 26. august 1912. Kan aabnes aar 2012» på den mystiske pakken.

Nerver i spenn

Ordfører i Sel kommune Dag-Erik Pryhn (bildet) innrømmer at han gleder seg stort til å få svar på mysteriet.

- Jeg er ganske sikker på at innholdet vil være spennende for oss, sier Pryhn.

Han garanterer at ingen tidligere har tatt en sniktitt på innholdet og sier han tror sin forgjenger for hundre år siden har lagt ned stor flid i å samle innholdet i pakken.

- Bare måten han avleverer den på, tyder på at han selv på det tidspunktet mente at dette var verdifullt, sier Pryhn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks