Hovedinnhold

«Kjakan» refser SV for medaljenekt

KRIGSHELT FIKK MEDALJE: Gunnar Sønsteby (91). Foto: Frode Hansen
KRIGSHELT FIKK MEDALJE: Gunnar Sønsteby (91). Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Gunnar «Kjakan» Sønsteby refser SV etter at de skal ha gått mot å gi medalje til to norske soldater som reddet livene til kolleger.

VG skrev tidligere denne uken om at SV skal ha motsatt seg å tildele Krigskorset til to marinejegere som reddet livene til flere kolleger i sør-Afghanistan i 2005.

Nå refser norges høyest dekorerte mann, Gunnar «Kjakan» Sønsteby regjeringspartiet, ifølge P4.

Han mener de norske soldatene i Afghanistan utkjemper en viktigere krig, enn han selv gjorde i Norge under andre verdenskrig og sier vi må sette større pris på dette.

VGDEBATT:Hva mener du? Diskutér saken på VG Netts debattsider

- Jeg forstår det ikke. Jeg tror de må tenke seg om, sier Sønsteby til P4.

De to marinejegerne skal ifølge innstillingen ha utført bragder uten sidestykke etter andre verdenskrig. Handlingene skjedde som del av hemmelige operasjoner under svært vanskelige forhold i Helmand-provinsen i 2005.

Spesialstyrkeoperatørene var i stor fare for å bli skutt av Taliban- og al-Qaida-krigere over en periode på flere uker, da de utførte oppdraget med innhenting av etterretningsopplysninger.

Sønsteby er derfor overrasket over at SV går mot tildelingen av hedersmedaljer for innsatsen.

- Det er en fantastisk historie. Hvis ikke de kan få Norges høyeste utmerkelse, som fremdeles er Krigskorset, så skjønner jeg ingenting, sier han til P4.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks