Hovedinnhold

Støre avviser Kina-beklagelse

...men nekter å fortelle hva som var hans anbefaling til Jens

TAUS: På LOs Nordområdekonferanse i Tromsø i dag ville ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre si hva han anbefalte Jens Stoltenberg å gjøre i Kina-saken.
TAUS: På LOs Nordområdekonferanse i Tromsø i dag ville ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre si hva han anbefalte Jens Stoltenberg å gjøre i Kina-saken. Foto: Terje Mortensen, VG
Ap-leder Jonas Gahr Støre var utenriksminister da UD i hemmelighet forhandlet forsoning med Kina som kunne oppfattes som en beklagelse. Nå nekter han å fortelle hva han mente var riktig.

Denne saken handler om:

Uten regjeringskollegenes vitende skal Ap-trioen Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide ha diskutert en hemmelig fredsprisbeklagelse.

Men ifølge Dagens Næringsliv, som avslørte saken, satte Jens Stoltenberg ned foten for avtalen.

Ifølge avisen inneholdt den hemmelige avtalen fire sentrale punkter:

** Formuleringer som Kina kunne tolke som en innrømmelse av at det var galt å gi Liu Xiaobo fredsprisen.

** En forståelse av at Norge ville jobbe for å unngå at en kinesisk dissident fikk fredsprisen igjen.

** En forståelse av at Liu Xiaobo ikke skulle få komme til Norge for å motta fredsprisen.

** En anerkjennelse av Kinas behov for å bekjmpoe terrorisme.

<p>STANSET AVTALE: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg, her fotografert på Youngstorget i Oslo i forbindelse med bisettelsen av Reiulf Steen.<br/></p>

STANSET AVTALE: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg, her fotografert på Youngstorget i Oslo i forbindelse med bisettelsen av Reiulf Steen.

Foto: Nils Bjåland, VG

Kilder VG har snakket med mener minst et av disse punktene var uaktuelle, blant annet skal det ikke har vært diskutert å nekte Xiaobo innreise. Andre kilder mener det også var flere hindre igjen før et slikt notat eventuelt ville blitt godtatt, blant annet at de andre regjeringspartiene måtte ha blitt informert.

Ingen kommentar

På besøk i Tromsø tirsdag nektet Jonas Gahr Støre å si hva han mente Jens Stoltenberg burde gjøre med et omstridte notatet som skulle holdes hemmelig fra begge land.

– Jeg har ingen kommentarer til det utover det jeg har sagt til Dagens Næringsliv. Det følger av at dette var fortrolige kontakter for å se om det var mulig å finne en vei videre, i det vanskelige politiske klimaet mellom Norge og Kina. Konklusjonen på det, ble at det var det ikke – i vår tid. Kommentarer til denne prosessen utover det, har jeg ikke, sier Støre til VG.

Til DN bekreftet Støre at det var kontakt med kinesiske myndigheter for å normalisere forholdet mellom landene.

Støre sier han og Arbeiderpartiet vil støtte opp om et arbeid for å løse konflikten med Kina, men avviser at Norge kan beklage fredspristildelingen i 2010.

– Og de må kunne påvente å få en bred støtte for det fra Stortinget og fra Arbeiderpartiet, sier han.

– Også for en beklagelse i en eller annen form?

– Nei. Jeg holder fast ved det jeg har sagt siden 2010, at Norge har en klar integritet og klare verdier å stå opp for.

reagerer flere andre partier, også tidligere regjeringspartnere:

– Norge har ingenting å unnskylde, mener Bård Vegar Solhjell (SV).

Advarer mot å blande seg

<p>FORESLO AVTALE: Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide, her fotografert på sitt nye kontor i World Economic Forum hvor han nå er direktør.<br/></p>

FORESLO AVTALE: Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide, her fotografert på sitt nye kontor i World Economic Forum hvor han nå er direktør.

Foto: Andrea Gjestvang, VG

Solhjell, som satt som miljøvernminister og dessuten som SV-representant i den rødgrønne regjeringens underutvalg, reagerer på strategien som ble lagt i tre topphemmelige møter i statsrådssalen – det mest avlyttingssikre rommet på Statsministerens kontor.

– For det første er det ikke noe å unnskylde; Liu Xiaobo og andre dissidenter gjør et viktig arbeid for menneskerettighetene. For det andre er nobelkomiteen uavhengig, og norske myndigheter bør ikke opptre på vegne av den, sier Solhjell.

Overfor DN bekrefter forhenværende statsminister Stoltenberg at de hadde flere interne møter om Norges forhold til Kina.

– Det er riktig at saken ble diskutert ved ulike anledninger mellom statsministeren og berørte statsråder. Utover dette er det heller ikke i denne saken riktig av meg å gi detaljer om interne prosesser i regjeringen, sier han.

Espen Barth Eide ønsker å utdype arbeidet med den såkalte Kina-avtalen.

– Jeg har ingen kommentar til saken. Jeg ønsker ikke å snakke om interne prosesser som eventuelt har funnet sted eller ikke funnet sted, sier han til VG.

– Vi kan ikke krype for Kina

Det diplomatiske arbeidet som angivelig skulle gjenopprette forholdet til Kina, skal ha vært kjent for de færreste.

Jens Stoltenberg skal aldri ha trukket regjeringspartnerne, SV-leder Audun Lysbakken og tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete, inn i den sensitive prosessen.

– Jeg synes det er bra at de landet på standpunktet som Jens tok. Det ville vært ganske håpløst hvis en lagde en kobling mellom regjering og nobelkomité, som ikke finnes. Et slikt «non paper» ville gjort det vanskelig for Nobelkomiteen å gi fredsprisen til kontroversielle mottagere i fremtiden, enten de provoserer Kina eller andre, sier Navarsete til VG.

<p>FIKK FREDSPRIS: Fredsaktivist Liu Xiaobo, som fikk Nobels Fredspris i 2010, her fotografert i mars 2005.<br/></p>

FIKK FREDSPRIS: Fredsaktivist Liu Xiaobo, som fikk Nobels Fredspris i 2010, her fotografert i mars 2005.

Foto: Ho, Afp

Hun påpeker at Norge må stå på sine prinsipper, ikke minst knyttet til menneskerettigheter.

– Vi kan ikke krype for Kina og andre land for å få et godt forhold til dem. Med godt diplomatisk arbeid vil man over tid bygge opp igjen et godt forhold til Kina. Vi må uansett stå fast ved at Nobelkomiteen er uavhengig.

Hemmelighold

Hun ønsker ikke å kommentere hva hun eller andre eks-regjeringskolleger visste eller ikke visste om det hemmelighetsstemplede notatet.

– Det er mange prosesser på kryss og tvers i en regjering, spesielt mellom de ulike fagstatsrådene og statsministeren. Det er ikke alt som når frem til en regjeringsbehandling. Jeg vil ikke kommentere denne saken. Det er mange prosesser som av nødvendige årsaker har vært hemmelige i løpet av min tid i regjering, sier Navarsete.

Bård Vegar Solhjell bekrefter overfor VG at han ikke deltok på møter om, eller arbeidet med, det hemmelige brevet. Han skal ikke ha hatt befatning med prosjekt «Det store landet» overhodet, som skal ha vært kodeordet for Norges fastlåste forhold til Kina, hverken som statsråd eller medlem av regjeringens underutvalg.

Trygve Slagsvold Vedum, sittende leder i Senterpartiet, ønsker ikke å kommentere saken.

Ingen kommentar

Ifølge DN informerte Barth Eide lederen av utenrikskomiteen, Høyres Ine Eriksen Søreide, om at det pågikk samtaler, men unnlot å gå inn i detaljer.

Eriksen Søreide har ingen kommentar til VGs spørsmål om hva hun kjente til og hva hun mener om intensjonene om å beklage fredspristildelingen.

<p>NYTT SPOR: Utenriksminister Børge Brende (H), her sammen med tidligere leder av Utenrikskomiteen på Stortinget, nå forsvarsminister, Ine Eriksen Søreide (H) under et seminar på Litteraturhuset forrige uke.<br/></p><p/>

NYTT SPOR: Utenriksminister Børge Brende (H), her sammen med tidligere leder av Utenrikskomiteen på Stortinget, nå forsvarsminister, Ine Eriksen Søreide (H) under et seminar på Litteraturhuset forrige uke.

Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Jan Tore Sanner (H), som i sin tid fremmet fredspriskandidaturet for Liu Xiaobo, viser til Utenriksdepartementet (UD) i denne saken. Det samme gjør statsminister Erna Solberg (H).

Utenriksminister Børge Brende (H) var ikke fornøyd med fremdriften i Norges kontakt med Kina da han overtok i fjor.

– Min vurdering av situasjonen allerede i fjor høst var at arbeidet måtte over i et nytt spor, opplyser Brende i en e-post sendt via kommunikasjonsavdelingen i UD.

– Det er nødvendig med et langsiktig tillitsskapende arbeid som tar utgangspunkt i at både Kina og Norge har interesse av at forholdet normaliseres. Dette er et komplekst arbeid og vi må være forberedt på at dette vil ta tid, fortsetter han.

Brende vil ikke kritisere forgjengerne Espen Barth Eide (Ap) og Jonas Gahr Støre (Ap), men skryter derimot av Jens Stoltenberg, som ifølge DN stoppet notatet.

– Jeg kjenner naturlig nok ikke de interne diskusjonene i den forrige regjeringen om deres arbeid med å normalisere forholdet mellom Kina og Norge. Mitt inntrykk er at tidligere statsminister Jens Stoltenberg har hatt en fornuftig tilnærming til dette spørsmålet, sier Brende ifølge e-posten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks