Hovedinnhold

NTNU-professor: - Totalt misforstått fredspris

OMDISKUTERT VINNER: Formannen i den norske Nobelkomitéen, Thorbjørn Jagland, kunngjorde fredag at den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo (på bildet Jagland holder) er tildelt Nobels fredspris for 2010 Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
OMDISKUTERT VINNER: Formannen i den norske Nobelkomitéen, Thorbjørn Jagland, kunngjorde fredag at den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo (på bildet Jagland holder) er tildelt Nobels fredspris for 2010 Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
(VG Nett) - Det er ikke vanskelig å finne en dissident i et land med 1,3 milliarder innbyggere, sier professor i sosialpsykologi ved NTNU, Arnulf Kolstad.

Denne saken handler om:

Han har gjennom flere år interessert seg sterkt for kinesisk kultur og reiser neste uke til Kina for å bo der i ett år.

Kolstad er ikke overrasket over at Liu Xiaobo får fredsprisen, men mener likevel Thorbjørn Jagland og Nobelkomiteen gjør en stor feil når de hedrer den fengslede menneskerettighetsaktivisten.

Les også: Obama krever at Liu løslates

Vestlig arroganse

Ifølge Kolstad vil kineserne oppfatte prisen som nok et tegn på at vestlige land ikke har gode nok kunnskaper om kinesisk historie og styresett.

Kinesiske myndigheter anklager Nobelkomiteen for å ha gitt fredsprisen til en kriminell.

- De vil reagere med skuffelse på denne prisen. De mener de står for mange fredsbyggende tiltak i verden. Det er ikke vanskelig å finne en dissident i et land med over 1,3 milliarder innbyggere, men poenget er at mange i Kina er fornøyd med hvordan de har det. Dette er bare nok et bidrag til å stemple Kina som et udemokratisk land, vurdert ut fra vestlige kriterier. Jeg mener det er totalt misforstått, og det vil kineserne også tenke, sier Arnulf Kolstad til VG Nett.

IKKE ENIG MED JAGLAND: Professor Arnulf Kolstad ved NTNU. Foto: Scanpix
IKKE ENIG MED JAGLAND: Professor Arnulf Kolstad ved NTNU. Foto: Scanpix

- Egne menneskerettigheter

Professoren hevder også at Kina på mange måter tar fredsansvaret mye mer alvorlig enn både USA og Nato.

- I Kina har de ikke en gang et eget ord for meg. De tenker hele tiden relatert til andre mennesker. Når vi snakker om ytringsfrihet er det ytringsfrihet i vår forstand vi mener. Kina realiserer menneskerettigheter i deres kultur og på deres utviklingsnivå. Å hevde at personlig ytringsfrihet er den viktigste menneskerett, og en betingelse for en fredelig verden, er en typisk vestlig tankegang, sier han.

VGTV:Her tildeles Liu Xiaobo Nobels fredspris

Ambassadør inn på teppet

Liu Xiaobo har lenge vært den suverent største favoritten til å få den høythengende prisen som USAs president vant i fjor.

Kineseren er også den kandidaten som kinesiske myndigheter har fryktet aller mest.

Liu kommer neppe til Norge:Les hva andre eksperter mener om vinneren

Senest for en uke siden uttalte en representant for Kinas utenriksdepartement at en pristildeling til Liu ville være «upassende» siden han var dømt til 11 års fengsel. Mange har også ment at en pris til Liu vil sette et ubehagelig søkelys på Kinas diktatur.

Etter at vinneren ble offentliggjort klokken 11.00 fredag har det kommet sterke reaksjoner fra kinesiske myndigheter.

Kina reagerer med sinne over fredsprisen og sier det vil utgjøre en fare for forholdet mellom Norge og Kina.

Det kinesiske utenriksministeriet kalte i formiddag den norske ambassadøren i Beijing inn på teppet, i protest mot fredsprisen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks