Hovedinnhold

-Keiko-saken er sentimentalt dyrevern

(VG Nett) Spekkhoggeren Keikos besøk i en norsk fjord skaper folkelig engasjement verden rundt. Sentimentalt dyrevern, advarer kritikere.

Denne saken handler om:


Filmstjernens Keikos besøk i en fjord på Nordmøre har sjarmert nordmenn og er svært godt stoff i aviser og TV-stasjoner verden over.

Men engasjementet for hvalen som er blitt hele verdens kjæledegge, kan ta fokus bort fra hval- og dyrevernsaken, advarer Steinar Lem i Framtiden i Våre Hender.

- Dette er en form for sentimentalt dyrevern. Det er flere viktigere saker for bevaring av hvalartene, som for eksempel engasjementet for å ta vare på jordens atmosfære, sier Lem til VG Nett.

Engasjement

Det er nå brukt nærmere 100 millioner kroner på å få filmstjernen fra de kjente "Free Willy"-filmene ut i det åpne hav igjen, en sum som Amnesty ville hatt problem med å fremskaffe i en menneskerettssak.

- Det er ikke forkastelig, men det er tvilsomt om vi hadde klart å bruke så mange penger på en enkeltperson. Det er viktig å bringe engasjementet for Keiko videre til mennesker, sier John Peder Egenæs fra Amnesty Norge.

- Mer problemfritt

En årsak til at folk flokker seg om Keiko-saken, kan ifølge Egenæs være at det er mer problemfritt å være opptatt av en pen hval en av mennesker som er i nød.

- For oss som jobber med de bredere naturvernsakene, er det en fare for at en sak som denne kan ta fokus fra de store naturvern-problemene, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks