Hovedinnhold

Kastet kake på finansministeren - ankesak i dag

(VG Nett) I Oslo tingrett ble John Waagard (24) dømt til 30 dagers fengsel for å kaste en kake på Kristin Halvorsen. I dag startet ankesaken i Borgarting lagmannsrett.
ANKESAK: Kakekaster John Waagaard (24) her fotografert i Oslo tingrett Foto: Roar Dalmo Moltubakk Foto:
ANKESAK: Kakekaster John Waagaard (24) her fotografert i Oslo tingrett Foto: Roar Dalmo Moltubakk Foto:

Det var en marsipankake som smalt i bakhodet til finansministeren tirsdag 18. oktober 2005. I inngangspartiet til en av blokkene i Regjeringskvartalet, kastet han kaken på henne idet hun var på vei til sitt kontor.

Handlingen ble foretatt for å markere misnøye med Regjeringens og særlig finansministerens politikk, og målet var å skape en debatt.

I dommen fra tingretten blir det slått fast at den omdiskuterte paragraf 99 i straffeloven må tas i bruk selv om det bare dreier seg om kakekasting.

Lovbestemmelsen ble innført i 2000, og kan tas i bruk dersom statsråder hindres fra å gjøre sitt arbeid. Minimumsstraffen er 14 dagers fengsel. Maksimumsstraffen er hele 15 år.

John Waagaard, som fikk 30 dager, bestemt seg med en gang for at han ville anke saken til lagmannsretten.

- Jeg har snakket med min klient og vi mener det er brukt feil lovanvendelse i saken. Vi vil derfor prøve den for lagmannsretten der den vil gå som en jurysak, ss Waagards forsvarer, Harald Stabell, til VG Nett etter dommen falt.

Waagaard reagerer på at retten dømte han etter paragraf 99. Han har erkjent forholdet og mener selv straffelovens paragraf 228 om legemsfornærmelse ville være en riktigere lovanvendelse.

Les heledommen fra tingretten her.

VG TV:Waagaard på vei inn i Oslo tingrett da saken var oppe første gang.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) ønsket ikke å kommentere dommen da den falt 28. juni i fjor.

- Vi tar dommen og at han anker til etterretning, sa statssekretær Roger Østlie Sandum, på vegne av finansministeren, til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks