Hovedinnhold

Karl Erik Bøhn skrev sine egne minneord

- Jeg har lært så utrolig mye av pappa

Karl Erik Bøhns datter Jenny tok et følelsesladet farvel med pappa i dag, i en bisettelse hvor han selv hadde skrevet en minnetale.

Familie, venner og håndballkolleger tar i dag et siste farvel med Karl Erik Bøhn fra Sandefjord kirke.

- Dette har vært det verste og det beste året i mitt 19 år gamle liv. Jeg har aldri knyttet et så sterkt bånd til pappa som jeg fikk det året, sa Jenny i en gripende tale til faren om det siste året etter at Karl Erik Bøhn fikk kreftdiagnosen.

Jenny fortalte om da faren en helt vanlig dag kom bort til henne og sa;

- Jenny, hvis jeg skulle dø, så må du ikke bli lei deg. Du må ikke stoppe opp og ikke leve livet ditt. Det er det som har holdt meg gående, jeg ville gjøre pappa stolt, sa datteren.

BISETTES: Håndballprofilen Karl Erik Bøhn bisettes i dag fra Sandefjord kirke. Foto: Bjørn S.Delebekk
BISETTES: Håndballprofilen Karl Erik Bøhn bisettes i dag fra Sandefjord kirke. Foto: Bjørn S.Delebekk

Den kjente og kjære håndballprofilen døde den 2. februar etter en tids kreftsykdom som han var svært åpen om. Karl Erik Bøhn ble 48 år gammel.
Med vissheten om at det snart ville være slutt; skrev Karl Erik Bøhn sine egne minneord som i bisettelsen ble lest opp av vennen Kjetil Kristoffersen.

Her takker han sin nærmeste familie, sin mor og sine to barn, for alt, og han tenker med glede tilbake til oppveksten og menneskene som formet han som person.

- Nå som alt snart er over så gruer jeg meg ikke lenger. Jeg har funnet en ro, forsont meg med hva som skal skje, jeg har på en måte funnet meg selv og sett mitt liv i et større perspektiv.

Det høres ut som en klisjé, men det er det som har hendt. Jeg har virkelig fått ro, het det i Karl Erik Bøhns tale som ble lest opp av vennen Kjetil Kristoffersen.

Etter bisettelsen var det en sterkt preget forsamling utenfor Sandefjord kirke.

- Det var sterkt å være til stede. Jeg vil huske Karl Erik som den positive gutten han var. Han satte alltid andre foran seg selv, han var rett og slett et godt menneske, sa en beveget Gunnar Pettersen etterpå.

- Det er ikke så mye annet å si enn at mine tanker går til hans aller nærmeste, sa Gro Hammerseng.

- Han var en utrolig fin fyr som jeg har masse gode minner om fra Larvik. Mine tanker går til familien hans, sa Tonje Larsen.

- En god kollega og en veldig morsom og fin mann, sa Øystein Havang etterpå, mens barndomsvennen Tord Ellingsen - som også var med å bære Bøhns kiste ut av kirken - syntes det hadde vært en rørende seanse.

- Jeg vil huske Karl Erik som den som alltid hadde omsorg for og ros til andre. Bisettelsen syntes jeg viste godt hvilken mann dette var, morsom og varm, sa Tord Ellingsen.

Allerede en snau halvtime før bisettelsen fant sted tirsdag formiddag var det fullsatt i kirken, mens Sting sang dempet ut i kirkerommet fra høyttalerne.

Også Cat Stevens («Father And Son») og Eric Clapton ble spilt, fra Karl Erik Bøhns egen utvalgte spilleliste.

Det var Claptons «Tears In Heaven» som spilles aller først på orgelet etter at kirkeklokkene har forstummet. Denne sangen skrev Eric Clapton etter at han mistet sin fireårige sønn Conor i en fallulykke i 1991.

Den største stjernen på det ungarske kvinnelandslaget - som Bøhn trente - Anita Görbicz var på plass på andre benk ved siden av assisterende landslagstrener Beata Siti.

Det ungarske flagget var også lagt ved siden av Bøhns kiste.

Mange håndballpersonligheter var til stede, deriblant Gunnar Pettersen, Kristian Kjelling, Marit Breivik, Thorir Hergeirsson, Preben Vildalen, Glenn Solberg og en rekke Larvik-spillere.

Prost Øyvind Nordin åpnet bisettelsen med å fortelle om da Karl Erik kom hjem fra søndagsskolen og spurte mor Erna om hun ikke kunne kjøpe en gullnøkkel, for det trengte han for å åpne hjertet.

Med tanke på hans store optimisme, gode humør og åpenhet og ikke minst omtanken for andre selv når han var alvorlig syk, så fant han kanskje gullnøkkelen til slutt, mente Nordin.

Allerede i fjor utpekte Karl Erik Bøhn sine egne kistebærere denne februardagen.

- Den beste førstesekser jeg noen gang har tatt ut, sa han til VG den gangen om sine nære venner Kjetil Kristoffersen, Andreas Smeby, Tom Reidar Haraldsen, Tord Ellingsen, Erik Storhaug og Petter Kjærnes som hadde den tunge jobben å bære kameraten til sitt siste hvilested i dag.

Hans venner og elever på banen har tidligere i måneden hyllet sin trener.

Karl Erik Bøhn spilte fra 1986 til 1993 126 håndballandskamper og ble så trener. Han er lærerutdannet fra Eik lærerhøgskole i Tønsberg og idrettsutdannet fra NIH i Oslo. Bøhn hadde forskjellige roller for både herrelandslaget, Larvik, Drammen og Györ før han ble ungarsk landslagssjef i 2011. Han etterlater seg to barn fra tidligere forhold.

Den kjente håndballtreneren fra Sandefjord fikk diagnosen akutt myelogen leukemi 2. februar i fjor. Etter å ha ført Ungarn til bronse i håndball-EM i desember 2012 følte Bøhn seg dårlig i hele januar. Til slutt fikk han den alvorlige diagnosen.

Bildespesial: Karl Erik Bøhns liv i bilder.

Etter bare tre dager var han i gang med cellegiftbehandling på Rikshospitalet i Oslo. Tett fulgt av gode kompiser.

- Dette er mitt lodd. Jeg er ved godt mot og tar dette som det kommer. Jeg stoler fullstendig på den medisinske hjelpen og er i verdens beste hender på sykehuset. Jeg tar det jeg får. Ikke er jeg noen vinner og ikke er jeg noen fighter. Men jeg er positiv. Jeg gir alt og forventer lite, sa han til VG noen dager etter.

Ikke lenge etter befant Karl Erik Bøhn seg i kunstig koma. Det var bare så vidt han berget seg gjennom cellegiftbehandlingen mens han lå i respirator. Sykdommen herjet med ham og til slutt måtte også kreftspesialistene på avdelingen for blodsykdommer be om et mirakel.

De ble bønnhørt.

- Det er viktig ikke å gi opp. Det er mye som kan se håpløst og bekmørkt ut. For meg er det viktig å si til andre kreftpasienter at det betyr mye å være positiv, sa Bøhn da han hadde våknet etter tre kritiske uker.

Karl Erik Bøhn overlevde og var opptatt av å hjelpe andre i samme situasjon. Han kunne til slutt etter 137 til dels dramatiske dager endelig flytte hjem til moren og søsteren i Sandefjord i juni. Støtten var enorm. Bøhn ble allerede i sykesenga kåret til «sesongens håndballprofil» av spillerne i den norske eliteserien.

Og da han satte seg ned i barndomshjemmet, ventet 4600 støttende E-post på PC-en.

- Det er veldig godt å komme hjem, uttrykte han.

Men det varte ikke lenge. Allerede i juli var han tilbake på sykehus for nye cellegiftkurer og i slutten av august gjennomgikk han benmargstransplantasjon med søsteren Vigdis Bøhn Sunde som donor. Høsten ble tøff, men i slutten av november var han igjen kreftfri.

- Jeg har hatt flaks. Jeg har fått livet i gave, sa Bøhn, startet gjenopptreningen og opererte i desember som ekspertkommentar på håndball-VM i studioene til både VGTV og TV 2.

Det ble Karl Erik Bøhns siste oppdrag innen håndballen. Noen dager senere ble det konstatert at kreftcellene var tilbake og lille julaften fikk han beskjeden fra legene om at det ikke var mer å gjøre rent medisinsk.

- Jeg fikk dødsdommen og var ikke så høy i hatten. Dette blir min siste jul. Da blir det jo litt vanskelig, sa han til VG rett etterpå.

Rett etter nyttår skrev han siste hilsen på nettstedet kreftkamp.no. Bøhn klarte ikke å skjule sitt gode humør.

- Så gjør porten høy og døren vid, her kommer en med dårlig tid.

Karl Erik Bøhn opplevde mye gjennom sitt nesten 49 år lange liv. I tillegg til håndballen jobbet han på Sandefjord videregående skole og drev foredragsvirksomhet for Publicom, men det var først og fremst gjennom topphåndballen han var kjent.

Karl Erik Bøhn vant norske serie- og cupmesterskap både som spiller og trener med henholdsvis Sandefjord og Larvik. Han vant sin eneste internasjonale tittel da Larvik vant cupvinnercupen i 2008, men hadde mange aksjer i klubbens Champions League-tittel i 2011. Bøhn fikk sparken noen måneder før på grunn av at han fulgte sin daværende samboer Heidi Løke til kontraktsforhandlinger med Györ.

Slik havnet han i Ungarn. Det ble siste kapittel i et håndballiv som nå er slutt.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks