Hovedinnhold

Kaprerdramaet: Gikk amok på fly under frivillig retur

UDI vil gå gjennom rutinene sine

(VG Nett) 39-åringen hadde flybillett hjem på statens regning da han plutselig skrek at han hadde en bombe.

Tips oss

Flyturen til Gardermoen og Istanbul onsdag ettermiddag endte i et mareritt for de 60 passasjerene om bord.
50 minutter før flyet skulle lande, reiste en tyrkisk mann seg og skrek at han hadde en bombe - og at flyet måtte snu og fly tilbake til Norge.

Flykapreren ble til slutt overmannet av Troms-mannen Dag Gjerstad, som klarte å legge den desperate tyrkeren i bakken.

LES OGSÅ: Norske passasjerer i flydrama i Tyrkia

Ville hjem fortest mulig

Mannen som skrek, var en kurdisk tyrker som har bodd på Voss siden 2008. Romerike politidistrikt bekrefter at mannen var på vei tilbake til Tyrkia i forbindelse med en frivillig retur etter at han fikk avslag på asylsøknaden sin sent i fjor høst.

De siste årene har han bodd blant annet på Voss statlige mottak, samt i et hus på Gjernes. Etter det VG Nett kjenner til, skal mannen selv ha henvendt seg til mottaket og sagt at han ønsket å reise hjem frivillig.

Mannen skal på dette tidspunktet ikke ha uttrykt noen motvilje mot å reise tilbake til hjemlandet sitt. Ifølge UDI skal mannen tvert imot ha forsøkt å fremskynde returdatoen for å komme seg hjem fortest mulig.

I slike saker pleier mottakene, i samarbeid med International Organization for Migration (IOM), hjelpe asylsøkerne økonomisk og sørge for billett hjem - noe som også ble tilfellet her.
Ved frivillige returer reiser tidligere asylsøkere uten politieskorte dersom de ikke blir vurdert som noen trussel.

VET DU NOE OM DETTE? Kontakt VG Netts journalister her!

Natt til onsdag satte den kurdiske tyrkeren seg på toget fra Voss til Oslo. Med seg hadde han en flybillett med Turkish Airways med avgang like etter klokken 16 onsdag.

Til venner skal han ha sagt at han skulle til Oslo for å ordne noe, og at han ikke ville komme tilbake til Voss på en stund, ifølge Avisa Hordaland.

LES OGSÅ: - Jeg gjorde ingenting, bror, er du sprø?

Les mer under bildet...

HELT: Dag Gjerstad fra Troms klarte å legge den desperate mannen i bakken da flyet hadde landet på tyrkisk jord. Her er han sammen med datteren Johanna. Foto: Privat
HELT: Dag Gjerstad fra Troms klarte å legge den desperate mannen i bakken da flyet hadde landet på tyrkisk jord. Her er han sammen med datteren Johanna. Foto: Privat

- Kan bli aktuelt med strengere krav

Utlendingsdirektoratet (UDI) sier til VG Nett at de vil gå gjennom rutinene sine etter kaprerdramaet.

- Vi vil gå gjennom rutinene våre for å se om det er nødvendig med enda strengere krav til å vurdere når enkelte bør ha følge når de drar tilbake til hjemlandet, sier kommunikasjonsdirektør Bente E. Engeland.

Hun understreker at UDI har gode retningslinjer for å vurdere dette i dag.

- Vi er forpliktet til å undersøke om personer som skal hjem er en fare for flysikkerheten. Dette gjør vi blant annet i samarbeid med politi og helsemyndigheter. I dette tilfellet var konklusjonen at han ikke var en trussel. Hadde han vært det, hadde han fått avslag på søknaden om frivillig retur, sier Engeland.

Hun er glad for at hendelsen ikke endte i tragedie.

- Det er godt at dette ikke var en reell flykapring, selv om episoden selvfølgelig var dramatisk nok for dem som var involvert, sier Engeland.

- Er rutinene deres gode nok i dag for å unngå at slike ting skjer?

- Vi har streng praksis og retningslinjer, hvor helsetilstanden til personene som skal returneres blir sjekket nøye. Men vi vil gå gjennom rutinene for å sjekke om kravene om følge må bli enda strengere. Men vi kan ikke helgardere oss slike hendelser, selv om det er foretatt grundige vurderinger i forkant av returen.

OVERMANNET: Her blir kapreren fraktet bort av tyrkisk politi. Foto: Reuters
OVERMANNET: Her blir kapreren fraktet bort av tyrkisk politi. Foto: Reuters

Norsk politi involvert

Politiet har nå opprettet en undersøkelsessak for å avklare forhold rundt hendelsen.

- Selve straffesaken er det tyrkiske myndigheter som tar hånd om. Vi undersøker alle forhold omkring han og utreisen fra Gardermoen, men det er for tidlig å si noe mer om det. Det er et forhold som ikke er i norsk luftrom, og det er ikke en norsk person som står bak. Men vi ser på hva som har skjedd hos oss, sier politimester Jørgen L. Høidahl.

Daglig leder ved Voss statlige mottak for asylsøkere, Roar Espeland, synes hendelsen er tragisk.

- Dette er en hendelse som vi må gjøre alt vi kan for å unngå. Det må være fokuset vårt også nå i ettertid, sier Espeland.

Var psykisk ustabil

Mesut Omak fra Voss har bodd sammen med den mistenkte flykapreren. Han skjønner ikke hvordan kameraten hans kan ha gjort det han er pågrepet for.

- Når jeg hører dette, skjønner jeg ikke hvordan det henger sammen. Han er ikke en dårlig person, sier Omak til VG Nett.

Han forteller videre at den mistenkte mannen skal ha «mistet kontrollen» for et par måneder siden.

- Jeg har aldri hørt noe om sånne ting. Han var redd for familien, som han sa ble truet av tyrkiske myndigheter. Men det var aldri snakk om Norge, det var Tyrkia han var sint på, sier Omak.

Flykapreren skal ha levd et urolig liv på Voss de siste årene, ifølge Avisa Hordaland.

Sultestreiket for å få asyl

I fjor skal 40-åringen ha sultestreiket i 43 dager i håp om å få oppholdstillatelse, uten at dette førte til noe annet enn avslag.

- Han har kjempet flere kamper om å få oppholdstillatelse i Norge, men hver gang har han fått avslag, forteller kameraten.

Ifølge den tyrkiske avisen Sabah skal politiet ha funnet dokumenter på mannen som skal vise at han har psykiske problemer.

Også i miljøer på Voss skal det være kjent at mannen var psykisk syk.

UDI behandlet 78 asylsøknader fra tyrkiske borgere i fjor. Kun tre fikk asyl og én fikk opphold på humanitært grunnlag, ifølge tallene, som er oppdatert per 30. november.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks