Hovedinnhold

Kanoulykken: – Du er ille ute om du velter

<p>ADVARER: Bjarne Sætrang padler ofte kano i innsjøen der de tre danske statsborgerne omkom torsdag. På bildet, som er fra en av hans siste turer, ser man at sjøen kan bli «rufsete»<br/></p>

ADVARER: Bjarne Sætrang padler ofte kano i innsjøen der de tre danske statsborgerne omkom torsdag. På bildet, som er fra en av hans siste turer, ser man at sjøen kan bli «rufsete»

Foto: Bjarne Sætrang
Bjarne Sætrang var i forrige uke på kanotur i innsjøen der tre danske statsborgere omkom i går. Han forteller om vanskelige værforhold og kaldt vann.

Tips oss

– Jeg merket meg at vannet vannet var utrolig kaldt i år, sier Sætrang.

– Man bør ha padlet en del før man velger å krysse Rogen. Det er en skummel sjø som er veldig utsatt for vestavind. Da blir det stygg sjø og høye, krappe bølger, fortsetter han.

Sætrang har padlet flere ganger i innsjøen, der tre danske statsborgere omkom torsdag, noe han blant annet skriver om i turbloggen sin.

I år var værforholdene spesielt krevende, forteller han.

– Jeg lå fast på en holme i sjøen i to netter for å vente på at vinden løyde. Og jeg var ikke høy i hatten da jeg våget å krysse.

– Familien underrettet

Torsdag ettermiddag ble en kano observert flytende flytende ved bredden av innsjøen Rogen i Femundsmarka. En stund etter ble to menn og en gutt funnet døde i vannet. Alle tre hadde på seg redningsvest.

– Vi kan ikke si noe sikkert om dødsårsak før obduksjonsrapporten er klar, sier vakthavende betjent ved Jämtland politidistrikt i Sverige.

De tre hadde vært på kanotur, og skulle vært framme onsdag. Da familien ikke hørte noe fra dem meldte de dem savnet til politiet i Danmark.

Politiet kan ikke offentliggjøre de omkomnes identitet før de er identifisert.

– Men familien i Danmark er underrettet, forteller betjenten.

Øde område

Sætrang mener det er sannsynlig at de tre har veltet og ikke klart å komme seg opp i kanoen igjen.

– Du er ille ute om du velter. Hvis du er langt utpå med mye sjø, kommer du deg ikke opp igjen, sier han, og fortsetter:

– I tillegg er det et svært øde område. Du skal ha flaks om du klarer å kommunisere med noen.

Politiet har ingen mistanke om at det har skjedd noe kriminelt, men kan ikke fastslå årsaken til ulykken. De sier seg likevel enig i at teorien til Sætrang er en mulig årsak. Utover det vet man ikke noe mer om årsaken bak ulykken.

– En mulig årsak er jo at de har veltet kanoen og fått sjokk av kulden. Men dette vet vi altså ingenting om ennå, forklarer vakthavende i jämtlandspolitiet.

Temperaturen i vannet skal ha vært mellom 10 og 15 grader. Til Dagbladet opplyser politiet at minst en av de omkomne skal være en erfaren friluftsmann.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks