Hovedinnhold

Kaninenes beste venn

GRESSHOLMEN (VG) Når Jan-Erik Johansen setter seg på rumpa og smatter, forvandles gressletten til et hav av svarte og brune kaniner.


Lynraskt dukker de frem fra busker og kratt. Kaninene kjenner lyden. Jan-Erik kjenner kaninene. Han er deres beste venn.

Vi er på naturreservatet Gressholmen. En øy som ligger bare noen hundre meter fra Aker Brygge i Oslo. Her bor 4 mennesker, 1 rev - og 350 kaniner.

- Jeg vanket mye på Gressholmen en periode mens jeg var syk og gikk på tunge medikamenter. Da oppdaget jeg at det ble drevet tjuvslakting på kaninene, og jakt med pil og bue og armbrøst. Jeg ble veldig engasjert, sier Jan-Erik.

Siden har han hver dag, året rundt, tatt båten over fjorden og sett til at alt er som det skal være med den sjarmerende dyrebestanden.

Politisamarbeid

Han holder oppsikt med hvem som kommer og går fra øya. Han samarbeider med politiet og Dyrebeskyttelsen. Han plukker ut kaniner som er syke. Noen tar han med til veterinær. Andre må han avlive. Alt blir gjort på frivillig basis. Utleggene til veterinær - flere titalls tusen kroner i året - betaler han av egen lomme.

- Jeg hater dyreplageri. Derfor er jeg her, sier Jan-Erik.

Flere historier verserer om hvordan tamkaninene kom til Gressholmen. Den mest sannsynlige forklaringen er at kaniner rømte da folk drev oppdrett av dem her på øya på 70-tallet.


- Lever godt

- Her lever de godt med mat fra gress, urter og løv. Det er på grunn av kaninene at engene på øya ser ut som golfbaner, sier Jan-Erik.

Og som vi vet: kaniner driver på - nettopp - som kaniner. Da blir det mange til slutt. På Gressholmen er det nå 1,5 kanin per mål landareal.

- Det bor en rev her, og så finnes det noen hønsehauker som streifer innom. Det i tillegg til slemme mennesker og sykdommer er den eneste trusselen de har, forteller Jan-Erik.

Hundene jager

- Det har vært en fin sommer her i år. Ingen har gjort kaninene noe vondt. Men hunder jager kaniner og skader dem. Her ute er det båndtvang året rundt, sier Jan-Erik.

Han stopper folk som kommer med huskaninen sin for å sette den ut.

- En huskanin har svært liten sjanse for å overleve her. Kaningutta som allerede bor her, kan være noen råtasser. Nykommere blir mobbet og støtt ut. Og uten fellesskapet blir huskaninen et lett bytte for hønsehaukene som jakter her om vinteren, sier Jan-Erik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks