Hovedinnhold

Kan bli født ulveunger i Østmarka til våren

ULV I ØSTMARKA: Personell fra Statens naturoppsyn og Høgskolen i Hedmark har sporet ulvene i Østmarka. Dette bildet er et illustrasjonsfoto. Foto: LARS GANGÅS / STATENS NATUROPPSYN
ULV I ØSTMARKA: Personell fra Statens naturoppsyn og Høgskolen i Hedmark har sporet ulvene i Østmarka. Dette bildet er et illustrasjonsfoto. Foto: LARS GANGÅS / STATENS NATUROPPSYN
(VG Nett) Vinterens sporinger viser at et ulvepar har slått seg til i Oslo. Og allerede til våren kan de første «innfødte» hovedstadsulvene bli født.

Det vil i så fall være første gangen siden 1800-tallet at det fødes ulver i Østmarka.

- Ulveparet har etablert revir i Østmarka, i skogområdene mellom Øyeren og bykjernen av Oslo. Tispa har løpetid og paret ser ut til å ha brunstadferd. Det er derfor sannsynlig at paret vil produsere valper til våren, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Sporsnø

Hver vinter overvåker det Skandinaviske ulveprosjektet (Skandulv) ulvenes bevegelser i Norge og Sverige. Så fort sporsnøen legger seg begynner sporinger av ulvene.

På sporsnøen kan forskerne «lese» ulvenes bevegelser og adferd.

Ulvene i Østmarka er blitt fulgt av personell fra Statens naturoppsyn (SNO) og Høgskolen i Hedmark (HiHM). Mens de har vært på sporet av hovedstadsulvene, har de samlet inn biologisk materiale for å kunne ta DNA-analyser.

Ut fra disse er det nå slått fast at der en hannulv og en tispe som har holder sammen i Østmarka. Begge ulvene er avkom fra sør-skandinavisk ulv.

Petter Wabakken, som er prosjektleder for ulveovervåkingen hos Høgskolen i Hedmark, sier til Rovdata.no at det er sytten år siden ulv etablerte seg med fast tilhold øst for innsjøen Øyeren for første gang i nyere tid.

FORSKER: Petter Wabakken. Foto: Alexander Nordby
FORSKER: Petter Wabakken. Foto: Alexander Nordby

- 16 år etter er det nå dokumentert et revirmarkerende ulvepar vest for Øyeren. Hvis dette paret føder valper til våren, må vi veldig mange tiår tilbake i tid siden sist dette skjedde i dette området, forteller Wabakken.

Ni fylker

Den ferske rapporten fra overvåkingsprosjektet viser at det nå er påvist 48 til 57 ulver fordelt på ni fylker av landets fylker. Flest, 35 til 40 ulver, er påvist i Hedmark.

- I Akershus og Østfold er det påvist 8 til 11 ulver, og de resterende 5 til 6 ulvene er påvist i Sør-Trøndelag, Oppland, Buskerud, Telemark, Vest-Agder og Aust-Agder fylker, forteller Wabakken.

Morten Kjørstad håper at alle som gjør observasjoner av ulv, eller spor og andre sportegn etter disse, melder i fra om dem til Høgskolen i Hedmark, Statens naturoppsyn eller på Rovdatas webbaserte rapporteringsløsning på rovdata.no.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks